Az ökölvívó Hámori Luca a 66 kg-os mezőnyben a nyolcaddöntőben sima mérkőzésen, egyhangú pontozással győzte le a negyedik kiemelt ausztrál Marissa Williamsont.



Hámori Luca (fotó: Isabel Infantes / Reuters)

A magyar győztes a következő körben azzal az algériai Imane Helif mérkőzik meg, akinek előző összecsapása igencsak visszhangosra sikerült. A mindössze 45 másodpercig tartó találkozón ugyanis az olasz Andrea Carini feladta a küzdelmet. Ennek oka, hogy az algériairól korábban egy vizsgálat is bebizonyította, hogy biológiailag férfi, mégis elindulhatott a hölgyek mezőnyében.

A 23 éves kőszegi első meccsén az ír Grainne Walsh ellen nyert, legközelebb, augusztus 3-án (szombaton) 17.27 órától már az éremért meccsel.

Frissítés: "mindenképp le akarom győzni"

A kőszegi versenyző a nyolcaddöntője utána elmondta, teljesen mindegy, hogy ki ellen kell bokszolnia a negyeddöntőben, mindenképp nyerni szeretne.

"Nagyon izgatottan vártam már ezt a mérkőzést, hiszen az első nyertes meccsem már adott egy lökést, hogy igen, itt van a helyem, és egy szinten vagyok az élvonallal. Sok gratulációt és biztatást kaptam, ami olyan erőt adott, hogy reggel úgy keltem fel, alig várom, hogy ringbe léphessek" – kezdte értékelését a 23 éves ökölvívó.

"Amikor felnéztem a lelátóra, ahol nagyon sok ismerős arcot és magyar zászlót láttam, az még egy olyan pluszt adott, hogy kirázott a hideg" – árulta el, majd hozzátette, az első menet után a sarokban az edzői mondták neki, hogy 5:0-ra vezet, ez pedig megerősítette abban, hogy a következő két menetben még keményebben és stresszmentesen bunyózzon.

Az Észak Párizsi Arénában a Ria, Ria, Hungária! rigmustól volt hangos a csarnok, a lelától egy hatalmas Kőszeg felirat is virított.

"Tudtam, hogy otthon, Kőszegen is nagykivetítőn nézik a meccset. Próbáltam nekik is üzenni és megmutatni, hogy ilyen erőt tudnak adni, és számít, milyen emberek vannak a hátam mögött."

Hámori elmondta, az edzőteremben szinte csak fiúkkal kesztyűzik, vannak ugyan lányok is a teremben, de ők fiatalabbak. Következő ellenfelével nem foglalkozik, illetve egészen pontosan nem azzal, foglalkozik, hogy férfi-e vagy nő.

– Egy évvel ezelőtt eltiltották a vb-n, nem lepődtem meg, mert kinézetre és alkatra is eléggé fiús. De ha valaki megengedte neki, hogy itt lehessen, akkor valahogy bebizonyította, hogy lány. Nem tudom, de nem is érdekel, ez pluszmotiváció és magabiztosság. Mindenképp le akarom győzni – fogalmazott.

"Nem bokszoltam még vele, edzésen sem. Versenyeken már láttam, de még nem kerültünk szemtől szembe egymással" – mondta.

Hámori az első női magyar ökölvívó, aki olimpián szerepel. Mint elmondta, úgy jött ki, ha bármi lesz, ezt már senki nem veheti el tőle.

"Most már van két győztes meccsem, ez hatalmas dolog számomra. Ha még megfejelném egy éremmel, a világ legboldogabb embere lennék."

Angela sírva fakadt a magát nőnek hazudó férfi ütései után

Csütörtökön az algériai az olasz Angela Carinit győzte le a nyolcaddöntőben, az eset után pedig felrobbant a közösségi média. Carini két nagyobb ütés után megrogyott, majd sírva fakadt és feladta a mérkőzést, kezet sem fogott ellenfelével.

The IOC has legitimized male violence against women as entertainment.

Get men out of women's sports.#IStandWithAngelaCarini who should never have been made to enter a boxing ring with Imane Khelif.#SaveWomensSports@Olympics @iocmedia @Marq pic.twitter.com/3PLxDmf4e0

— Genevieve Gluck (@WomenReadWomen) August 1, 2024

The Olympics allowed a biological man, Imane Khelif, to fight as a woman despite his XY chromosomes. The end result?

“I have never been hit so hard in my life."

Italian Olympian Angela Carini lasted 46 seconds before quitting due to how painful it was. It’s just shameful that… pic.twitter.com/OWhKggM7qe

— Robby Starbuck (@robbystarbuck) August 1, 2024

This woman, Angela Carini, is crying because her dream of winning a medal for her late father was destroyed in 46 seconds.

Male boxer Imane Khelif beat up Angela Carini and punched her in the face.#IStandWithAngelaCarini #Paris2024 pic.twitter.com/Iu5QAwCgWU

— Yanika_Lit (@LogicLitLatte) August 1, 2024

Devastating as expected. Imane Khelif a man, beats Angela Carini in 46 seconds in Olympic Boxing this morning, by provably breaking her nose. This is not only unfair but can be deadly. F**k trans athletes. #AngelaCarini #OlympicGamesParis2024 pic.twitter.com/NTiLyAd3bB

— boxingMD (@BoxingMD1) August 1, 2024

This biological male just left his female opponent in tears after beating her in the Paris Olympics WOMENS boxing.

Imane Khelif, who claims to be a woman, previously failed a gender test after being found to have male XY chromosomes.

Should men be allowed in women’s sports? pic.twitter.com/qwLtH57cNl

— Oli London (@OliLondonTV) August 1, 2024

Ez is valósággá vált:

NEW: South Park becomes reality after biological male boxer Imane Khelif forces Italian female Angela Carini to quit in 46 seconds at the Olympics.

Khelif is a biological man who failed gender eligibility tests at the 2023 World Championships.

Carini shouted “this is unjust" as… pic.twitter.com/nQeMqA4Cve

— Collin Rugg (@CollinRugg) August 1, 2024

Helif két évvel ezelőtt súlycsoportjában ezüstérmes lett a világbajnokságon, majd a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) tavaly kizárta a versenyről, mert az elvégzett nemi és tesztoszteron-teszteken megbukott.

Igen ám, csakhogy a szövetség és a NOB közötti nézeteltérések miatt Tokió óta nem az IBA szabályai vannak érvényben az ötkarikás játékokon, így léphetett ringbe a 25 éves versenyző.

2. frissítés: egyre nagyobb a botrány, Musk és Rowling is megszólalt

Az olasz kormány és az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az olasz Angela Carini a párizsi olimpián az algériai Imane Heliffel mérkőzött meg, akit tesztoszteron és nemi tesztekre hivatkozva kizártak a tavalyi női ökölvívó-világbajnokságból. Elon Musk és J. K. Rowling is kiakadt az ügy miatt.

Sokkal több, mint gyanú

Az olasz Ansa hírügynökség szerint az Olasz Olimpiai Bizottság közölte, hogy lépéséket indított a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal felé annak érdekében, hogy minden sportoló megfeleljen az Olimpiai Chartának és az egészségügyi előírásoknak. Giorgia Meloni olasz kormányfő továbbment, megfogalmazása szerint a férfi genetikai jellemzőkkel rendelkező sportolókat nem szabad beengedni a női versenyekre.

És nem azért, mert bárkit diszkriminálni akarunk, hanem azért, hogy megvédjük a női sportolók jogát, hogy egyenlő feltételekkel versenyezhessenek.

Eugenia Roccella család- és esélyegyenlőségi miniszter úgy véli, aggodalomra ad okot, hogy két transznemű embert – férfit, akik nőnek vallják magukat – regisztráltak az ötkarikás játékok női ökölvívó versenyeire, miután a közelmúltbeli versenyekről kizárták őket.

Meglepő, hogy nemzetközi szinten nincsenek biztos, szigorú, egységes kritériumok, és hogy az olimpián a tisztességtelenség gyanúja vetődhet fel az egyik versenyzővel kapcsolatban. Ami igazából sokkal több, mint gyanú.

Abodi Andrea sportminiszter nehezen érti, hogy a hormonértékek paraméterei között minimális összhang sincs nemzetközi szinten, beleszámítva az Európa- és világbajnokságokat és az olimpiát is.

A sport legmagasabb értékeit képviselő rendezvényeken garantálni kell a női és férfi sportolók biztonságát, valamint a tisztességes verseny tiszteletben tartását. Angela Carini esetében ez holnap nem így lesz.

Mark Adams, a Nemzeti Olimpiai Bizottság (NOB) szóvivője szerint "ez igazán aljas és igazságtalan kijelentés. De csak annyit mondanék, hogy a női kategóriában mindenki betartja a versenyre való alkalmassági szabályokat. Az útlevelükben nők szerepelnek, és az is szerepel, hogy ez a helyzet". Az Algériai Olimpiai Bizottság pedig már korábban elítélte a Helif elleni "alaptalan" támadásokat.

"A párizsi olimpiát örökre bemocskolja a brutális igazságtalanság"

A közösségi médiában ennek ellenére többen kiakadtak a történtek miatt. Mások mellett Elon Musk és J.K. Rowling is hangot adott véleményének, mely szerint sportszerűtlen a NOB döntése. "A párizsi olimpiát örökre bemocskolja a Carini ellen elkövetett brutális igazságtalanság" – fakadt ki a Harry Potter-saga szerzője az X-en.

A young female boxer has just had everything she’s worked and trained for snatched away because you allowed a male to get in the ring with her. You’re a disgrace, your ‘safeguarding’ is a joke and #Paris24 will be forever tarnished by the brutal injustice done to Carini. https://t.co/JMKzVljpyr

— J.K. Rowling (@jk_rowling) August 1, 2024

Watch this (whole thread), then explain why you’re OK with a man beating a woman in public for your entertainment. This isn’t sport. From the bullying cheat in red all the way up to the organisers who allowed this to happen, this is men revelling in their power over women. https://t.co/u32FcDTy9p

— J.K. Rowling (@jk_rowling) August 1, 2024

Could any picture sum up our new men’s rights movement better? The smirk of a male who’s knows he’s protected by a misogynist sporting establishment enjoying the distress of a woman he’s just punched in the head, and whose life’s ambition he’s just shattered. #Paris2024 pic.twitter.com/Q5SbKiksXQ

— J.K. Rowling (@jk_rowling) August 1, 2024

Musk pedig az úszó Riley Gaines bejegyzését osztotta meg, aki azt írta, hogy a férfiak nem tartoznak a női sportokhoz. Musk ehhez csak annyit írt: "Abszolút".

Absolutely https://t.co/twccUEOW9e

— Elon Musk (@elonmusk) August 1, 2024

3. frissítés: ökölvívó szakszövetség: vállalhatatlan és felháborító a helyzet

Berkó Lajos, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség ügyvivő testületének tagja az Index kérdésére elmondta, hogy az meg sem fordult a fejükben, hogy Hámori Lucát nem engedik a ringbe következő ellenfele, a biológiailag férfi Imane Helif ellen az olimpia női ökölvívótornájának negyeddöntőjében, a 66 kg-osok mezőnyében. Viszont vállalhatatlannak és felháborítónak találják a helyzetet, hogy ez megtörténhet, és mindenképpen levélben fordulnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, valamint vizsgálják a további jogi lehetőségeket is.

„Nagyon szomorúak vagyunk, hogy áll a bál, és egy olyan témáról beszélünk, ami nem a sporttal összeegyeztethető, nem a sportsikerről, nem az eredményességről beszélünk, hogy fantasztikusan menetelt a magyar ökölvívócsapat” – nyilatkozta Párizsban Berkó Lajos, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség háromtagú ügyvivői testületének egyik tagja. Hozzátette, hogy három ökölvívónkból kettő már biztosan pontszerző az olimpián, ilyen jó helyezést pedig nagyon régóta nem ért el a hazai sportág.

Ehhez képest az tartja lázban az embereket, hogy „Luca a következő mérkőzésen kiáll-e vagy nem, mert majdhogynem egy férfival kell küzdeni” – célzott Berkó az algériai Imane Helifre, aki biológiailag ugyan férfi, mégis a női ökölvívók között szerepel. És akivel szemben olasz ellenfele a nyolcaddöntőben a 45. másodpercben fel is adta a mérkőzést, majd sírva fakadt, mondván: őt ilyen erősen még soha nem ütötték meg.

Berkó szerint a válogatott elképesztő felkészülésen van túl, „hihetetlen fizikai és szakmai munkát végeztek”, de elmondta, hogy a sparringokra férfiakat nem hívtak, és „erre nem készültünk”.

„Ez vállalhatatlan és felháborító, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség minden lehetőséget megragad arra, hogy ezt szóvá is tegye” – nyilatkozta a testületi tag.

Hozzátette, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság segítségével a NOB-nak írt hivatalos levélben kérik majd az eset felülvizsgálatát. Hiszen a korábbi tesztek eredményei miatt a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség által rendezett világbajnokságról már kitiltották Helifet. Emellett a jogi lehetőségeket is vizsgálják, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben, de mindenképpen még a következő mérkőzés előtt lépni fognak.

„Nekünk ez meg sem fordult a fejünkben” – mondta Berkó arra a kérdésre, hogy esetleg a MÖSZ ne engedné kiállni Hámori Lucát az esetleges sérülések elkerülése érdekében.

Luca fel van dobva, flow-ban van, nagyon jól érzi magát – tette hozzá, majd úgy folytatta, hogy amíg Hámori öklözni akar, addig öklözni is fog, a szövetség ebben nem akarja meggátolni.

„Ezt a kialakult egyenlőtlenséget ugyan elítélik minden fórumon, „de a versenyzőnket attól nem fosztjuk meg, hogy egy olimpián éremért küzdhessen” – hangsúlyozta a szakember.

A sportági sikerekről elmondta, hogy legutóbb 2012-ben volt olyan, hogy három magyar versenyző is megmérethette magát az olimpián ökölvívásban, még jóval tágabb hazai mezőnyből, most pedig egy „jóval szűkebb közegben három versenyzőnk is kint van” – büszkélkedett.

Akylov Pylyp sorsolása miatt szomorúak voltak, hiszen az első mérkőzésén neki már búcsúznia is kellett. Viszont kiemelte, hogy ha nem ilyen sorsolása van, akkor Pylyp éremért bokszolt volna.

4. frissítés: a NOB védelmébe vette a férfi bokszolót

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtökön este közleményben védte meg az olimpián résztvevő sportolót. A NOB szerint az IBA (Nemzetközi Ökölvívó Szövetség) hirtelen meghozott önkényes döntésének volt az áldozata, váratlanul zárták ki őt a tavalyi világbajnokságból.

A NOB hangsúlyozta, hogy a játékokon szereplő valamennyi sportoló megfelel minden, a részvételhez szükséges feltételnek. A jogosultsági szabályok a tokiói játékokon alkalmazott szabályokra épülnek és menet közben nem lehet megváltoztatni azokat.

Helif egyébként a tokiói olimpián is szerepelt, de ott egy győzelem után búcsúzni kényszerült.

5. frissítés A MOB egyeztetést kezdeményezett a NOB-bal Hámori negyeddöntős ellenfele miatt

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke haladéktalan egyeztetést kezdeményezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportigazgatójával, hogy tisztázzák a párizsi olimpia női ökölvívótornáján Hámori Lucával negyeddöntőző, "férfias külsejű" algériai Iman Helif miatt kialakult helyzetet.

A MOB pénteki közleményében kiemelte: ugyancsak egyeztetnek az Olasz Olimpiai Bizottság vezetőségével - a 66 kilós Helif a nyolcaddöntőben olasz riválisát verte, aki alig 40 másodperc után feladta az egyoldalú csatát -, és más, a sportágban érintett nemzeti olimpiai bizottságokkal.

"Nemzeti olimpiai bizottságként tiszteletben tartjuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályait, ugyanakkor kiállunk a női sportolók esélyegyenlősége és a tisztességes verseny mellett" - olvasható.

A MOB azt is jelezte, hogy minden körülmények között a magyar olimpikonok oldalán áll és ebben az esetben is mindent megtesz a magyar sportolók védelmében, érdekeik érvényesítéséért. Ezért folyamatosan vizsgálja, hogy a hatályos szabályok alapján milyen eszközökkel tud élni Hámori Luca tisztességes versenyhez fűződő jogainak védelmében.

A MOB határozott álláspontja, hogy a női esélyegyenlőség nem merülhet ki abban, hogy az olimpián egyenlő arányban indulnak nők és férfiak. A női esélyegyenlőség alapvető követelménye, hogy a női mezőnyben kizárólag női biológiai adottságokkal rendelkező, azaz biológiailag minden kétséget kizáróan nőnek minősülő versenyzők indulhassanak.

"Ellenkező esetben alapvetően sérül a női versenyzők esélyegyenlőséghez és tisztességes versenyhez való joga" - írta a MOB. "Amennyiben az ökölvívó sportág olimpiai részvételi szabályai ezt nem biztosítják maradéktalanul, úgy felül kell vizsgálni a szabályozást és szükség esetén módosítani is kell. Egyértelműen olyan szabályokra van szükség, amelyek biztosítják, hogy a női mezőnyben kizárólag nők indulhassanak."

(Index, 24, MTI nyomán)

Korábban írtuk: Párizsban KO-t kapott a normalitás: több férfi is indul a női olimpiai ökölvívó versenyen

A párizsi olimpia megnyitóján szereplő drag queenek és keresztényellenesség után itt az újabb KO, ezúttal a normalitás ellen. Csütörtökön és pénteken ugyanis transz nők, vagyis férfiak fognak ringbe szállni a női olimpiai ökölvívó számban.




Az olasz Carini Angela nem mondható szerencsésnek, és valószínűleg a felkészülése során nem gondolta volna, hogy az olimpián a legjobb nyolc közé jutásért egy férfit kell majd legyőznie. Az ellenfele az az algériai Imane Khelif lesz, aki 2022 decemberében Mexikóban küzdött egy mexikói ellen, majd a győzelme után három hónappal, egy vizsgálat során kiderült, hogy XY kromoszómával rendelkezik, vagyis férfi.

This was Imane Khelif fighting in Mexico in December 2022 against a Mexican woman.

Three months later, a test apparently revealed the XY chromosome.

Note the force of the punching.

Imane’s opponent that day, @BriandaTamara, said she certainly did:#OlympicGames #Boxing https://t.co/NvltUigCbT pic.twitter.com/8PhfGzJO2F

— teresa smith (@treesey) July 29, 2024

Imane Khelifet a női ökölvívó-világbajnokságról kizárták, mert nem felelt meg a nemi alkalmassági teszten, de meglepő módon az olimpián indulhatott. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) még januárban döntött úgy, hogy a tisztességtelen előnyszerzés elkerülése érdekében csak olyan sportolók vehetnek részt a párizsi olimpián, akiknek a biológiai identitásuk 12 éves koruk után nem változott. Az algériai sportolóval kapcsolatban nincs információ, hogy mikortól tekinti magát nőnek.

De nem Imane Khelif az egyetlen transz ökölvívó. Pénteken a tajvani férfi, Lin Yu-ting küzd meg a nők között Marcelat Sakobival vagy Sitora Turdibekovával.

2023 márciusában Yu-Ting megbukott egy szexuális teszten, és megfosztották az orosz vezetésű Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) női ökölvívó-világbajnokság bronzérmétől, de 2024. július 29-én a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy Lin és más női ökölvívók minden szabályt betartottak a 2024-es párizsi olimpiára való kiharcoláshoz, függetlenül attól, hogy a korábbi IBA versenyeken milyen státusszal rendelkeznek.

Ross Tucker amerikai sportkommentátor szerint a NOB-ra nem érdemes várni, ha a nők méltányos sportszerepléseiről van szó. Hangsúlyozta, hogy a férfiak megjelenése a női sportban 100%-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi vezetésének köszönhető.

Úgy tűnik, hogy a párizsi olimpia abban már biztos, hogy történelmet ír, hogy a világon először a valóságtól teljes mértékben elrugaszkodik a sportesemény, miszerint engedélyezik a férfiak részvételét a női kategóriában.

Még az is elképzelhető, hogy Párizsban az aranyéremért két férfi száll majd ringbe a női ökölvívó versenyszámban.

Gerzsenyi Krisztián - Vasárnap.hu