Ugrás a cikkhez
Reklám

A Vatikánban hétfőn döntöttek arról, hogy XVI. Benedek pápa szentföldi tartózkodása idején nem Haifában, hanem az Angyali üdvözlet városában celebrálja a központi szentmisét.



Az Ugrás hegye Názáret határában

A minden bizonnyal hatalmas tömeget vonzó eseményre a Lukács evangéliumában is emlitett Ugrás hegyén kerül sor. Korábban úgy nézett ki, hogy a manapság jórészt zsidók lakta Haifa kikötőjében lesz a mise, de végül a kereszténység történetében fontos szerepet játszó Názáret kapta meg a lehetőséget. 

A Földközi-tengerparti Haifa és a galileai Názáret városok képviselői négy nappal ezelőtt egyeztető megbeszélést tartottak a Szentszék küldötteivel XVI. Benedek pápa szentföldi útjának talán legfontosabb eseménye, a központi szentmise helyszinének megválasztása ügyében. Ez a két város versengett ugyanis a pápai szentmise megrendezésének jogáért. Mint ismert, a szentatya májusban érkezik a Szentföldre, s május 14-én kerül sor a központi misére, amelyre Izraelből s a megszállt területekről 80-100 ezer hivőt várnak. 

Haifa város zsidó vezetése korábban a várható nagy tömeg befogadására alkalmas Kármel nevű tengeri kikötő területét ajánlotta a szentmise szinhelyéül, mig Názáret  palesztin vezetősége az arabul Dzsebel el-Káfzát, azaz Ugrás hegyét. Az Ugrás hegyéről jó kilátás nyilik Názáret város keresztény szent helyeire, igy az Angyali üdvözlet bazilikára is.

Rámsz Dzsárájsi, názáreti polgármester még a végleges vatikáni döntés bejelentése előtt hangsúlyozta, hogy a szentmise rendezési jogát városának kell megkapnia, mert igen fontos szerepet tölt be a kereszténység történetében, s ezenkivül logisztikailag is készen állnak a hatalmas tömeg fogadására. 

De miért hivják a pápai szentmise helyszinét Ugrás vagy Leugrás hegyének? Szent Lukács evangéliumában olvashatjuk, hogy az egyik názáreti zsinagógában prédikáló Jézust a feldühödött zsidók „kiűzték a városból és elvitték annak a hegynek a szakadékáig, amelyen városuk épült, hogy letaszitsák, de Jézus áthaladt köztük, és eltávozott.” 



Az orom, ahol „eltűnt” Jézus

Magyarán, az evangéliumban szó nincs ugrásról vagy leugrásról, ám már a kereszténység korai időszakában az egyház és az egyszerű hivők azzal magyarázták Jézus csodálatos áthaladását és eltűnését, hogy biztosan leugrott a hegy ormáról, de nem történt semmi baja. 

XVI. Benedek lesz a harmadik római pápa, aki ellátogat a Szentföldre. VI. Pál 1966-ban, mig II. János Pál 2000-ben járt Izraelben. XVI. Benedek május 8-án Jordániába, onnan Betlehembe, Jeruzsálembe és Názáretbe zarándokol.

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info



Friss hírek az elmúlt 24 órából