Több száz szíriai tüntetett vasárnap Hágában amiatt, hogy a holland kormány meg akarja fontolni Szíria egyes térségeinek biztonságossá nyilvánítását, és hogy a biztonságossá nyilvánított országrészekbe visszaküldenék az onnan érkezőket - jelentette az NlTimes című holland hírportál.

A "Szabad Szíriaiak Hollandiában" nevű civilszervezet által rendezett megmozduláson az emberek "amíg egy diktátor irányít, addig nincs biztonság" feliratú táblákat emeltek magasba, Bassár el-Aszad szíriai elnökre utalva (azt már persze nem részletezték, valójában mi a bajuk a szíriai vezetővel... - a szerk.).

"Nem szerencsevadászok vagyunk, a visszatérés Szíriába egyet jelentene a pokolba való visszatéréssel" - jelentette ki az egyik tüntető a sajtónak.

A szervezők egyike szintén hangsúlyozta, hogy a szíriaiak nem akarták elhagyni hazájukat, és Aszad bukása után szeretnének visszatérni oda.

A holland kormány nemrég jelentette be a szóban forgó tervét.

Jóllehet korábban az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága azt a döntést hozta: nem lehet olyan országba visszaküldeni menedékkérőket, amelynek csak bizonyos részei biztonságosak, Dick Schoof új holland kormányfő kijelentette: "a kabinet más szemmel tekint erre a döntésre".

(MTI nyomán)