Ugrás a cikkhez
Reklám

A tartalomból:




Pörzse Sándor: Még egy gondolat a múlt hétről

Halálra van ítélve az az ország, amelynek sorsáról nem a fiatalsága és a legaktívabb rétege dönt. Természetesen, még egyszer hangsúlyozom, ez nem a nyugdíjasok ellen szól, hiszen ha más nem, hát egy élet tapasztalata mindenkit feljogosít komoly döntésekre. A demokrácia szabályai már csak ilyenek. Azon viszont mindenképpen változtatni kéne, hogy olyan is szavazhasson, aki gyakorlatilag azt sem tudja, mit csinál éppen.

Vona Gábor: Most akkor nácik vagyunk vagy Horn Gyula népe?

A szocialisták szombati választmányi ülésének nagy része a hírek szerint nem is a szocialistákról szólt, hanem a Jobbikról. Hiller István szerint a Jobbikra szavazott „Horn Gyula népe”, amivel valamit kezdeni kell, de Mesterházy Attila is új Jobbik-stratégiát és rendpárti baloldalt ígért. Az ember csak kapkodja a fejét.

Kalandvágy vagy gazdasági kényszer?

Orbán Viktor szerint a külföldön dolgozó magyarok kalandvágyból szedték a sátorfájukat, a Jobbik viszont úgy látja, az elmúlt években gazdasági kényszerből hagyta el a hazáját mintegy félmillió ember. Mi az igazság? Mi a vonzó Nyugat-Európában, de legfőképpen mi kellene ahhoz, hogy a kivándorolt magyarok végre hazatérjenek? A Bar!kád erre kereste a választ a Dublinban élő Páll Zsolttal, aki egyszer már hazatért, hogy Írországban félretett pénzéből Magyarországon vállalkozzon, de nem járt sikerrel, és most ismét az ír fővárosban él.

Települési szinten a Jobbik a második erő

A Jobbik 2165 településen lett a második erő, míg a baloldali összefogás 808 településen futott be a második helyre. A 2014-es választások eredménye bebizonyította: a Jobbik a középpárti státuszból nagypárttá nőtte ki magát amellett, hogy immáron országos szintű lefedettséget tudhat a magáénak.

Összefogás helyett összeomlás

Már a választás éjszakáján arról lehetett hallani, hogy az összefogás pártjai az európai parlamenti választás kampányában már külön-külön vesznek részt. A hataloméhség április 6-ig még összetartotta a baloldali paletta leszerepelt tagjait, a kudarcot követően azonban megkezdődött az egymásra mutogatás. A PM elnöksége lemond, Bajnai nem akar képviselő lenni, Mesterházy elnök marad, Gyurcsány pedig EP-listavezető lett. Az önkormányzati választásra ismét összeborulhatnak, de egyelőre még azt sem tudni, az összefogás pártjai mit kezdenek magukkal a Parlamentben.

Cserbenhagyott devizaadósok

Április 30-án lejár a kilakoltatási moratórium, a Kúria azonban leghamarabb ősszel ismertetheti álláspontját a vitatott devizahitelekkel kapcsolatban, és a kormány is csak ezt követően hoz döntést a szükséges lépésekről. Csakhogy a Fidesz–KDNP-nek megvolt a felhatalmazása az adósok megmentésére, azonban az elmúlt négy évben pusztán látszatintézkedéseket hoztak.

Kelet és Nyugat kettészakadt

Az utóbbi hetekben zajló események eredményei Donyeckben, Harkovban vagy Luganszkban is a jelenlegi kijevi politikai elit tehetetlenségét támasztják alá. Egy kiút maradt ebből a helyzetből, ami mindkét fél számára időlegesen elfogadható feltételekkel járna, mégpedig Ukrajna föderalizálása.

Mítoszok és alternatív valóságok

Ezen a héten együttgondolkodásra, önvizsgálatra invitáljuk a kedves Olvasót. A választási eredmények esélyt adnak arra, hogy együtt leszámoljunk a minket körülvevő, saját magunk által nevelgetett vagy mások („a közeg”) által a fejünkbe plántált mítoszokkal, valamint levonjuk a választási eredmények ránk, közvélemény-kutatókra eső tanulságait.

Amerika csak a legnagyobb hal

A brit és az ausztrál titkosszolgálat mellett a németek is cseréltek adatokat a globális elektronikus kémkedést folytató amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel, az NSA-vel – mondta Edward Snowden az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Strasbourgban ülésező tagjaival folytatott videó-távkonferencián. Az immáron világhírű informatikust Gaudi-Nagy Tamás is kérdezte.

Igazságot a 96-nak!

Steven Gerrard, a bajnoki címért küzdő Liverpool FC csapatkapitánya 9 éves volt, amikor egy évvel idősebb unokatestvére életét vesztette a Hillsborough-katasztrófában. A 10 éves fiú mellett még 95-en haltak meg a Liverpool–Nottingham-mérkőzésen kialakult tumultusban. Anglia a hétvégén a negyedszázada bekövetkezett katasztrófára emlékezett.

A tojás az újjászületés jelképe

Tankó Anna a Gyimesekből indult, és ma Budaörsön él. Ám a lelkét nem hagyta otthon, így küldetésének tartja, hogy tudását továbbadja a fiatal generációnak. Nem véletlen, hogy több díjjal és elismeréssel jutalmazták már munkásságát. A szűkebb értelemben vett hazájának húsvéti népszokásairól és a hagyományos tojásfestésről mesélt Anna néni a Bar!kád olvasóinak. Tankó Anna lapunknak úgy fogalmazott, Jézus meghal és harmadnapra feltámad. Éppen ezért a tojás is az újjászületés jelképe, hiszen abból kerül ki az élet.

A Nagy-Nyárád mentén

Ha már a Kis-Nyárád vize mentén felkapaszkodtunk a környék urára, a Bekecsre, onnan nem is lehet más választásunk, mint hogy a Nagy-Nyáráddal visszakanyarogjunk Nyárádszereda felé. Illő, ha rögtön be is nézünk Vármezőre, amely természeti környezete és 1932-ben létesített pisztrángos halastavai miatt a környék egyik kedvenc célpontjává, nyaralóhelyévé lett. És talán ez lehet egyszer veszte is, hisz a szomszédos Szovátára betelepülő románok már itt is veszegetik a hétvégi házakat. A pár száz fős katolikus fészek igen gyenge népszaporulattal igyekszik szembeszállni az új honvevők özönével.

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad oldalon!


Friss hírek az elmúlt 24 órából