Eddig Iman Helif ellopta a „show-t”, a másik vitatott nőiességű versenyzőről, a tajvani Lin Jü-tingről kevesebb szó esett. A negyeddöntő után azonban ő is reflektorfénybe került.



Fotó: Getty Images

Lin az 57 kilós kategória negyeddöntőjében a bolgár Szvetlana Sztanevával bokszolt, s a meccs után kirobbant a botrány. A balkáni bokszoló a kezével X-et formált, edzője, Vaszil Georgiev pedig felemelt egy táblát, nyilván nem a saját, hanem a tanítványa nevében:

XX vagyok. Mentsétek meg a női bokszot!

Svetlana Kamenova Staneva's trainer after the match: pic.twitter.com/VmBkiaGrZt

— Dani Yordanova (@dani_errs) August 4, 2024

Az XX egyértelműen a női kromoszómákra utal, mint ahogy az is köztudott, hogy Helifnek és Linnek a férfiakra jellemző Y is van.



Fotó: X

The semi-finalists for women's boxing at the Olympics. No, this is not satire. pic.twitter.com/Zl89zndLKc

— End Wokeness (@EndWokeness) August 4, 2024

De Georgiev továbbment, mint a Hámori Lucát védő magyar sportvezetés, ugyanis a tréner, aki nem örült annak, hogy Sztaneva egyáltalán kiállt a meccsre, újabb vádakat vágott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőinek fejéhez.

Ezt a meccset manipulálták. Nyilvánvaló, hogy Szvetlana győzött, mégis az ellenfelét hozták ki a pontozók győztesnek. Ameddig a NOB támogatását élvezi ez a két versenyző, addig minden módon segítik őket. Elrabolták a győzelmet a tanítványomtól – jelentette ki a tréner, aki szerint odafent eldöntötték, hogy ha a fene fenét eszik, Helifnek és Linnek akkor is meg kell nyernie az aranyérmet.

🇫🇷🇧🇬🇹🇼 Bulgarian female did not shake the hand of the Taiwanese boxer with XY Chromosomes at first.

28-year-old Lin Yu-ting from Taiwan reached the semi-finals in the up to 57 kg weight category, defeating 34-year-old Svetlana Staneva from Bulgaria.

Staneva did not shake her… pic.twitter.com/I7kTj5bZIX

— Lord Bebo (@MyLordBebo) August 4, 2024

Biology and genetics are not that hard to understand sometimes... #SvetlanaStaneva #OlympicGamesParis2024 #Bulgaria #Olympic2024 #xx #OlympicBoxing pic.twitter.com/zKgHrDfmIQ

— alexm.nft (@AlexandraMileva) August 4, 2024

(Sportal nyomán)

Kapcsolódó: Interjút adott a nőverő algériai: "nem érdekel senki véleménye"