Vlagyimir Putyin orosz elnök méltánytalannak és törvénytelennek nevezte az orosz sportolók kitiltását a világversenyekről.

Az államfő azon az ufai tanácskozáson beszélt erről, amelyet a sportpolitikáról rendeztek az orosz sport vezető képviselőinek részvételével. Kitért rá, hogy a néhány napja az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) elnöki tisztéről lemondott Sztanyiszlav Pozdnyakovnak nehéz próbatételekkel kellett szembenéznie, kiemelve a koronavírus-járványt és a hozzá kapcsolódó korlátozásokat, s különösképpen azokat a - Putyin minősítése szerint "igazságtalan és jogellenes" - döntéseket, amelyek mind a mai napig korlátozzák az orosz sportolók részvételét a különböző nemzetközi versenyeken. A vívóként négyszeres olimpiai bajnok Pozdnyakov távozása indoklásaként annyit mondott, hogy az ország geopolitikai kihívások előtt áll, és minden területen optimalizálnia kell az irányítást, így az élsportban is.

Putyin úgy vélekedett, hogy az Orosz Olimpiai Bizottságnak képesnek kell lennie a rá nehezedő nyomás ellensúlyozására, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy az OKR-nek függetlennek és autonómnak kell maradnia, még akkor is, ha a sportminiszter vezeti. Az államfő egyszersmind fő feladatként jelölte meg Oroszország visszatérését az olimpiai családba. Hasonlóképpen fogalmazott a sportminiszteri posztot május óta ellátó Mihail Gyegtarjov, aki általános várakozás szerint rövidesen az Orosz Olimpiai Bizottság új elnöke lesz - a miniszteri tárcát megőrizve. Putyin világossá tette, nem ellenzi, hogy a sportminiszter egyidejűleg az olimpiai bizottság élén álljon, s hogy Gyegtarjovot jelöljék az OKR élére.

Pozdnyakov 2018 óta volt a számos doppingügyben érintett orosz sport ötkarikás szervezetének elnöke. Az Ukrajna elleni háború miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly felfüggesztette orosz tagszervezetét, és az orosz sportolók a párizsi játékokon is csak semlegesként indulhattak.

(MTI)