A finnek, Európa japánjai, tudják, hogyan bánjanak a cigányokkal.

Nem, nem csupán arról beszélünk, hogy simán összeáll 20-30 finn, ha (hogy finoman fejezzük ki magunkat) rendre kell utasítani egy cigánybűnöző-család éppen szabadlábon levő tagjait. Nem is csak arról, hogy a rendőrség, a bíróságok különösen engedékenyek a cigányok sérelmére elkövetett „bűncselekmények” elkövetőinek „megbüntetésekor” (pár konkrét(!) példa ITT, ITT és ITT).

Arról is, hogy olyan szinten gyűlölik (ők is, mint mindenki más) a korcsokat, hogy eleve kendőzetlenül megírják, ha megint ők bűnöztek. Erre már szintén több példát hoztunk (lásd pl. EZT); most következzenek a legújabb híradások, amelyek a romániai importcigók eszeveszett brutalitásáról számolnak be. Természetesen az elkövetők cigány származásának többszöri hangsúlyozásával. Igen, ott (is) simán megírják a származást – nálunk meg a rajvédő, -pátyolgató rendőrség valami hihetetlen pofátlan módon hazudik szembe bennünket.

Kezdjük az eredetiben ITT (mint mindig, ha nem beszélünk finnül, használjuk a Google Translate-et, angol célnyelv esetén kifejezetten jó fordítást ad [ITT van]; magyarnál sajnos gyengébbet, így, ha beszélünk angolul, fordíttassunk arra) található anyaggal. Az anyagot Függelékünkben tükröztük; a cigányok származását egyértelműsítő szavakat (szórészeket), pl. „romani”, félkövérrel kiemeltük.

A cikk címe is már a cigányokra oly jellemző „csakis a gyengébbeket/ öregeket/ védekezésképteleneket támadják”-szemléletet tükrözi: „Egyre keményebbek: A tolvajok a segítség nélkülieket támadják” (Otteet kovenevat - Varkaat iskevät avuttomiin). Már a képaláírás („Helsinkiben több most a roma koldus, mint múlt tavasszal. Egy részük bűnöző”), majd rögtön a második bekezdés („Hétfőn egy, Helsinki központjában járó nő kis időkülönbséggel két olyan esetet is látott, amely során egy külföldi roma nő esetleg sikeresen lopni próbált.”) is elmondja, hogy túlnyomórészt a cigányok azok, akik Helsinkiben bűnöznek. (A „túlnyomórészt”-re is erősít rá a Juha Laaksonentől -rendőri vezető - az utolsó bekezdésben idézettek.)

A nagyja ezután jön: a harmadik bekezdés már a cigányok megszokott durvaságát és senkire („gádzsó” kisbabákra) sem tekintettel létét ecseteli: „Az első esetben egy fiatal anya volt az áldozat, aki a Foorum üzletközpont sarkán tolta a babakocsiját este kb. hat körül. A szemtanú szerint egy igen rosszul öltözött roma [származás egyértelműsítése az eredetiben] rátámadott a kismamára és el próbálta rabolni tőle a gyerekkocsi alján levő árukat.

Most képzeljük el, fordítva történik ugyanez: egy babakocsit toló korcsra támad egy fehér magyar, hogy kifossza. Egész Jew Yorkig hallatszana a visítás, és azonnal az ENSZ-csapatok behívását követelnék a korcsok. Ők meg szabadon támadhatnak még védekezésképtelen, a csecsemőjükkel levő kismamákra is, azzal nem törődve, hogy mi lesz, ha netalán kiesik a gyerek a kocsiból. Igen, ezek egész egyszerűen nem emberek. Magukat írják ki az emberi civilizációból, az emberek közül az ilyen durva, állati, senkinek az életével, testi épségével nem törődő patkányok.

A negyedik bekezdés arról számol be, hogy egy normálisan öltözött cigány asszony (a származást itt is egyértelműsítik, természetesen – a „primitív”, „civilizálatlan”, „barbár” Finnországban ez, mint mondtuk, bevett gyakorlat) egy (lopott) laptoppal rohant el a helyszínről.

A szintén ugyanaznap, 25-én megjelent másik, ITT található (megint csak: használjuk a Google Translate-et [angol ITT]!) cikk szintén ugyanezekről a génhulladékokról számol be: arról, hogy szemrebbenés nélkül megtámadják és kifosztják a kézi támasztókocsival(!) közlekedő, védekezésképtelen időseket (is). Igen, ezekben az állatokban egy csepp emberség nincs. Tetves, gyilkos söpredék, nem véletlen, hogy nincs egyetlen olyan ország se (bennünket kivéve), ahol ne üldöznék, vetnék középkori várbörtönökbe, „közrendvédelmi” táborokba, ne vadásznának rájuk  helikopterekkel meg ahonnan nem paterolnák, takarítanák ki őket. Igenis jól fogalmaz az olasz meg a francia vezetés: a cigányság nemzetbiztonsági kockázat. Létük alapjaiban veszélyezteti, fenyegeti az ország biztonságát. Pedig ott nagyságrendekkel kevesebb korcs él (és bűnöz), mint nálunk.

Talán mondanunk sem kell, hogy a fenti két cikk rendesen kivágta a biztosítékot a derék finneknél. A ITT található, mindenkinek (különösen a finnül tudóknak) feltétlen elolvasásra ajánlott, több, mint 280(!) hozzászólással bíró topicban például repkednek a cigányok kiirtását, elüldözését, Hitler visszatérését stb. követelő hozzászólások. Ráadásul mindez nem a finn náci párt, az engedélyezett(!) NSFAP fórumán olvasható, hanem az Iltalehti-én (kb. a finn Blikk). Képzeljük el, mi történne, ha valaki a cigányok kiirtását, Hitler visszatérését stb. követelné a Blikk fórumán. Nem csak hogy azonnal kimoderálnák, hanem valószínűleg azonnal menne is a rendőrségi feljelentés, és egy-két órán belül betörnék a delikvens lakásának ajtaját a kommandósok. Az Iltalehti fórumában meg még mindig, több napja(!) ott virítanak az ilyen és ehhez hasonló hozzászólások. Igen, ez (is) a különbség egy normális ország és Cigányisztán között.

Pár jellemző fórumidézet következik. Minden idézet mellé (a finn eredeti után, egy #-jellel bevezetve) kiírtuk a hozzászólás számát is, ha valaki ellenőrizni szeretné az eredetit, hogy láthassa, nem hazudunk, tényleg ott és úgy van az általunk idézett eredeti:

Olaszországban már azon a ponton vannak, hogy ha az ember azt látja, cigányok rabolják ki a lakását, nem érdemes feljelentést tennie, mert egész biztonsan megbosszulják azt [a cigányok] az egész családodon! Ez egy konkrét történet, és nem kitaláció. (Italiassa ollaan siinä pisteessä, että kun näet romanien kantavan tavaroitasi ulos asunnostasi, niin ei kannata tehdä mitään rikosilmoitusta, koska kosto perheellesi seuraisi aivan varmasti! Tämä on tosi juttu elävästä elämästä, ei mikään uutinen tai muu huhu. ; #3)

Amikor vidéken voltunk, akkor a cigányokhoz a helyiek úgy viszonyultak, hogy a multikulti-segélyezés nulla euron maradt [a cigók nem tudtak lopni]. (Maaseudulla kun oltiin, niin kovin oudoksuvasti heihin paikalliset alkuasukkaat näyttivät suhtautuvan ja monikulttuuriavustusten määrä näytti jäävän nolla euroksi., #46)

Igény lenne a Gestapo-ra! (olisi gestapolle tarvetta; #74)

Egyre pofátlanabbak és durvábbak [a cigányok], ezért azt javaslom, hogy mindenki vigyen magával egy bézbólütőt, és azzal csapjon oda a rablóknak! (heillä röhkeys ja otteet muuttuu niin suosittelen kaikille mukaan lastenvaunuihin juniorpesäpallo mailaa jolla 2-3 huitasua ryöstäjää käsille/polvilumpioon! #80)

Rúgjátok odébb a kolduspuharukat! Rendet! [nagybetűvel az eredetiben] Ha meg kell, verjétek [nagybetűvel az eredetiben] össze az agyresszív koldusokat! (Potkikaa niiden kerjuukupit... NURIN! --tarvittaessa..... HAKATKAA agressiivinen kerjäläinen! #72, #82, #108)

Cigányok, kifelé! Cigányok, kifelé! [a nemzetiszocialista terminológiát használva: „Zigeuner raus!”] (Ziganer... Raus! ... Ziganer... Raus! #108)

Még szerencse, hogy a PerusSuomalaiset-re [finn Jobbik] szavaztam, de ha rendet csinálnak, akkor legközelebb a nácikra [=NSFAP] fogok. (Onneksi sentään äänestin persuja, mutta seuraavaksi ääni menee natsipuolueelle jahka kun saavat sen aikaiseksi... #110)

[Az előző, az NSFAP-re szavazást ígérő hozzászólásra:] Ugyanez a helyzet itt. Legkésőbb akkor visszatér a rend az országba, azt gondolom. (Sama täällä. Luulisi viimeistään silloin järjestyksen palaavan maahamme. #130)

Mikor nyílnak meg a kemencék? 88 [Heil Hitler!]  (Milloin uunin luukut aukeaa? -88- #115)

Jön a nyár, ezek a férgek egyre erőszakosabbak. Ki lesz az, aki ezeket az élősködőket eltakarítja? Láttam egy szép álmot erről. Egy testvérpár egyik tagja egy bombát dobott az élőhelyükre, a másik pedig fegyverrel agyonlőtte őket. Aztán felébredtem. Kár :( (Kesä tulossa, nämä saastat riehaantuvat entisestään. Kuka nämä "loiset" hoitaisi pois? Näin jo hyvää unta tästä asiasta. Veljekset hoitivat ongelman pois. Toinen laittoi pommin näiden asutuspaikkaan ja toinen veljeksistä hoiteli aseen kanssa näitä "kuula kalloon" tyylillä stadissa pois. Sitten heräsin. Harmi. :( #116)

Miért nem takarítják el ezeket a koldusokat az utcákról, és rúgják ki az országból? GESTAPO, GESTAPO, GESTAPO – ez az, amire szükségünk van, hogy rendezze a kérdést. (Miksi näitä kerjäläisiä ei raahata pois kaduilta ja heitetä ulos maasta..tarvitaan..... GESTAPO GESTAPO GESTAPO.. hoitamaan homma. #146)

Bárcsak visszajönne ez a bácsi, hogy visszahozza Európába a(z erőszakos) rendet! http://www.youtube.com/watch?v=uV71QNHnNMQ&feature=related [Hitler-videó; a hozzászóló neve „árja”] (Saataisiinpa tämä setä taas palauttamaan kuri ja järjestys Eurooppaan! http://www.youtube.com/watch?v=uV71QNHnNMQ&feature=related; #146)

Hitler megpróbálta eltakarítani a cigányokat Európából, de nem volt ideje. Szerintem túl nőies / gyáva volt, mert nem érte el, hogy kihaljanak. (Hitler yritti Poistaa mustalaiset Euroopan mantereelta, mutta aika loppui. Mun mielestä Hitler oli nössö, kun ei saanu niitä sukupuuttoon.; #171)

[Az előző, hitleres hozzászólásra válasz:] Lassanként új rendelést kell majd leadnunk egy új Hitlerre. Egész Európában úgy nőnek ki a földből a szélsőjobbos pártok, mint gombák eső után a földből. (Pikku hiljaa alkaisi olla tilausta uudelle Hitlerille. Äärioikeistopuolueita pulpahtelee ympäri Eurooppaa kuin sieniä sateella. #173)

Függelék: az első cikk:

Varkaat iskevät avuttomiin
Ulkomaalainen nainen yritti viedä tavarat lastenvaunujen alakorista.

Helsingissä on viime kevättä enemmän romanikerjäläisiä. Osa Romanian ja Bulgarian romaneista syyllistyy rikoksiin.


Romanian ja Bulgarian alueilta tulleiden varkaiden otteet muuttuvat entistä härskimmiksi.

Maanantaina Helsingin keskustassa kulkenut nainen näki lyhyessä ajassa kaksi tapausta, joissa ulkomaalainen romaninainen yritti varkautta tai todennäköisesti onnistui siinä.

Ensimmäisessä tapauksessa uhriksi valikoitui nuori äiti, joka työnsi lastenvaunuja kauppakeskus Foorumin kulmalla noin kello 18. Silminnäkijän mukaan erittäin huonosti pukeutunut romaninainen alkoi ahdistella äitiä ja yritti viedä lastenvaunujen alaosassa olleet tavarat. Pikkulapsen äiti säikähti tilannetta, mutta hänen onnistui kuitenkin estää hyökkäys.

Vain hetkeä myöhemmin sama silminnäkijä huomasi nuoren romaninaisen juoksevan kovaa vauhtia kohti Elielinaukiota. Naisella oli sylissään kannettava tietokone. Silminnäkijä kuvailee romaninaista nuoreksi, viehättäväksi ja varsin siististi pukeutuneeksi, mutta ei usko tietokoneen olleen tämän oma.

Helppo uhri

Rikoskomisario Juha Laaksonen Helsingin poliisilaitokselta ei ylläty silminnäkijän havainnoista.

- Yhtä kaikki tuo ei ole ainutlaatuinen tapaus, näitä keissejä on paljon. Lompakko- ja kännykkävarkauksia on tapahtunut sillä alueella paljon.

Laaksonen kertoo, että Romaniasta Helsinkiin varkaisiin tulleita on jäänyt myös kiinni. Hän myöntää, että tapausten selvittäminen voi olla hankalaa, koska tekijät lähtevät nopeasti muualle.

- Harvemmin he silloin tekevät mitään tempauksia, kun poliisi on paikalla.

Rikoksentekijät iskevät helppoihin uhreihin.

- Tässäkin tapauksessa äiti ei irrottanut heti otettaan lastenrattaista vaan puolusti tärkeimpäänsä eli huolehti lapsesta.

Myös vanhukset ovat helppoja uhreja. Laaksonen ottaa esimerkiksi iäkkäät naiset, joilta rihkamaa kauppaavat romaninaiset ovat varastaneet kaulakorut. Uhrit ovat 70-80-vuotiaita.

- Taannoin tuli ilmi sarja, jossa oli noin 15 tapausta.

Viime vuosina ovat yleistyneet myös tapaukset, joissa kohtelias ulkomaalainen auttaa matkustajaa nousemaan junaan. Samalla ovat tyhjentyneet autettavan taskut ja käsilaukut.

Vapaasti varkaisiin

Varkaat eivät iske sattumalta.

- He osaavat profiloida sopivat yksilöt ja sellaiset tapaukset, joissa kiinnijäämisriski on niin pieni, että rikos kannattaa tehdä. Rautatieasemalla on ryysistä ja rikos helppo toteuttaa. He osaavat haistaa tilanteet ja tilaisuudet väkijoukosta.

Laaksonen toteaa, että poliisin näkökulmasta "pelikenttä on muuttunut totaalisesti siitä mitä se oli ennen Schengeniä" eli EU-maiden kansalaisten vapaan liikkuvuuden takaavaa sopimusta.

- Se antaa mahdollisuuksia rikoksentekijöille, mikä on heijastunut rikostilanteeseen.

Laaksonen huomauttaa, että kaikki rikoksiin syyllistyvät ulkomaalaiset eivät ole romaneja.

Keretes anyag: MUISTA

Varas iskee - Huolellisuus auttaa

Ammattivaras löytää väkijoukosta helpon uhrin. Huolettomasti omaisuuttaan säilyttävä tai avoimesti käsittelevä voi pian olla sitä köyhempi. Muista nämä:

1 Lompakko pois takataskusta ja käsilaukun vetoketjut kiinni.

2 Repussa ei kannata säilyttää arvokasta omaisuutta. Selän takana varkaan kun on helppo työskennellä huomaamatta.

3 Rahaa ja muuta arvokasta ei kannata käsitellä kovin näkyvästi.

4 Älä jätä omaisuuttasi vartioimatta. Esimerkiksi hotellien aamiaishuoneet ovat varkaiden suosiossa.

5 Vältä ruuhkapaikkoja ja väkijoukkoja. Taskuvaras iskee usein niissä.

6 Älä päästä vieraita lähellesi esittelemään koruja tai muuta rihkamaa.

7 Matkalla rahat ja luottokortit kannattaa hajauttaa eri paikkoihin. Jos varas iskee, kaikki ei mene kerralla.

8 Omaisuus kannattaa merkitä ja valokuvata mahdollista tunnistusta ja vakuutuskorvausta varten.

9 Jos joudut varkauden tai sen yrityksen uhriksi, ilmoita siitä poliisille.

2. Keretes anyag: Helsingin poliisi sai taannoin ilmoituksen tilanteesta, jossa nuori romanipoika sahasi polkupyörän lukkoa.

Ilmoittaja ei uskonut, että poika oli hakemassa omaa pyöräänsä Postitalon kulmalta.

Paikalle ajanut poliisipartio löysi pojan ja sahan, mutta myös joukon pojalle läheisiä aikuisia, jotka seurasivat sahaamista autosta.

- Aikuiset katselivat autosta tapahtumaa. He tiesivät, että lain koura ei pysty tarttumaan alaikäiseen, kertoo rikoskomisario Juha Laaksonen.

Hän toteaa, että poliisin tietoon ei ole tullut tämän tapaisia tilanteita usein.

- Ei ole tullut meidän tietoon paljoa, mutta tämä kuvastaa, että he ovat melko innovatiivista porukkaa.

Laittomia leirejä

Romanian ja Bulgarian romanit eivät halua majoittua Suomessa lähekkäin.

Rikoskomisario Juha Laaksonen ei tiedä tarkkaa syytä karttamiseen, mutta on tietoinen siitä.

- Viime vuonna tuli sen suuntaisia signaaleja Kalasatamaan alueelta. Heillä on selkeästi eri paikat, joissa he leiriytyivät,

Romaneita on tällä hetkellä Helsingin alueella yli sata. Osa heistä on kokoontunut laittomiin leireihin.

Yksi sellainen syntyi Kaisaniemen puistoon, jonne ilmaantui reilu viikko sitten parikymmentä autokunnallista romaneja.

Poliisi antoi heille poistumiskäskyn.

- Kun leiri alkaa vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta, tottakai annetaan poistumiskäsky. Yleiset puistot eivät missään nimessä ole tarkoitettu leiriytymiskäyttöön.

2. Függelék: a második cikk:

Varkaat veivät rollaattorivanhukselta rahat
Varkaat seurasivat rollaattorin kanssa liikkunutta vanhusta pankkiautomaatilta kotiin Pomarkussa Satakunnassa.

Uhriaan seuranneet ulkomaalaiset mies ja nainen anastivat vanhukselta lompakon, jossa oli rahaa ja pankkikortti. Varastetulla pankkikortilla yritettiin myöhemmin nostaa vanhuksen tililtä rahaa.

Poliisin mukaan kaksikko oli seurannut hitaasti liikkuvaa vanhusta pankkiautomaatilta kotiin asti, jossa he veivät juuri nostetut rahat ja pankkikortin.

Kaksikko liikkuu ulkomaisessa rekisterissä olevalla VW Passat -merkkisellä henkilöautolla, jossa oli ohjaus oikealla. Ajoneuvossa on keltainen rekisterikilpi.

Satakunnan poliisi tutkii varkautta.