Ugrás a cikkhez
Reklám

A tartalomból:




Pörzse Sándor: Tévék, kollégák, barátok

A mai nappal (hétfő, május 4.) megújult az internetes N1 TV Kisberk Szabolcs vezetésével. Maradnak a régiek, jönnek ifjú titánok, és jómagam is részt vettem ebben-abban. Abban reménykedünk, hogy a mostani N1 előfutára, ha úgy tetszik, felkészülése egy jóval nagyobb feladatnak, amely, reméljük, nemsokára eljön. Az is eszembe jutott, hogy vajon a mostani kollégák közül pár év múlva hányan leszünk a tévénél, hányan leszünk kollégák, hányan leszünk barátok. Jómagam ugyanis több szerkesztőségben dolgoztam, sok barátot szereztem, sokkal már nem is beszélek, ők sem mondanak szépeket rólam.

Lánczi Richárd: A liberálisoknak három veszélyes év következik

Pont a napokban bukkantam a La Libre Belgique tudósításának magyar nyelvű interpretálására. Ez az újság Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, amelyben megdöbbentek azon, hogy a Jobbik után Orbán Viktor is zéró bevándorlásról beszél és a halálbüntetés visszaállításáról nyitna vitát az Unióban. A lap azonnal következtetést vont le, hogy a Fidesznek nincs más választása a „szélsőjobboldal” témáit kell magáévá tennie. Az európai főleg baloldali, liberális sajtóról régóta tudjuk, hogy ha egy ország polgárai nem szivárványzászló alatt vonulnak kart karba öltve, ráadásul külön véleményük van bizonyos témákkal kapcsolatban, akkor nácifasisztákkal állunk szembe, a demokrácia pedig annyira ritka arrafelé, mint a háromlábú táncoló láma.

Állami földmutyi

A fideszes parlamenti többség április 28-án elfogadta a földtörvény módosítását, minek következtében a kormány immár a nemzeti parkok területeire is ráteheti a kezét. Ha a jogszabály hatályba lép, a természeti értékek kikerülnek a szakemberek kezeléséből, és komoly károkat szenvedhetnek el. Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója szerint a döntés Alaptörvény-ellenes, éppen ezért számos más civil szervezettel közösen az ombudsmanhoz és a köztársasági elnökhöz fordultak.

Tévedhetetlenek?

Tovább zsugorodott a kormánypártok szavazótábora a Tárki kutatása szerint. Az év első hónapjában mért 24 százalék után áprilisban 23 százalék volt, a pártválasztók körben 41-ről 38 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága. A népszerűségvesztés ellenére a kormánypártok tövig nyomják a gázpedált, mivel még nem észlelték, hogy a forgalommal szemben száguldanak az autópályán: újabb nemzeti konzultációba kezdenek majdnem 1 milliárdért, tovább gyarapodik Orbán vejének érdekeltsége is, és a kegyvesztett oligarchák helyét újak veszik át. S közben csökkenő támogatottságuk miatt az elvesztett médiájukat és persze az embereket okolják, akiknek mindez nem tetszik.

Hoz-e gyümölcsöt az ápolói tavasz?

Olyan érzésünk van, ha a magyar közéletre madártávlatból próbálunk tekinteni, mintha különböző idősíkokon és eltérő valóságokban játszódó mozit néznénk. A kormány a Ferenc József-i „minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve” (ön)becsapósdit játssza, ennek okán Orbán Viktor nem is érti a „keményen dolgozó kisemberek” elégedetlenségét, problémáit. Cinikus, pökhendi tőmondatokban válaszol az ellenzék kérdéseire, s kormánya annak sem érzi szükségét, hogy eleget tegyen a szakmai egyeztető fórumok meghívásának. Így maradt távol a Fidesz a Magyar Ápolási Egyesület április 28-i konferenciájáról is – egyedüliként.

Bűzlik az Illatos út

Veszélyes hulladékokat tartalmazó szétdurrant hordók lepik el a Budapesti Vegyiművek területét. A mérgező anyag már bejutott a talajvízbe is, meghaladva a határérték százezerszeresét. A kormány nagy nehezen megkezdte az intézkedést, ehhez azonban a Jobbik, a Greenpeace és Tarlós István nyomásgyakorlására is szükség volt, először ugyanis megpróbálták elbagatellizálni a körülményeket. A kritikus állapot már évek óta fennáll, azonban eddig semmi nem történt. Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint számos hasonló esettel találkozhatunk országszerte, ezért kezdeményezni fogja egy olyan zöldkommandó felállítását, amely a veszélyes területeket térképezi fel.

Halálbüntetés: életképes vagy halva született ötlet?

Miközben a kormánypártok és a Jobbik társadalmi támogatottsága közötti olló egyre szűkül, a Fidesz ismét megpróbálja „kifogni a szelet a radikálisok vitorlájából”.

Egyre népszerűbb a Jobbik Nemzeti Majálisa

A Hajógyári-szigeten tartotta a Jobbik a XI. Nemzeti Majálisát, amelyre közel háromezren látogattak ki. Képes beszámoló az ünnepről.

Tér-idő kuriózumok a Föld körül

A mindent látó műholdak jóvoltából a szó eredeti értelmébe véve Földünkön nincsen már semmi felfedezni való. Minden négyzetcentimétert feltérképeztek, a kalandvágyó felfedezők kora lejárt. Mégis van azonban lehetőség rá, hogy az ember magának fedezzen fel olyan érdekes helyeket, amelyek nem vonzzák turisták millióit, sőt százezreit sem, mégis van bennük valami különleges. A Bar!kád cikkével ebben nyújt némi támpontot.

Aki még Sztálinon is túltett (1. rész)

A múlt század különösen durva és embertelen rendszereket hozott a világra. Bár nem szerencsés és talán nem is lehet a diktatúrákat összehasonlítani egymással, Pol Pot rezsimje bizonyosan jó eséllyel pályázik a legkegyetlenebb rendszer címére.

Kalotaszeg Átmeneti-vidékén

Aki sokat jár Székelyföldre, az szereti Gyalut. Szereti, mert végre vége az Ártánd óta tartó kamionok mögötti araszolgatásnak, végre kezdődik az autópálya! Igaz, az autópálya mindössze 53 kilométerig, Aranyosgyéresig tart, és onnan újra kezdődik minden elölről, de legalább halad az ember, és nem kell a román nemzeti színekben pompázó kukákban vagy éppen Bánffyhunyad bádogpalotáiban gyönyörködni. Mi most mégis azt mondjuk, nem feltétlenül kell Gyalunál felhajtani az autópályára, ugyanis érdemes közelebbről megismerkedni a Kalotaszeg és Aranyosszék határvidékének számító táj magyar falvaival.

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad oldalon!



Friss hírek az elmúlt 24 órából