Ugrás a cikkhez
Reklám

Nem vagyok rasszista. A tettei alapján ítélem meg az embereket, és nem a bőrszínük alapján. Vannak ugyan népek, akik többségével kevésbé szimpatizálok, de ez nem gyűlölet, nem kollektív és nem is ok nélküli. A labdarúgást viszont szeretem.




Így természetesen néztem a Bajnokok Ligája mérkőzéseit is, ahol a játékosok minden összecsapás előtt összeálltak egy "Mondj nemet a rasszizmusra!" plakát mögött, a meccsek szünetében pedig a különböző nemzetiségű és bőrszínű, bánatos arcú világsztárok ártatlan képpel bámulnak a kamerába.

A gond nem csak azzal van, hogy ezt az erőszakos kampányt próbálják mindenhol lenyomni az emberek torkán, hanem azzal, hogy azt, hogy mi a rasszizmus, és ki a rasszista, azt bizony a FIFA mindenható urai döntik el.




Az természetesen nem számított rasszizmusnak, amikor 2008-ban Dunaszerdahelyen viperákkal felfegyverzett kommandósok támadtak ránk, csak azért, mert magyarok vagyunk.

Az már annál inkább téma volt, amikor néhány szurkoló felháborodásában Budapesten, a tót nagykövetség előtt zászlót égetett.




2009-ben a Steaua-Újpest mérkőzésen a románok az alábbi, igen kreatív, és a rasszizmus minden alapját nélkülöző kiírással kedveskedtek minden magyarnak:




Amikor 2011-ben Moldáviában jártunk válogatott mérkőzésen, és néhány román (!) "Gyűlölünk titeket" transzparenst mutogatott, az sem számított rasszizmusnak.




Ezek után azon meg sem lepődök, hogy amikor két hete Bukarestben a románok magyar zászlót égettek, az UEFA szerint nem számított rasszizmusnak. Később a magyar szurkolóknak kellett ez ügyben feljelentést tenniük.




Az is megérne egy misét, hogy a csoportkörök sorsolása, finoman fogalmazva is érdekes végeredményt mutat. Lehet, hogy nem csak Fortuna istenasszonynak köszönhető, hogy zsinórban két selejtezősorozatban egymás mellé sorsolják a magyarokat és a románokat, a szerbek pedig két éve a horvátokat, idén pedig az albánokat kapták ki. Nyilván azzal nem mondok sok újat, hogy ezeken az összecsapásokon borítékolható a balhé, ami után az UEFA világgá kürtölheti, hogy a vadkeleten bizony a rasszizmus óriási méreteket öltött, és lehet példás büntetéseket osztani a kisebb keleti szövetségeknek. De csak ott, hiszen nyugaton már mindent megoldottak. Erről tudnának mesélni azok az angol szurkolók, akik a héten Lille-be látogattak csapatuk Európa Liga-fellépésére...

Szóval nagyon szép dolog, ha egy zürichi villában néhány liberális, gazdag seggfej - akiknek semmi gondja az életben - egy-két "békepipa" elszívása után kitalálja ezt a szlogent, és azt mondja, hogy gyűlölködni nem szabad, de a több évszázados sérelmeket nem lehet semmisé tenni egy erőszakos kampánnyal, és egy bugyuta videóval. Azt is lehet mondani, hogy a pályára, és a lelátóra sem a politika, sem gyűlölködés nem való, de a labdarúgásban és más sportokban, ha két olyan nemzet csap össze, amelyek nem szívlelik egymást, akkor semmit sem ér a FIFA kampánya:

A horvátok sztárja, Josip Simunic nem szereti a szerbeket:

Világsztárok egymás közt. A paraguayi Chilavert leköpi a brazil Roberto Carlost:

Az albán csapatkapitány "no to racism" karszalagban üt egy szerb szurkolót:




Horvát szurkolók szerb zászlót égetnek:




Ha pedig valaki(k) elkötelezettek egy ideológia mellett, és az nem a kommunizmus vagy a filoszemitizmus, akkor arra is rásütik a rasszista bélyeget, amit aztán az életben nem tud lemosni magáról.

A fasiszta nézeteket valló Lazio-legenda, Paolo Di Canio rendszeres büntetéseket kapott:




Tőzsér Dániel nem viselhette sokáig ezt a mezt:




A hazáért! - Simunic drágán megfizetett ezért a mondatért:

Simunic a horvátok szemében példakép, a FIFA szerint minimum háborús bűnösök sarja, aki előszeretettel hangoztat usztasa jelszavakat.

Nicolas Anelka, és a hírhedt kézmozdulat. A FIFA szerint ez a néger biztos gyűlöli az összes négert...




Az Aryan Greens tagjai boldog születésnapot kívánnak a vezérnek:




Horvát szurkolók a baloldali városban, Livornóban:




A Karpati Lviv szurkolói. A különböző médiumok ezzel a képpel rémisztgettek mindenkit a lengyel-ukrán Eb előtt:




A 2012-es Európa bajnoksághoz kapcsolódik, hogy a kötelezővé tett holokamumúzeum-látogatásra a horvát válogatott nemet mondott.

A hírhedt Ivan Bogdanov Genovában (2 év börtönnel megúszta):




A Lazio-szurkolók karlendítései miatt bezárták a római klub stadionját:




Ezeket a bolgár szurkolókat örökre kitiltanák a stadionokból:




A kispestiek anno megüzenték az igazat az MTK-nak. Ma már elképzelhetetlen egy ilyen kiírás a magyar stadionokban:




Most csak néhány kirívó példát soroltam fel a sok közül, de talán a fentiek alapján is látszik, hogy a FIFA minden bizonnyal Nobel-békedíjra hajtó megmondóemberei egy olyan jelenséget akarnak megszüntetni, amit képtelenség, a rasszista jelzőt pedig csak arra használják, hogy visszaszorítsanak minden olyan cselekedet, ami nekik és az általuk vizionált békés többségnek nem tetszik. Szerintük a labdarúgásban és a világon a legégetőbb probléma a rasszizmus, ami ha nem lenne, akkor minden sokkal szebb és jobb lenne. Nem a korrupt, bűnöző klubvezetőkre, nem a fogadási csalásokra, nem a nagy pénzek miatt évente klubot váltó játékosokra, nem a rengeteg idegenlégiós beáramlására kell nemet mondani, hanem a rasszizmusra...

Zárszóként. A bolgár Levski Szófia fanatikusai megunták a FIFA nevetséges kampányát - ők igent mondanak a rasszizmusra:




Magyar Harcos

(A szerző olvasónk)



Friss hírek az elmúlt 24 órából