Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Újpest FC üzletrészének 2011. október 19-i értékesítése óta elmúlt két és fél éves időszakban – bár többször megtehettem volna, hiszen minden átigazolási szezonban minden bajok forrásaként én lettem megjelölve – egyetlen egyszer tettem meg, hogy közleményben reagáljak az engem ért igaztalan vádakra. Roderick Duchatelet 2014. március 14-én tartott – teátrális jelenetekkel tarkított, könnycseppekkel átitatott – sajtótájékoztatóján elhangzottakkal kapcsolatban többen is megkerestek, Újpest-szurkolók, volt játékosok, más csapatok vezetői, politikai és gazdasági szereplők, akik megdöbbentek a hallottakon, kiállásukról biztosítottak és biztattak, hogy a tisztánlátás érdekében ne engedjem az indulatokat elferdített információk alapján az Újpest FC, a magyar labdarúgás és magam ellen fordítani. Ezért az ügy iránt érdeklődök számára – a magam részéről utoljára – szeretném az alábbi tényekre alapított gondolataimat megosztani.

Először arról az igazán nem elhanyagolandó tényről, hogy Roland Duchatalet – Roderick Duchatelet édesapja – 2006 júliusában megszerezte az Újpest FC Kft 49,85%-os üzletrészét az általuk közvetetten irányított Costerlau Kft-n keresztül. Ettől a pillanattól kezdve a Duchatelet családnak mind a mai napig teljes körű rálátása van a kft. minden rezdülésére. A 2011. október 19-ét megelőző időszakról is, elmondható, hogy nem pusztán rálátással bírtak az Újpest FC életére, hanem több úgynevezett kulcspozíció is az ő javaslatuk alapján került betöltésre. A belga nemzetiségű Francois Laureyssen látta el a sportszakmai felügyeletet, a szintén belga nemzetiségű Valere Billen először pályaedző, majd a Duchatalet utasítására vezetőedző lett a csapatnál, a szintén belga nemzetiségű Marinus Claeyst pedig marketing és pénzügyi vezetőnek, Ignace Meersschaut pedig a pénzügyi részlegre került az Újpest FC-hez.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Belgium egyik leggazdagabb embere nem véletlenül delegál embereket egy magyarországi futballklubhoz.

Nem sokkal később, 2009-ben a Roland Duchatelet közvetett irányítása alatt működő Costerlau Kft. adótartozás miatt végrehajtás alá került. Megelőzendő azt, hogy a Costerlau Kft-vel szemben lefolytatott végrehajtási eljárás az Újpest FC Kft.-ben tulajdonolt üzletrészükre is kiterjedjen, a végrehajtási eljárás megindítása előtt a Costerlau Kft. 49,85%-os üzletrészét Duchatelet egy offshore cégbe vitte át. A továbbiakban, egészen a 2011. október 19-én történt üzletrész adásvételig a Duchatelet család különböző offshore cégeken keresztül tulajdonolta az Újpest FC-t. Mindezekről közhiteles adatokat tartalmaz a cégnyilvántartás, illetve az üzletrész-adásvételi szerződés „Termination of Trust” elnevezésű – Duchatelet által nem véletlenül nyilvánosságra nem hozott – melléklete.

Tény továbbá az is, hogy 2007 év eleje és 2011 októbere között a Duchatelet család anyagilag nemhogy tulajdonrészének megfelelően nem támogatta az Újpest FC működését, hanem összesen 400.000 euró összeggel járult hozzá kölcsön formájában a költségekhez, aminek egyenes következménye lett, hogy a klub egyre nehezebb anyagi helyzetbe került, egyre nőtt az adósságállomány. A felhalmozódott tartozás tekintetében nem azoknak a felelősséget kell feszegetni, akik erőn felül is támogatták a klub működését, sokkal inkább azokét, akik ezt kötelességük ellenére sem tették meg.

Ezen tények tudatában, amikor Roderick Duchatelet a korábbi tulajdonosokról, a tisztázatlan hátterű offshore cégekről, mint bűnözők krémjéről beszél, akkor gondolom, azok közé sorolja a klub korábbi 49,85%-os tulajdonosát, vagyis saját édesapját, Roland Duchatelet-t is.

A nehéz anyagi helyzetre és arra tekintettel, hogy az egyik résztulajdonos nem járul hozzá a klub finanszírozásához, a klub vezetése és én is azon dolgoztam, hogy a helyére egy tőkeerős befektetőt találjunk, azonban, és itt szeretnék mindenféle mendemondát eloszlatni, két orosz és két izraeli befektetőcsoporton kívül senki nem tett ajánlatot az Újpest FC üzletrészének megvásárlására, így maradt a pénzügyi hozzájárulását nem adó belga tulajdonos.

Megkerülhetetlen tény az is, hogy 2011 októberében, amikor a klub működését finanszírozó résztulajdonos tovább már nem tudta anyagilag támogatni üzletrészének megfelelően az Újpest FC-t, akkor az üzletrész értékesítési szándékáról tájékoztatnia kellett a 49,85%-os tulajdonostársát. Ekkor Roland Duchatelet vállalta, hogy a továbbiakban a klub teljes működési költségét finanszírozza, hangsúlyozta, hogy nemzetközi kupában induló csapatot akar teremteni, úgy látta, hogy Magyarországról jóval alacsonyabb költségvetéssel is nemzetközi kupa szereplést lehet elérni, ezáltal a befektetése is hamarabb megtérülhet, mint Belgiumban.

Tény továbbá az is, hogy én az adásvétel előtt soha nem találkoztam Roderick Duchatalet-vel. Az ügyletkötés feltételeiről az ő apjával, Roland Duchatalet-vel folytak a tárgyalások, a megállapodás maga is vele köttetett, ezeken az egyeztetéseken Roderick nem is volt jelen, azokban nem vett részt. Az ő szerepvállalása szóba sem jött, egészen addig, amíg fel nem merült, hogy a Standard Liege tulajdonlása miatt – nemzetközi kupaszereplés esetén – az apja, Roland Duchatelet mindkét csapathoz nem tudja a nevét adni. Az Újpest FC üzletrészének tranzakciójához ekkor jelölte ki Rodericket maga helyett. Tehát ő olyan tárgyalásokról nyilatkozik autentikusan, amiken részt sem vett. Ezen tényekkel kapcsolatosan össze kell vetni, Roderick Duchatelet 2011. október 19-én tartott sajtótájékoztatóján elmondottakat.

Visszautasítom azt az állítását, hogy a tartozások összege a szerződés aláírásának időpontjára többszörösére emelkedett volna. Ugyanis az édesapával folytatott tárgyalások során először abban állapodtunk meg, hogy csak a már lejárt tartozások kerülnek feltüntetésre az adásvételi szerződés adósságállományát rögzítő mellékletében, később az a megállapodás született még az egyeztetések alkalmával, hogy az elkövetkező két évben lejáró – már akkor ismert – követeléseket is pontosan rögzítsük.

Az ügyletkötést előkészítő tárgyalásokat és a közös megegyezést követően végül Roderick Duchatelet 1 euró összegű, a valós árat egyáltalán nem tükröző, szimbolikus áron vásárolta meg a közel 95%-os üzletrészt. Az eladó azért hozta meg ezt a jelentős kompromisszumot, mivel nem akart akadályt gördíteni a klub folyamatos működése és élvonalbeli szereplése elé. Választhatta volna azt az üzleti életben teljesen elfogadott és általánosan bevett szokásként működő lehetőséget is, hogy nem mond le az addig a klubba invesztált több milliárd forintjáról, hanem azt rögzíti vételárként, természetesen abban az esetben egy tartozásoktól mentes kft. került volna átruházásra. Azonban ismert tény, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség 2011 szeptemberében licencvizsgálatot kezdeményezett az Újpest FC-nél, ezért a folyamatos működés, a licenc, a klub érdekében az eladó inkább igen jelentős üzleti veszteséget szenvedett el ezen a tranzakción.

Hangsúlyozom, hogy a szerződésben világosan, tételesen benne volt, hogy milyen tartozások kifizetésére vállal a vevő kötelezettséget. Ebből a kötelezettségéből a vevő – a játékosok felé fennálló tartozást leszámítva – szinte semmit sem tartott be, az adásvételt követően egy hónappal – novemberben – már arra utasította a klub vezetését, hogy a szerződésben vállalt tartozásokat ne fizessék ki, a hitelezőkkel egyezzenek meg, hogy vagy csak 30%-ot fizet ki a teljes tartozás összegéből vagy csak 2015-től rendezi ezeket az átvállalt adósságokat. Miután a megkérdezett hitelezők a felajánlott fizetési lehetőség egyikébe sem mentek bele, azzal próbálta többüket rávenni arra, hogy elálljanak a követelésüktől, hogy olyan kijelentést tett ő maga, illetve jogi képviselője, hogy akkor feljelentést fog ellenük tenni.

Tény az is, hogy sem Roderick Duchatelet, sem a Cesarion BVBA a mai napig nem támadta meg az üzletrész adásvételi szerződést bíróság előtt, azt érvényesnek tekinti, sőt erre a szerződésre még választott bíróság előtt keresetet is alapított.

Tény továbbá az is, hogy 2011. október 19-e óta (az adásvétel megtörténtét követően) csak és kizárólag Roderick Duchatalet tudtával, utasítására történt minden utalás, kifizetés. 2012 márciusában ezt írásbeli nyilatkozatával meg is erősítette. Teljesen valótlanok Roderick Duchatelet azon kijelentései, amikor azt a látszatot kelti, hogy bárki – akár Csehi István korábbi ügyvezető igazgató – százmilliókat utalhatott át offshore számlákra és ő erről semmit sem tudott. Az igazság az, hogy bizonyíthatóan az ő utasítására történtek ezek az átutalások és ő tudja, hogy ez milyen célból történt, csak arról inkább mélyen hallgat…

Duchatelet azon vádjai, amelyek szerint az előző tulajdonosi kör offshore cégeken keresztül pénzt vett ki az Újpest FC-ből, teljességgel abszurd. Roderick Duchatelet szerepvállalását követően más tulajdonos, vagy befektető nem jutott hozzá a korábban befektetett, kölcsönként nyújtott pénzéhez. Miután az Újpest FC 2005 és 2011 között egy forint állami, illetve önkormányzati támogatásban sem részesült, jelentős játékos eladásból befolyt bevétele sem volt, ezért a klub költségvetése a tulajdonosi betétekből került finanszírozásra. Ahogy jelenleg Roderick Duchatelet, úgy korábban az üzletrészük arányán is túl hozzájáruló tulajdonosok állták a klub működtetését. Ebből a saját maguk által betett pénzből úgy kivenni, hogy közben a klub működött, a csapat játszott – vitathatatlanul jobb eredményekért, mint mostanában – teljességgel kizárt, az Újpest FC sajnos ebből szempontból sem a Real Madrid. Azon kijelentése pedig, hogy én az Újpest FC-n meggazdagodtam teljesen komolytalan, ezzel azok előtt, akik magyar labdarúgás viszonyaiban kicsit is járatosak, teljesen hiteltelenné és nevetségessé teszi magát.

Tény továbbá az is, hogy Roderick Duchatelet-nek eddig az Újpest FC megvásárlása – a vételárral és eddig kifizetett adósságokkal együtt sem – nem haladja meg a 300-350 millió forint összeget, a többi, általa vitatott, illetve az adásvételt követően jogerőssé vált tartozást ugyanis peresítette.

A tény az továbbá, hogy a 2011 októbere előtti időszaktól teljes mértékben függetlenül az elmúlt két évben, saját elmondása szerint, saját jogon produkált 3 milliárd forint veszteséget, amelynek következtében az Újpest FC Kft. tőkéjét 1.110.000.000-Ft-tal le is kellett szállítania. Ennek a felelőtlen gazdálkodásnak semmi köze nincs Roderick Duchatelet szerepvállalását megelőző időszakhoz, és amely elsődleges oka a jelenleg kialakult helyzetnek, hiszen a sajtótájékoztatón is kiderült, hogy nem arról van szó, hogy Duchatelet kifizette az üzletrész adásvételi szerződésben felvállalt kötelezettségeket, hanem arról, hogy azokat minden fórumon vitatja, tehát az általa Újpesten elköltött pénznek csak egy töredéke szól a múltról, míg annak jelentős része az ő ésszerűtlen gazdálkodásáról.

Az elmúlt két és fél évben sokan megtapasztalhattuk Roderick Duchatelet szerződésekhez, az általa megkötött szerződésekhez és azok betartásához fűződő viszonyát, ezek közül a sportszerető közvélemény előtt zajlott Szélesi Zoltán és Grégory Christ pressziója, mivel nem voltak hajlandóak Duchatelet kívánságainak megfelelően módosítani, illetve felbontani a szerződésüket. Ez egy módszer, ami belátom, sokakkal szemben működik, hiszen többen belefáradva, menekülve inkább eleget tesznek Duchatelet kívánalmainak.

Felvetődik a kérdés, hogy Roderick Duchatelet személyében felelős üzletemberről, a klubért őszintén aggódó, azt „megmenteni” akaró sportvezetőről beszélhetünk-e, amikor a törvényhozó olyan jogszabályi hátteret biztosít az Újpest FC számára, ahol csupán a köztartozás megfizetésére kellene garanciát vállalni, az általa átvállalt, de ki nem fizetett tartozásokért nem, az általa – a bíróság álláspontja szerint is – jogellenesen eltávolított játékosoknak járó munkabért nem. Azonban ezt sem teszi meg, hanem inkább durcás kisgyerekként hazugságok mögé bújva szó szerint tele sírja a médiát csak azért, mert nem mindenki hajlandó úgy táncolni, ahogy ő füttyül. Vérig sértődik, és inkább hagyja, hogy az Újpest FC-t kizárják a bajnokságból.

És végül hivatkoznék az MLSZ Duchatelet sajtótájékoztatójával kapcsolatban tett közleményére, amely szerint is Duchatelet egyoldalúan nyilatkozik az ügyről. Az Újpest FC sorsa csak és kizárólag Duchatelet kezében van, nem a Magyar Labdarúgó-szövetségében, nem a magyar bíróságokéban, nem a hitelezőkében, hanem kizárólag a jelenlegi tulajdonosi körében.

A mostani sajtóhisztériának kizárólag egy oka van, mégpedig az hogy így akar kibújni az őt terhelő kötelezettségek alól és ehhez használja föl az MLSZ-t, a szurkolókat és az önkormányzatot. Most másokat besározva azt ígéri, hogy amennyiben mentesítik a tartozások alól, akkor valóban komoly csapatot építene Újpesten, és nem ezt a sportpolitikát folytatná, amit eddig, azaz, hogy a továbbiakban már nem a Duchatelet család érdekeltségébe tartozó egyéb csapatoknak nem kellő futballisták gyűjtőhelyévé tenné ezt a nagy múltú klubot.

2014. március 17.

Tolnai Sándor

Kapcsolódó: Nem voltak őszinték a könnyek: Roderick Duchatelet apja résztulajdonos lehetett az Újpest FC-ben



Friss hírek az elmúlt 24 órából