Ugrás a cikkhez
Reklám

A tartalomból:




Pörzse Sándor: Kérdések migránsügyben

Nem tudom, Önök hogy vannak vele, de valahogy az ember úgy működik, hogy amikor hozzászokik valamihez, akkor az kevésbé érdekli. Az elmúlt hat-nyolc hónap alatt annyira a mindennapjaink részei lettek (legalábbis a hírek szintjén) az Európába áramló migránsok, hogy szinte már alig kapjuk fel a fejünket az újabb adatok hallatán.

Nótin Tamás: Bevándorló-erőszak

Gyakran eszembe jut, mikor tudósítóként a saját szememmel tájékozódhattam tavaly szeptemberben Röszkén, a magyar–szerb határnál. Öt perccel azután, hogy a szerb oldalra léptem, egy nagyobb migránscsoport próbált meg bejutni Magyarországra, de ezt már nem tehették meg, mert a rendőrség bezárta előttük a kerítést. A bevándorlók többsége fiatal felnőtt férfi volt. A liberális média sajtótermékeit mégis rémült tekintetű gyermekek és nők képei, felvételei árasztották el. De ahogy a liberális sajtó felhasználta őket arra, hogy az emberek szolidaritására hasson, úgy a bevándorló férfiak hordái is kirakatként tolták maguk előtt a kamerák kereszttüzébe a szerencsétleneket, hogy tudatosan rájátsszanak a közvélemény együttérzésére. Egy nappal később több száz agresszív bevándorló támadta meg a magyar határt. Az országba betörni próbáló migránshordát végül vízágyúval és könnygázzal bírták jobb belátásra.

Cáratyuskák és birodalmi tudat

A szankciós háború mind a két fél számára káros rövid távon, ám hosszú távon Oroszország önellátását segítheti elő. Az a gond a nyugati logikával, hogy nem veszik figyelembe a szláv lelkületet, ezzel a politikával nemhogy megregulázni nem tudják Oroszországot, ellenkező reakciót váltanak ki, és csak megerősítik – nyilatkozta a Bar!kádnak Szaniszló Adrienn. A Jobbik elnöki külügyi tanácsadója a Vlagyimir Putyin ellen indított karaktergyilkossági kísérletekről elmondta, azok nem az oroszországi lakosságnak szólnak, hanem a Nyugatnak és a volt szovjet köztársaságoknak, mert az Oroszország területén élő népek, oroszok, ukránok, tatárok, csecsenek Putyin személyét teljes mértékben függetlenítik a politika negatív kivetüléseitől.

Az emberkísérletek kora

A magyar oktatási rendszer valamennyi szintje évek óta reformőrületektől szenved. A világ változik, értelemszerűen a felnövekvő generációk tudásanyaga is módosul, a hangsúlyok eltolódnak. A hazai képzési rendszerben elvégzett földrengésszerű változások azonban egy véget nem érő emberkísérlethez hasonlítanak. Csupán az elmúlt 15-16 évben nyolcszor szabták át az egymást váltó kormányok az oktatási rendszert. A végtelennek tűnő, alig-alig követhető változássorozat mellett viszont meglehetősen jól kirajzolódik az oktatási rendszer színvonalának esése.

Ész nélkül

Egy egészségügyi reform remekül el tudja rontani egy kormány újraválasztási esélyeit, ellenben rendkívül sok munka, akarat és bátorság kell még egy rosszul kivitelezett reformhoz is. Ráadásképp a hazai viszonyokhoz nem illik igazán az a közös finanszírozású modell, ami számos problémára megoldást jelenthetne a hazai egészségügyben. Így marad az időhúzás és a túlélés. Kicsit olyan ez, mint az a játék, ahol egy időzített bombát passzolgatnak egymásnak a játékosok, és az veszít, akinél felrobban – mondta a Bar!kádnak Molnár Balázs az Iránytű Intézet elemző közgazdásza.

Politikusok, kifelé!

Fél év van már csak hátra a riói olimpiáig. Örömben és bánatban is volt része a magyar sportnak a tavalyi világversenyeken, a kvalifikáció azonban sajnos nem a tervek szerint alakult. A támogatási pénzek özönlenek, az eredmények viszont mégsem jönnek ezzel egyenes arányban. Az okok talán valahol ott keresendőek, hogy fideszes politikusok ülnek a MOB vezetésében, a sportági szakszövetség elnökségeiben, valamint a jelentősebb egyesületek vezetői székeiben is, a sportba áramló súlyos tíz- és százmilliárdok pedig komolyabb ellenőrzések nélkül és szinte követhetetlenül költhetőek el.

Hol az igazság?

Amíg 2005-ben Genfben a találmányi világkiállításon a zsűri aranyéremmel ismerte el a felfedezését, addig itt, Magyarországon, elítélte a Fővárosi Törvényszék Horváth Istvánt, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, aki mintegy 40 évig vezette az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet (OBNI) szerológiai osztályát. A professzor a világon elsőként fedezte fel azt az anyagot, amivel hatékonyan gyógyíthatóak a szív- és érrendszeri betegségek. Találmányát eddig nem tudta engedélyeztetni, a szert saját magán próbálta ki, majd a híre szájról szájra terjedt, a világ minden tájáról jártak hozzá a „csodatévő” anyagért. Egyesek szerint az egyik legnagyobb gyógyszergyártó cég áll a meghurcoltatása mögött.

Ötéves az „arab tavasz”

2010. december 17-én egy tunéziai utcai árus – megunván a hatóságok zaklatását, megszégyenülve azoktól – kétségbeesésében felgyújtotta magát. A nyugati sajtó az innentől kibontakozó eseménysort nevezi „arab tavasznak”. Négy hét múlva elbukik Tunéziában ben Ali, őt mindössze néhány nappal „győzi le” Mubárak Egyiptomban, de a következő egy évben véget ért Kadhafi líbiai és Száleh jemeni rendszere is. Ötéves az „arab tavasz”.

Életüket és vérüket adták

Az első világháború harcterein szolgáló székelyeknek emléket állító tablókiállítás nyílt múlt héten a budapesti Magyarság Házában. A gyergyóremetei történész-kutató, Nagy József által 2014-ben összeállított vándortárlat összesen 30, fényképekkel, dokumentumokkal és adatokkal teli tablón mutatja be a marosvásárhelyi 22. honvéd gyalogezred háborús szerepvállalását, egyben személyes történeteket is állít a látogatók elé. A kiállítás a történész saját levéltári kutatásaira, valamint a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum anyagára épít.

Kurucok nyomában a Beregi-Tiszaháton (2. rész)

Mint tudjuk, 1703 márciusában a kuruc felkelők követei felkeresték a lengyel földön bujdosó Rákóczit, és felkérték, álljon a felkelők élére. Májusban újabb küldöttség indult a Kárpátokon túlra, amelyet a tarpai Esze Tamás vezetett. Rákóczi elfogadta a felkérést, és kiadta a brezáni kiáltványt, amelyben hadba hívott minden „nemes és nemtelen” országlakost a Habsburg uralom ellen. „Végső akarata és elhatározása jeléül” Rákóczi zászlót is készíttetett piros selyemből és aranyos felirattal: „Cum Deo pro Patria et Libertate” – Istennel a hazáért és szabadságért. Ez a zászló volt Rákóczi záloga, és ezt a zászlót bontotta ki 1703. május 21-én Esze Tamás Tarpa főterén, majd még aznap Mezőváriban, aztán május 22-én Beregszászon, ezzel pedig kezdetét vette a Rákóczi-szabadságharc.

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad oldalon!



Friss hírek az elmúlt 24 órából