A Tokiói Nyári Olimpiai Játékok nyitóünnepségén, 2021-ben Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német elnöke megemlékezett az 1972-es Müncheni Nyári Olimpiai Játékokon meggyilkolt 11 izraeli olimpikonról. Az elnök Tokióban megígérte, hogy a jövőben minden nyári olimpián lesz megemlékezés, Párizsban ma este azonban ez elmarad. A NOB valószínűleg nem kívánja felháborítani a nemzetközi közvéleményt azzal, hogy miközben az izraeli hadsereg már közel 40 ezer palesztin civilt – köztük 11 ezer gyermeket – gyilkolt meg, s a népirtás gőzerővel folyik tovább, Párizsban az 52 évvel ezelőtt meggyilkolt izraeli olimpikonokra emlékeznek.



Thomas Bach a tokiói olimpia megnyitóján – itt tett ígéretet arra, hogy a jövőben is lesznek megemlékezések a Münchenben meggyilkolt izraeli olimpikonokról (fotó: Reuters)

Megemlékezést kértek az izraeliek a NOB elnökétől

Csak a jelenleg is zajló, az izraeli hadvezetés által Vaskardok hadműveletnek nevezett népirtó háború folyamán az izraeli hadsereg eddig több száz Gázai övezetbeli palesztin sportolót, illetve sportszakembert gyilkolt meg, s még ennél is többen sebesültek meg súlyosan.

Szándékosan megsemmisítettek stadionokat, sportlétesítményeket és teljes klubokat. A sportlétesítmények egy részét berendezték fogva tartási, kínzó-, vallató- és kivégzőközpontnak. Izrael azonban, ahelyett, hogy Gázai övezetbeli népirtás idején mélyen hallgatna, nemrégiben azt követelte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, pontosabban Thomas Bach elnöktől, hogy amiképpen tették azt a legutóbbi, a 2020-as (valójában 2021-ben megrendezett) Tokiói Nyári Olimpiai Játékokon, a párizsi olimpia megnyitó ünnepségén is emlékezzenek meg az 1972-es müncheni olimpián, jórészt a balfácán német biztonságiak által lelőtt tizenegy izraeli sportolóról.

Népirtás idején nincs helye a megemlékezésnek

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke az egyik meggyilkolt izraeli sportoló özvegyének a többi között így indokolta a kérés elutasítását: „Egy ilyen emocionális pillanat újbóli felelevenítése csak kisebbítheti az emlékezés értékét.” Érdekesség, hogy a tokiói olimpia megnyitóján maga Thomas Bach NOB-elnök emlékezett meg a Münchenben meggyilkolt 11 izraeli sportolóról, sőt két meggyilkolt sportoló özvegyét is meghívta a tokiói megnyitó ünnepségre. A NOB elnöke a megemlékezésében ígéretet tett arra, hogy a jövőben is megemlékeznek majd a tizenegy izraeli sportolóról.

Hogy miért nem tartotta be szavát Thomas Bach, azt nem nehéz kikövetkeztetni. Azért, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, Ferenc pápa és még néhány más, nemzetközileg köztiszteletben álló személyiség fegyvernyugvásra vonatkozó kérése ellenére az izraeli hadsereg az olimpia idején is teljes gőzerővel folytatja a mészárlást a Gázai övezetben, s amely népirtásnak eddig közel 40 ezer halálos áldozata van, köztük több mint 11 ezer gyermek.



A gázavárosi Jarmúk Stadionba terelt, levetkőztetett civilek csoportja (fotó: aljazeera.com)

A gázavárosi Jarmúk Stadion mint vallató- és kivégzőközpont

Az izraeli hadsereg a Gázai övezet egyik legismertebb, s legrégibb sportlétesítményét, a gázavárosi Jarmúk Stadiont (ملعب اليرموك) is gyorsan átalakította letartóztatási, vallató- és kivégzőközponttá. A stadionban készült fényképek alapján megállapíthatjuk, hogy a sportlétesítményben főleg idősebb, pocakos, kopasz férfiakat (akik semmiképpen nem lehetettek a Hamász harcosai), gyermekeket és nőket aláztak meg, kínoztak, vetkőztettek alsógatyára, majd szállították őket tovább izraeli fogolytáborokba.



A Jarmúk Stadion kapuja előtt letérdeltetett civilek – izraeli zászlóval (fotó: aljazeera.net)

Az alábbi videón látható, miként változtatta az izraeli hadsereg kínzó, megalázó koncentrációs táborrá a palesztin sport nemzeti jelképének számító gázavárosi Jarmúk Stadiont: fiatalokat, nőket és idős embereket fogdostak össze, és tereltek be a stadion gyepére, ahol gatyára vetkőztették őket, szemüket bekötötték, s megalázó cselekedetekre késztették őket. Az egyik kapura például kifeszítették az izraeli zászlót, s előtte letérdeltettek nőket, férfiakat, gyermekeket. Az egyik felvételünkön a stadionba beterelt gatyára vetkőztetett civilek, köztük hat-hétéves gyermekek egy csoportja látható.

Footage online shows dozens of Palestinians,
including women, children and the elderly, detained by the Israeli army.

Dozens of Palestinian men were stripped of their clothes and lined up in a stadium in the Gaza Strip pic.twitter.com/ju6zMql90j

— Middle East Eye (@MiddleEastEye) December 26, 2023

Izraeli sportolóknak nem szabadna részt venni a párizsi olimpián

Amint említettük, a népirtó izraeli hadsereg mára közel 40 ezer, jórészt civil palesztint, köztük 11 ezer gyermeket, s több mint 300 neves sportolót gyilkolt meg a Gázai övezetben a nagyvilág vezető politikusainak, egyházfőinek és kulturális élet kimagasló szereplőinek csendes asszisztálása mellett. A sebesültek, az egy életre megnyomorítottak száma 60-80 ezerre tehető. Ilyen körülmények között Izrael örülhet annak, hogy sportolói egyáltalán részt vehetnek a Párizsi Nyári Olimpiai Játékokon! Az orosz hadsereg nem követ el népirtást az ukrán nép körében (legalábbis nem olyan méretekben és módszerességgel, mint a világ legerkölcsösebbje), de az orosz és a fehérorosz sportolók mégsem vehetnek részt a mai nyitóünnepségen, s csak semleges színekben indulhatnak. (Összesen 15 orosz és 16 fehérorosz sportolónak engedték meg nagy kegyesen, hogy induljon a versenyeken).

De ha már sportról, olimpiáról beszélünk, mindenképpen meg kell emlékeznünk néhány, az izraeli hadsereg által meggyilkolt ismert palesztin sportolóról, közülük is a labdarúgókról.



Iszmáíl Haníjá, a Hamász Politikai Irodájának vezetője, korábban a Gázai övezet miniszterelnöke évekkel ezelőtt a Jarmúk Stadion gyepén (fotó: Wikimapia.org)

Meggyilkolt válogatott labdarúgók

A Gázai övezetbeli Dír el-Balah város melletti El-Muszaddar falu ellen 2024. január 6-án végrehajtott izraeli légitámadás folyamán több családtagjával együtt meggyilkolták Háni el-Maszdart, a palesztin olimpiai labdarúgó-válogatott játékosát, későbbi szövetségi kapitányát (nevét helyesen a szülőfaluja után el-Muszaddarnak – المُصَدّر – kellene írni - H. J.).



Háni el-Maszdar, a palesztin olimpiai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya otthonában, amelyet 2024. január 6-án lebombáztak (fotó: AFP)

De említhetnénk még Rasíd Dabúrt, az Ahlí Bejt Hanún klub és a palesztin labdarúgó-válogatott játékosát is, aki szintén az izraeli hadsereg áldozata lett. Rasíd Dabúr a labdarúgás mellett a kelet-jeruzsálemi központú El-Kudsz Egyetemen diplomázott. Az izraeli légierő 2023. október 10-én Bejt Hanún városban lebombázta Rasíd Dabúr otthonát, s a legendás csatár a családtagjaival együtt mártírhalált halt.



Rasíd Dabúr válogatott labdarúgó, s mellette a 2023. október 10-én, Bejt Hanúnban lebombázott otthona, amelynek romjai alatt családtagjaival együtt halálát lelte

Muhammad Barakát, a palesztin labdarúgó-válogatott gólerős csatára a Hán Júnesz városa ellen, 2024. március 11-én végrehajtott izraeli légicsapás során vesztette életét. 39 éves volt. A szurkolók az „Oroszlán” (الأسد – el-Aszad) becenévvel illették. Földi maradványait a lebombázott otthona romjai alatt találták meg Hán Júneszben.



Muhammad Barakát válogatott labdarúgó gólöröme egykor (fotó: vatanserb.com)

Eddig több mint 300 palesztin sportolót gyilkoltak meg

Musztafa Szijám, a Palesztin Sportmédia Szövetség főtitkára 12 nappal ezelőtt az Al-Dzsazírá pánarab hírtévének nyilatkozva elmondta: a Gázai övezet ellen 2023. október 7-én indított népirtó hadművelete során az izraeli hadsereg eddig több mint 300 ismert sportolót gyilkolt meg, s a sportlétesítmények 90 százalékát elpusztította.



Így néz ki manapság a gázavárosi Jarmúk Stadion gyepszőnyege (fotó: euromedmonitor.org)

Musztafa Szijám elmondta még:

A palesztin sportlétesítmények és maguk a sportolók az izraeli hadsereg kiemelt célpontjai. Célzott likvidálással merényletet követnek el a sportolók ellen, letartóztatják, s szabad mozgásukban korlátozzák őket. Különösen kiemelt célpontjuk a sportinfrastruktúra elpusztítása.

Szijám kifejtette: a Palesztin Labdarúgó Szövetség azzal a kéréssel fordult a nemzetközi sportszövetségekhez, hogy büntessék meg Izraelt a Gázai övezetbeli palesztin sportolók meggyilkolása és a sportinfrastruktúra lerombolása miatt.

Hering József – Kuruc.info