A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteki döntése nyomán semleges színekben indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók a jövő nyári, párizsi ötkarikás játékokon.

"Azok az egyéni semleges sportolók, akik a nemzetközi szövetségek kvalifikációs rendszerei alapján kvótát szereznek, jogosultak indulni a 2024-es, párizsi olimpiai játékokon. Az egyéni semleges sportolók orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók" - olvasható a NOB közleményében, amely leszögezte, azok a versenyzők, akik aktívan támogatták az Ukrajna elleni háborút, nem vehetnek részt a párizsi játékokon, illetve a két ország képviselői kizárólag egyéni sportágakban szerepelhetnek.Fotó: Artur Widak / NurPhoto / Getty Images

A NOB szerint a nemzeti olimpiai bizottság felfüggesztése ellenére az egyéni sportolók részvételi jogának védelme jól bevált gyakorlat, tiszteletben tartva az emberi jogokat. A megfogalmazás szerint a sportolók nem büntethetők országuk kormányának tettei miatt. A NOB jelezte, hogy az orosz és a fehérorosz kormány vagy állam képviselői nem lesznek meghívva a párizsi olimpiára.

Persze kvóta nélkül nehéz lesz

Eddig világszerte 4600 sportoló kvalifikálta magát a párizsi játékokra, ebből nyolc orosz és három fehérorosz versenyző. A NOB mostani döntése ellenére az orosz és fehérorosz sportolóknak nem minden egyéni sportágban van lehetőségük kvótát szerezni, mert a nemzetközi szövetségek hatásköre, hogy az adott sportág versenyein egyáltalán indulhatnak-e. Például a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA), amely a világ egyik legnagyobb sportszervezete, továbbra sem engedte vissza az orosz és a fehérorosz sportolókat, akiknek így atlétikában jelenleg esélyük sincs kvótát szerezni.

Az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború óta az orosz és fehérorosz sportolók nem indulhattak nemzetközi viadalokon, az utóbbi közel fél évben azonban számos olimpiai sportág enyhített a korlátozáson.

Frissítés: Kuleba: olimpiai felfegyverzés

A párizsi szervezőbizottság tudomásul vette a NOB döntését azt hangsúlyozva, hogy a kvalifikációs folyamat a NOB és a nemzetközi sportági szövetségek hatáskörébe tartozik, egyúttal leszögezte, továbbra is szolidaritásáról biztosítja Ukrajnát, a lakosságát, valamint az ukrán olimpiai és paralimpiai mozgalmat.

Az ukránok és az oroszok egyaránt elítélték a NOB döntését.

"A NOB lényegében zöld utat adott Oroszországnak az olimpia felfegyverzésére. A Kreml minden orosz és fehérorosz sportolót fegyverként használ propagandaháborújában. Arra kérek minden partnert, hogy határozottan ítélje el ezt a szégyenletes döntést, amely aláássa az olimpiai elveket" - írta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az X nevű közösségi oldalon.

Matvij Bidnij ukrán sportminiszter úgy nyilatkozott, hogy országa szerepléséről a párizsi játékokon azután születik majd döntés, hogy egyeztettek a sportolói közösséggel és a politikai vezetőkkel.

"Az olimpiai részvétel minden sportoló álma, de a feltételek diszkriminatívak és ellentétesek a sport alapelveivel. Ezzel az olimpiai játékoknak ártanak, nem az orosz sportnak. Ez a megközelítés teljesen elfogadhatatlan" - mondta Oleg Maticin orosz sportminiszter.

(MTI)