Ugrás a cikkhez
Reklám

A XIII. kerületi választási bizottság határozata szerint a Fidesz megsértette "a választás tisztaságának megóvása, a választási csalás megakadályozása" választási törvényi alapelvet - ismertette a testület döntését a panaszt benyújtó Novák Előd Jobbik-alelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kubatov Gábor tanítása szerint, a törvénytelen adatbázisuk alapján mozgósítottak, kizárólag fideszeseket persze. Egy újabb hangfelvétel leplezte le őket, mely a helyi Fidesz-irodában készült.



Itt még azért nem tartunk

A képviselő elmondta, október 3-án délután 17.30 óra tájban a Jobbik választási központjaként működő Budapesti Kongresszusi Központba bement három fiatal, és közölték, hogy információt kaptak, amelynek alapján joggal feltételezhető volt, hogy a Fidesz törvénytelenül, egy szimpatizánsokat tartalmazó (Kubatov-)adatbázisból dolgozva mozgósít szavazásra személyesen és telefonon is, ehhez pedig segítőket keresnek. Úgy hallották, hogy ezt a Szabad Európa Csoport szervezi, és ez tudomásuk szerint a Fidesz egyik segítő szervezete. (Vezetője Kubatov titkára, Kádár Tibor, aki tavaszi botrányukra válaszul "MSZP-s videót" készített, de az eltorzított hang visszakódolása után kiderült, hogy ő beszél rajta, ld. korábbi cikkünk végefelé)

A nevezett három fiatal elment a XIII. kerület, Balzac u. 5. szám alatti Fidesz-irodába, ahol - az információik szerint - a mozgósítást vezető fideszes Harrach Tamást, a XIII. kerület 4. sz. választókerületének képviselőjelöltjét keresték fel. Ezt követően az irodában dolgozók átirányították őket a XIII. kerület Gömb u. 7. szám alatti Fidesz-irodába, ahol egy ismeretlen elmondta nekik, hogy telefonálni kell egy adatbázis alapján, amelyet csak helyben használhatnak. Az ismeretlen meg is mutatta, hogyan telefonáljanak, felhívott egy választópolgárt, és elmondta, hogy az iránt érdeklődik, volt-e már szavazni, és ha nem, tervezi-e, hogy elmegy. Azt mondta a bemutatót megelőzően, hogy nem szabad azt mondani, hogy a Fidesz megbízásából telefonálnak, mivel kampánycsend van.

Novák Előd szerint ez a cselekedet sérti a választási eljárásról szóló törvény 3. § a) c) és d) pontja szerinti alapelveit. Ezért fordult a Választási Bizottsághoz kifogással, amelyhez mellékelt egy több mint fél órás, titkos hangfelvételt. Ebből egy részlet alább.

 

 

A helyi választási bizottság a kifogásának helyt adva kimondta, hogy az adatgyűjtést más szervezet nevében, valótlan cél megjelölésével, jogsértő módon végezték, és ezzel megsértették a választás tisztaságának megóvása, a választási csalás megakadályozása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, illetve kampánycsendsértést követettek el. A nem jogerős határozatot pénteken 16 óráig lehet megfellebbezni.

A hivatalos indokolás szerint a bemutatott hangfelvétel alapján "indirekt módon megállapítható", hogy a kifogásolt cselekmény a Fidesz irodájában megtörtént. A határozat szerint a telefonhívásokkal a párt megsértette a kampánycsendet, mivel a hívások alkalmasak voltak a választópolgárok akaratának befolyásolására.

A XIII. kerületi adatbázis újabb bizonyíték arra, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója "nem a levegőbe beszélt".

Novák Előd kiemelte, hogy többször beszélt a BRFK sajtóosztályával, de sajnos még mindig nincs tudomásuk arról, hogy folyik-e nyomozás azon legújabb Kubatov-hangfelvétel miatt, amelyen a Fidesz pártigazgatója arról beszél, hogy megvannak a választók adatai a Fidesz ferencvárosi választókerületi elnökének a szekrénye mögött lévő füzetben. Ha a rendőrség ez ügyben nem tartott házkutatást még a felvétel nyilvánosságra hozatala előtt (a Kuruc.info direkt elküldte a BRFK-nak korábban), akkor az „bűnpártolásként értékelhető” - fogalmazott a Jobbik alelnöke.

(barikad.hu, Kuruc.info)

Kapcsolódó: Feljelentést tett az OVB egy jobbikos (?) adatbázis miatt - a párt kivizsgálja a "Kubatov-kivonat" ügyét

- Kubatov-ügyről az Országgyűlésben: Novák vs államtitkár

- Hallgat a BRFK a Kubatov-listás fideszesről

- Kubatov, a hős

- Feljelentést tesz az új Kubatov-felvétel alapján a Jobbik

- A legújabb Kubatov-felvétel: "Minden házhoz van kulcsunk"



Friss hírek az elmúlt 24 órából