Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásainak kilátását az eddigi stabilról pénteken a Fitch Ratings, megerősítve egyben a befektetési ajánlású szuverén magyar adósosztályzatokat.

A legnagyobb európai hitelminősítő péntek esti londoni bejelentése szerint a kilátásrontás a hosszú futamú deviza- és hazai adósság "BBB mínusz", illetve "BBB" besorolásaira vonatkozik. A cég ezeket az osztályzatokat a kilátás negatívra módosításával egy időben megerősítette, a rövid futamú kötelezettségek "F3"-as besorolásával, valamint a kereskedelmi adósokra külön megállapított, elsőrendű "A mínusz" osztályzati országplafonnal együtt.

A magyar osztályzati kilátás felülvizsgálatát Matteo Napolitano, a Fitch szuverén besorolási igazgatója szerint a külső növekedési és finanszírozási környezet meredek romlása indokolta. Napolitano az okok közé sorolta a kilátásrontáshoz fűzött elemzésében azt is, hogy a Fitch Ratings szerint több költségvetés-politikai intézkedés, valamint a devizaalapú hitelek piaci árfolyam alatti végtörlesztésének lehetővé tétele ártott a külföldi befektetői bizalomnak. A Fitch Ratings szerint a középtávú növekedési kilátások e bizalomtól függnek.

A hitelminősítő közölte, hogy nehéznek tartja a jövő évi 2,5 százalékos deficitcél elérését, és a maga részéről 2012-ben 3,3 százalékos GDP-arányos magyar államháztartási hiányt valószínűsít.

(MTI)