Ugrás a cikkhez
Reklám

Az algériai cselgáncsozó, Feti Nurin úgy döntött, nem áll ki az izraeli ellenféllel esedékes meccsére a tokiói olimpián.

A kilencedik helyen rangsorolt Nurin a második meccsén találkozhatott volna az izraeli Tohar Butbullal, de ahogy a 2019-es világbajnokságon, úgy a tokiói olimpián is úgy döntött, nem áll tatamira Butbul ellen.

Nem volt szerencsénk a sorsolással. Izraeli ellenfél jutott, ezért döntöttünk úgy, hogy Feti nem áll ki a mérkőzésre. Ez a jó döntés

– nyilatkozta Amar Ben Jaklif, Nurin edzője.



Tohar Butbul (j) a 2019-es világbajnokságon (kép: Getty/Index)

Nurin ehhez annyit tett hozzá, hogy rengeteget dolgozott, hogy kijusson az olimpiára, és sokkhatással ért fel számára, amikor kiderült, hogy Butbul lesz az ellenfele.

„Nem piszkolom be a kezeimet. A döntésem végleges, a palesztinok ügye fontosabb egy meccsnél” – mondta az algériai dzsudoka.

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség mind Nurint, mind az edzőjét felfüggesztette, míg az Algériai Olimpiai Bizottság mindkettőjük akkreditációját megvonta, és hazaküldik őket. Az első fordulóban erőnyerő Butbul így a második körben a szudáni Mohamed Abdalrasoollal találkozik.

Történt már hasonló eset a sportágban, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség 2023-ig felfüggesztette az iráni sportolókat, miután az iszlám ország egyik cselgáncsozója nem volt hajlandó tatamira lépni egy izraeli rivális ellen.

A 2016-os riói olimpián is akadt egy botrány a cselgáncstornán, az egyiptomi Iszlam el-Sehabi nagy vihart kavart azzal, hogy nem fogott kezet Or Sassonnal, miután izraeli ellenfele legyőzte őt a +100 kilogrammos súlycsoport első körében.

(24)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából