Isiba Sigeru japán miniszterelnök hétfőn elismerte pártja súlyos választási vereségét, de kizárta lemondását, és "alapvető reformokat" ígért pénzügyi botránytól sújtott pártján belül.

Az október 1-jén hatalomra került Isiba első intézkedései egyikeként előrehozott általános választásokat írt ki, azt remélve, hogy hatalmának megszilárdításával megerősítheti a hét évtizede szinte megszakítás nélkül Japánt kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) pozícióit.

A hivatalos választási eredmények megjelenése előtt az NHK országos műsorszolgáltató azt jelezte előre, hogy az LDP-nek 2009 óta először nem sikerült elérnie a 233 mandátumos abszolút többséget a törvényhozás alsó házában.

Ami még rosszabb, az adatok szerint az LDP és partnere, a Komeito párttal alkotott kormánykoalíció a 465 alsóházi hely felét sem tudta megszerezni.

Az LDP 191, a Komeito pedig 24 helyet szerzett az NHK hétfő reggeli adatai szerint.

Isiba hétfőn elismerte, hogy a vereségben szerepet játszó legnagyobb tényező a gyanakvás, a bizalmatlanság és a harag volt, amely nem tudta feledtetni a finanszírozás és a politika problémáit. A kormányfő alapvető reformokat ígért ezen a téren.

A gazdasági helyzet és a magas infláció miatt amúgy is hátrányos helyzetbe került LDP-t a belső korrupciós ügy következményei is sújtják. Isiba kifejtette, azért akar hivatalban maradni, hogy elkerülje "politikai vákuum" kialakulását. "Teljesíteni akarom kötelességemet, amely az emberek életének és Japánnak a védelme" - mondta a sajtónak.

Kijelentette, hogy "ebben a szakaszban" nem kívánja bővíteni koalícióját, inkább tárgyalásokat folytat az ellenzéki pártokkal.

A legutóbbi, 2021-es általános választásokon az LDP 259 mandátumot szerzett az alsóházban, a Komeito pedig 32-t.

A választásokat megelőző közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy számos választókerületben az LDP jelöltjei fej fej mellett álltak a fő ellenzéki erő, az Japán Alkotmányos Demokrata Párt (CDPJ) jelöltjeivel. A CDPJ az NHK adatai szerint 148 képviselői helyet szerzett a korábbi 96-tal szemben.

(MTI)