Ugrás a cikkhez
Reklám

A Mount Everest megmászására készül Török Zsolt aradi "magyar" hegymászó. Török Zsolt szombat reggel indul Bukarestből, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal jusson fel a Föld legmagasabb hegycsúcsára.

Az MTI-nek elmondta, hogy a déli oldalon próbálkozik, amelyiken a csúcs első meghódítói, Edmund Hillary és Tenzing Norgay is haladtak. Hozzátette, romániai hegymászó még nem jutott fel ezen az útvonalon a 8848 méter magas csúcsra.



Török Zsolt kedvenc színösszeállítása
Török Zsolt fizikailag és lelkileg is felkészültnek mondta magát. Megjegyezte, hogy azért választotta az oxigénes mászást, mert ezzel is be szerette volna biztosítani a sikert. Hozzátette, könnyebben teljesíthető feladatra számít, mint amilyen a Nanga Parbatnak és az Eiger északi falának a megmászása volt, a Mount Everestet azonban szimbólumnak tekinti, amelynek a meghódítására kisgyerek kora óta vágyik.

Az aradi "magyar" hegymászó elmondta, hogy oláh posztóval és támogatóinak a zászlajával készül a csúcsra. Mint fogalmazott, meggyőződése, hogy konfliktust gerjesztenek azok az erdélyi magyar mászók, akik a magyar zászlót viszik magukkal.

2013-ban Török Zsolt vezette azt a romániai expedíciót, amelynek tagjai oxigénpalack nélkül jutottak fel a 8125 méter magas Nanga Parbatra. A 41 éves hegymászó 2006-ban a Cso Ojuról, 2010-ben pedig a K2-ről kényszerült visszafordulni a csúcs elérése nélkül. Megjegyezte, a K2-t senki nem mászta meg abban az évben, amikor ő próbálkozott.

(MTI nyomán)

Frissítés: Olvasónk írja:

Ennyit erről a románba oltott sportemberről, még a zászlótartás szabályát sem ismeri. Azaz, a vízszintesen sávos zászlók esetében a legfelső sáv kerül a bal oldalra, míg a függőlegesen sávos zászlók esetében a rúdnál lévő sáv kerül legfelülre.



Szép így sem lenne, csak szabályos
A beilleszkedés bajnokát Facebookon is megtaláljuk. Egyetlenegy magyar nyelvű hozzászólását sem találtam, csak románt.

Gerd Wiesler





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából