Ugrás a cikkhez
Reklám

A kabinetfőnökhöz hasonlóan a protokollfőnököt is munkaszerződéssel alkalmazza a Külügyminisztérium, Andréka Domonkos diplomáját ugyanis nem fogadják el felsőfokú végzettségként. Szijjártó focicsapatának ügyvezetője korábban Orbán Viktort kísérte, többek között WC-ket járt be a számára, azt nézte meg, kifogyott-e a szappan, van-e kéztörlő.

Andréka azonban nem csupán a focicsapat miatt, hanem a munkájából adódóan is Szijjártó közelében mozgott. Miközben Szijjártó Orbán Viktor személyes szóvivője volt, 2010 decembere és 2012 novembere között a Miniszterelnökségen volt protokoll-ügyintéző, majd protokollreferens. Ezen a poszton visszafogottan keresett, a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a bére 124 ezer 300 forint és 165 ezer 700 forint között mozgott.




Külügyminiszteri kinevezése után, idén júniusban Szijjártó Andrékát tette meg protokollfőnökének. Ezen a poszton a feladata: Szijjártó "protokolláris teendőiből adódó intézkedések és az ezt érintő feladatok koordinálása”. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a VS.hu-nak azt írta: Andréka “nem áll kormányzati szolgálati jogviszonyban”, munkaszerződéssel dolgozik a minisztériumban. A protokollfőnök ugyanis nem rendelkezik a vezető beosztású kormánytisztviselői poszthoz szükséges felsőfokú végzettséggel.

Andréka egy spanyol nemzetközi protokolliskola, a Universidad de Granada magyarországi intézményében végzett. Ezt a diplomát Magyarországon nem fogadják el felsőfokú végzettségként.

"Az említett intézménytől szerezhető diploma nem illeszthető be a magyar oktatási rendszerbe. Azért nem akkreditálható, mert Magyarországon nincsen felsőfokú protokollképzés, így nem feleltethető meg egyik magyar képzésnek sem" - írta válaszában a tárca.

“A Protokoll és Szervezési Főosztálynak egyelőre még nincs kinevezett főosztályvezetője. Így jelenleg a koordinációs és szervezési vezetői feladatokat Andréka Domonkos látja el a főosztályon” - közölte a minisztérium. A lap kíváncsi volt Andréka bérére is, a tárca erre azt felelte: a protokollfőnök “munkabére csak a hozzájárulásával adható ki, mivel nem közérdekből nyilvános adat”.

Andrékával még protokollfőnöki kinevezése előtt készített interjút az Oxygen TV. Itt arról beszélt, hogy külföldi delegációkban eddig csak egy-két alkalommal látott el protokolláris feladatokat. Orbánt viszont több programra már elkísérte, például temetésre. “Ezek azért vannak, hogy segítsük őt abban, hogy a koszorút ne neki kelljen odavinni” - mondta. Andréka járta be több rendezvényen azokat a mosdókat is, amelyeket a kormányfő használt, azt nézte meg például, kifogyott-e a szappan, van-e kéztörlő.




Az interjúban arról is kérdezték, milyen protokollajándékok érkeztek rajta keresztül a kormányhoz. Erre azt felelte: "Például kaptunk arab területről gyönyörű szőnyeget, azért nekem kellett a reptérre kimennem, amikor hazaérkezett, mert az repült. Nem repülőszőnyeg volt, de repülővel érkezett. De hoztam például a repülőtérről kardot, pisztolyt is."

Az interjúban célként említette, hogy szeretne egyszer protokollfőnök lenni.

Szijjártó Péter jobbkeze, focis csapattársa, Benkő Szilárd számára is különös posztot hozott létre. Benkőt kabinetfőnökként emlegetik, ezt a posztot azonban nem tölthetné be, mivel nincs diplomája. A hivatalos titulusa így a “miniszteri kabinet működési koordinátora". Amikor jogi értelemben kell kabinetfőnöki döntést hozni, akkor a helyettese intézkedik.

A Blikk csütörtöki cikke szerint Szijjártó két további egykori csapattársát is áthozta a Miniszterelnökségből a Külgazdasági és Külügyminisztériumba. Monspart László havi 350 ezerért a parlamenti kabinet munkatársa. Temesi Norbert, aki a Miniszterelnökség szerződéses tanácsadója volt havi 490 ezer bruttóért, jelenleg protokollreferens főállásban 400 ezerért.

(VS nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából