/Bővített hír./

Utolsó mérkőzését végletekig kiélezett küzdelemben, ráadásban esett találattal megnyerte, ezzel bronzérmet szerzett szombaton a párbajtőröző Muhari Eszter a párizsi olimpián.



Fotók: Illyés Tibor / MTI

A Tatabányai SC 21 éves vívója a kínai Tang Csün-jao, a 2022-ben világbajnok dél-koreai Szong Szera, majd egy másik kínai, Jü Sze-han legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol kikapott az idén Eb-második francia Auriane Mallo-Bretontól. Így zárásként a harmadik helyért mérkőzhetett meg az észt Nelli Differttel, akivel "kéz a kézben" jutottak ki az olimpiára.




Mindketten az egyéni ranglistáról kerültek be a mezőnybe. Eredetileg úgy volt, hogy Kun Annáé és Differté lesz a két európai hely, de a magyar vívót a holléti nyilvántartáshoz kapcsolódó mulasztás miatt május közepén két évre eltiltották. A rangsorban Differt mögött Muhari következett, így övé lett a másik hely.




A csapatban tavaly és tavalyelőtt is Eb-ezüstérmes magyar vívó kapta az első tust, de mindjárt válaszolt is kettővel, majd 3-3 után pengéről indulva megszúrta ellenfelét. Az első szünet után folytatódott a taktikai küzdelem, mindkét fél igyekezett előkészíteni a megfelelő ütemű támadást. Ez eleinte kétszer az észtnek, majd 5-7 után kétszer a magyar vívónak sikerült. Végül együttes találattal 8-8 volt az állás a második három perc lejártakor. A pihenő után megint Differt indított jó ritmusban pengéről támadást, majd újabb együttes találat után Muhari adott egylámpás tust. 10-10 után az észt ismételte meg kétszer a korábbi akcióját, aztán a magyar vívó csuklóra és mellkasra helyezett el egy-egy találatot. Újabb tusváltás után együttes következett, 14-14-nél pedig lejárt a vívóidő. A ráadásban Muhari a 12. másodpercben vállon szúrta 34 éves ellenfelét, ezzel megszerezte a magyar küldöttség első érmét a párizsi játékokon.

Frissítés: "Minden fejben dől el"

Egész nap fókuszáltan, nagy odafigyeléssel vívott a párizsi olimpián női párbajtőrben bronzérmet szerző Muhari Eszter, aki magyar újságírók gyűrűjében nyilatkozva nem sokkal az utolsó asszója után némi lélegzethez jutva azt mondta: végre abbahagyhatom a koncentrálást.

"Nagyon sokat elvesz belőlem mentálisan, fizikálisan, nem mosolyoghatok senkire, mert akkor azonnal elmegy a fókusz" - magyarázta.

Elárulta, hogy nagyon sokat dolgozott fejben azért, hogy így tudjon teljesíteni, hónapok óta erre készült.

"A vívásnak ez a legnagyobb kulcsa, hogy minden fejben dől el" - hangsúlyozta.




Az elődöntőben elszenvedett vereségét illetően úgy vélekedett, valószínűleg jobb volt, hogy a második párban vívott, mert így kevesebb ideje maradt ezen rágódni.

Azonnal el akartam hessegetni ezt a gondolatot, hiszen tudtam, hogy így is, úgy is lesz még egy második meccs, amit meg kell nyernem." - mondta.

A bronzmérkőzés végén bevitt ráadástusnál azért volt határozott, mert kapott kívülről segítséget.

"Néztem az edzőmet és olyan önbizalmat láttam rajta, ami megadta nekem azt, hogy nagyon bátor legyek az utolsó tusban és higgyek az elmúlt 13 év közös munkájában. Végül kijött belőlem ez a bátorság, és meg tudtam csinálni azt az akciót, amivel bevittem az utolsó találatot" - elevenítette fel a bronzérmet érő akció körülményeit.

Muhari Eszter számára május végén dőlt el, hogy részt vehet a párizsi olimpián.

"Az egész év egy óriási hullámvasút volt, és most végre úgy érzem, hogy ha nem is a csúcsra értem, de a saját elvárásomnak megfeleltem: éremért jöttem, és ezt sikerült megszereznem" - mondta, hozzátéve, már az óriási siker, hogy összejött számára a kvótaszerzés, a mostani szereplés "csak hab a tortán".

Elárulta, hogy a Grand Palais-ben, a helyszínen szurkoltak neki a szülei.

"Itt van édesanyám, édesapukám. Szerencsére sikerült meggyőzni őket, hogy jöjjenek ki, mert nagyon izgulós típusok, és nem akartak. Úgyhogy nagyon örülök, hogy meggyőztem őket." - fogalmazott.

Az elvesztett elődöntőt és a kiharcolt bronzérmet illetően úgy fogalmazott: "van bennem egy kis csalódottság, de ez az első olimpiám, 21 éves vagyok, és szeretném helyén kezelni a dolgot".

Eredmények, női párbajtőr:

a 32 között:
Muhari Eszter - Tang Csün-jao (kínai) 15-10
a 16 között:
Muhari-Szong Szera (dél-koreai) 15-6
negyeddöntő:
Muhari - Jü Sze-han (kínai) 15-10
elődöntő:
Kong Man Vaj Vivian (hongkongi)-Nelli Differt (észt) 15-11
Auriane Mallo-Breton (francia)-Muhari 15-9
bronzmérkőzés:
Muhari-Differt 15-14
döntő:
Kong - Mallo-Breton 13-12

A végeredmény:
női párbajtőr, egyéni, olimpiai bajnok:
Kong Man Vaj Vivian (Hongkong)
2. Auriane Mallo-Breton (Franciaország)
3. Muhari Eszter

2. frissítés: Szövetségi kapitány: "Áron veresége nagyon mélyre tett, majdnem elindultam haza gyalog"

Nehéz, érzelemdús napon van túl Boczkó Gábor, a vívók szövetségi kapitánya, aki megszenvedte a háromszoros olimpiai bajnok kardozó Szilágyi Áron korai búcsúját, ugyanakkor örült, hogy az általa titkos esélyesnek tartott párbajtőröző Muhari Eszter érett vívással bronzérmet nyert.

"Az a vicc, hogy amióta abbahagytam a versenyzést, nem nagyon izgultam ennyire vívóversenyen. Ahhoz képest ma többször is elszállt a fejemben a gőz" - nyilatkozott magyar újságíróknak a szakvezető. - "Áron veresége nagyon mélyre tett, majdnem elindultam haza gyalog, mert nagyon szomorú voltam. Abban azért bíztam, hogy a többiek megrázzák magukat, esetleg a fiúk, de igazából Eszter hozta azt, amit titkon én nagyon vártam."

A kapitány arról is beszélt, hogy számára Muhari Eszter volt az egyik titkos esélyes az olimpián.

"Az, ahogy az elmúlt fél év viszontagságaiból, bizonytalanságából ennyi erőt tudott meríteni, és ilyen fiatalon, ilyen éretten, ilyen bátran tudott vívni, extra volt. Nagyon örülök neki" - méltatta a Tatabánya 21 éves párbajtőrözőjét.

Boczkó Gábor a párizsi magyar olimpiai csapat első érmesének napját úgy látta, hogy fokozatosan melegedett bele a küzdelembe.

"Az első asszó első harmadában azért még látszott, hogy nem nagyon tudja, merre van. Pont az volt a lényeg, hogy szépen menetelve előre, megjött az önbizalma, megjött a hegye, összeállt a vívása" - dicsérte tovább a párbajtőrözőt a kapitány, aki azt is elmondta, edzőjével, László Istvánnal közösen végig arra kérték Muharit, hogy ne foglalkozzon semmivel és senkivel, álljon úgy a versenyhez, mint egy hazai válogatóhoz. - "Az a lényeg, hogy ki tudta zárni a külvilágot, és bátran, jól vívott."

Az elődöntőben Boczkó Gábor szerint nem Muhari Eszter volt az esélyes, és végül nem úgy alakult, ahogy szerették volna, de az is az újdonsült olimpiai bronzérmest dicséri, hogy 45 perc alatt összekapta magát és az éremmérkőzést meg tudta nyerni.

A férfi kardozókkal kapcsolatban a kapitány arról beszélt, hogy megszakad a szíve értük, mert a felkészülésüket látva több volt bennük, de bízik benne, hogy a csapatversenyen kijön nekik a lépés.

Korábban írtuk: Muhari Eszter kikapott az elődöntőben

A párbajtőröző Muhari Eszter vereséget szenvedett az elődöntőben, így utolsó asszójában a bronzéremért mérkőzhet a párizsi olimpián.

A Tatabányai SC 21 éves vívója a kínai Tang Csün-jao elleni sikert követően a 2022-ben világbajnok dél-koreai Szong Szeránál is jobbnak bizonyult, majd egy újabb kínai vívó, Jü Sze-han legyőzésével jutott a négy közé.




A csapatban tavaly és tavalyelőtt is Eb-ezüstérmes párbajtőrözőnek, a szakág egyetlen magyar párizsi indulójának a döntőért a hazai közönség előtt szereplő Auriane Mallo-Bretonnal kellett megmérkőznie. A júniusi Európa-bajnokságon egyéniben második helyezett franciát a bemutatásnál hatalmas üdvrivalgás fogadta, és a későbbiekben is sok támogatást kapott a szurkolóktól. A két vívó a Grand Palais egyik belső erkélyén jelent meg, onnan köszöntötte a jelenlévőket, majd a széles lépcsőn lejőve érkezett a központi, emelt pástra.

Az első percben nem volt aktivitás egyik fél részéről sem, ami sárga lapot vont maga után. Aztán Muhari lábszúrása pontatlan volt, Mallo-Breton pedig közben eltalálta őt. A következő akciónál viszont már ült az újabb lábszúrás, majd jó volt egy lerohanó támadás is. Francia egyenlítés után megint lábfejen szúrta ellenfelét a magyar párbajtőröző. Az első szünet után együttes találat következett, majd Mallo-Breton egyenlített. Újabb együttes után a francia feltartó szúrása volt pontos, aztán egy "adok-kapokból" Muhari jött ki jól. Hat-hatról indult a harmadik három perc, a hosszú előkészítések alatt csend volt a nézőtéren, hazai tusnál őrjöngés, magyar találatnál csalódott moraj. Mallo-Breton kétszer pontosan szúrt, miközben Muhari egyik találatát szabálytalannak látta a zsűri. A magyar párbajtőröző két tus hátrányban ment előre, de újabb találatokat kapott. Hat-tíznél nehéz helyzetben volt szűk másfél perccel a vége előtt és innen már nem is tudott fordítani. A francia vívó élt a lélektani előnyével, és végül hat tussal nyert.

Muhari a harmadik helyért az észt Nelli Differttel csap majd össze 20.40-kor.

Korábban írtuk: Muhari Eszter újabb kínai ellenfelet győzött le, és a döntőért vívhat

A párbajtőröző Muhari Eszter a harmadik mérkőzését is megnyerte szombaton, ezzel elődöntős a párizsi olimpia vívóversenyén.

A szakág egyetlen magyar indulója a kínai Tang Csün-jao elleni sikerrel kezdett, a 2022-ben világbajnok dél-koreai Szong Szeránál is jobbnak bizonyult, majd egy újabb kínai vívó, Jü Sze-han 15-10-es legyőzésével a legjobb négy közé került.




A negyeddöntőben az előző két asszóhoz hasonló forgatókönyv szerint alakult a mérkőzése: az eleje taktikai küzdelmet hozott, és sokáig nem tudott egyik vívó sem érdemben ellenfele fölé kerülni. A 3-1-es első szakasz után a kínai párbajtőröző egyenlített, de a következő szünetre megint két tus volt a magyar előny (7-5), majd a pihenőt követően újabb egyenlítés következett. Muhari ezúttal többször ment előre is, de védekezésből is adott fontos tusokat. Aztán egyszer csak elkezdett nőni a különbség, ekkor megroppant az előző körben a világbajnok francia Marie-Florence Candassamyt legyőző Jü.

Muhari a döntőért a hazai közönség előtt szereplő Auriane Mallo-Bretonnal vív 19.25-kor.




Korábban írtuk: Muhari Eszter a negyeddöntőbe jutott

Muhari Eszter a második mérkőzését is megnyerte szombaton, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a női párbajtőrözők párizsi olimpia vívóversenyében.

A szakág egyetlen magyar indulója a kínai Tang Csün-jao elleni győzelmét követően a 2022-ben világbajnok dél-koreai Szong Szerával találkozott. Az asszó az elején koncentrált taktikai küzdelmet hozott, kevés tus esett. Muhari később 6-4-re, majd 7-5-re vezetett, és nagyon türelmesen, pontosan vívott. A dél-koreainak kellett előre jönnie, amit jól kontrollált a magyar párbajtőröző, így végül fölényesen, 15-6-ra nyert.

Az elődöntőért a kínai Jü Sze-hannal vagy a világbajnoki címvédő francia Marie-Florence Candassamyval vív majd 15.50-kor.

Korábban írtuk: Muhari Eszter a legjobb tizenhat közé jutott

Sikerrel vette az első akadályt a párizsi olimpia vívóversenyeinek első magyar szereplője: Muhari Eszter öttusos győzelemmel jutott a legjobb 16 közé női párbajtőrben.

A magyar vívó 15-10-re verte a kínai Tang Csün-jaót.

A következő körben a dél-koreai Szong Szerával csap majd össze 14.10-kor.

(MTI)