Iráni célpontokat támadott az izraeli légierő szombat hajnalban.




A légitámadás több órán át, több hullámban tartott, a gépek katonai célpontokat, elsősorban rakéta- és légvédelmi rendszereket bombáztak - közölte az izraeli média, bár akkor is ezt állítják, amikor bunkerromboló bombákkal pusztítanak el komplett, civil lakótömböket.




A vadászgépek Izraelt fenyegető rakétákat gyártó üzemekre, iráni légvédelmi létesítményekre mértek csapást, amelyek korlátozhatnák a légierő cselekvési szabadságát, valamint föld-föld ballisztikus rakéták indító állomásait támadták. Egy katonai forrás szerint mintegy húsz iráni célpontra mért csapást Izrael.

 

⚡🚨Breaking: Violent explosions in Iran

First pictures of

Israel's attack has begun and at this stage it is attacking several locations in Tehran with missiles, the second largest oil field in Iran has also been bombed and the Khomeini airport. pic.twitter.com/ZxFTDrLSsL

— tzachi dado צחי דדו 🎗️ (@UsBnnxVURfS4lPJ) October 25, 2024

A hadműveletben több tucat izraeli vadász-, hírszerző, és légi-üzemanyagtöltő repülőgép vett részt Irán területén, több helyszínen. A harci gépek biztonságban visszatértek - közölte az izraeli média.

Israel has launched a massive attack on Iran, a very powerful bomb has exploded near Tehran.

It looks like the Third World War has been declared.

America is not doing anything to stop Israel.

Pray for both Countries #Israel #Teheran #Iran
pic.twitter.com/0bmlY2TS7U

— Racer boy S.M❣️✍️ (@SManeeshY33) October 26, 2024

 

Az okozott károk felmérése tart, de az IDF már most szélesebb cselekvési szabadsággal rendelkezik - jelentették izraeli katonai források. Közölték:

bebizonyították, hogy a zsidó állam bárhol támadhat a Közel-Keleten.

„Ha az iráni rezsim elköveti azt a hibát, hogy újabb eszkalációba kezd, kötelesek leszünk válaszolni rá” - közölte az izraeli hadsereg szóvivője szombat reggel.

Frissítés: Teherán szerint nem okozott jelentős károkat a zsidó légitámadás

Irán légvédelmi parancsnoksága sikeresen elhárította a síita állam több területe ellen szombat hajnalban végrehajtott izraeli légtámadást, amely csak "korlátozott károkat" okozott - közölte a Tasnim iráni hírügynökség.

A jelentés szerint az izraeli erők Teherán, Huzesztán és Ilám tartományokban lévő katonai létesítményeket vették célba annak ellenére, hogy Irán korábban arra figyelmeztette Izraelt, kerülje az ország ellen irányuló "kockázatos akciókat".

Teherán állítása szerint az integrált iráni légvédelmi rendszer sikeresen elhárította a hajnali támadást, illetve jelentősen korlátozta a légicsapások okozta károk mértékét. Az incidens kivizsgálása folyamatban van - tették hozzá.

Az iráni hadsereg nyilatkozatát az állami televízióban is felolvasták, felvételeket azonban nem mutattak a károkról.

"Izrael megfelelő választ fog kapni"...

Korábban a Tasnim ügynökség egy meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, "nincs kétség afelől, hogy Izrael megfelelő választ fog kapni bármilyen akcióra".

Irán hetek óta készült egy izraeli válaszcsapásra, miután október 1-jén mintegy kétszáz ballisztikus rakétát lőtt ki a zsidó államra, megtorlásul a Teheránnal szövetséges libanoni Hezbollah síita milíciával szemben indított izraeli szárazföldi katonai műveletért.

Az izraeli média beszámolói szerint az Irán ellen szombat hajnalban végrehajtott légitámadás több órán át, több hullámban zajlott, a harci repülőgépek Izraelt fenyegető katonai célpontok, elsősorban rakéta- és légvédelmi rendszerek ellen hajtottak végre légicsapásokat Iránban.

2. Frissítés: Szijjártó is elítélte... ja, mégsem, azt kéri, ne utazzunk Iránba

A hajnali órákban újabb kiterjedt katonai műveletekre került sor a Közel-Keleten, az Iránnal szembeni támadás nyomán ismét arra kérünk mindenkit, hogy ne utazzon a térségbe - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében szombaton.

A miniszter közölte: a teheráni magyar nagykövetség személyzete jól van, senkinek nem esett bántódása.

Irán területén mintegy 30 magyar állampolgár tartózkodik, közülük tizenketten regisztráltak konzuli védelemre - tette hozzá.

Ha valaki bajba kerül, azonnal keresse a nagykövetséget vagy a konzuli ügyeletet - írta Szijjártó Péter.

3. frissítés: A washingtoni gólem megvédi Izraelt

Az Irán elleni szombat hajnali izraeli légitámadást követően több ország kormánya is óva intette Teheránt a válaszcsapástól, és az eszkalációval fenyegető katonai konfliktus azonnali lezárására szólította fel a feleket.

Az Egyesült Államok továbbra is teljes mértékben támogatja a zsidó állam önvédelemhez való jogát - jelentette ki izraeli kollégájának Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. A Pentagon közleménye szerint Austin telefonon egyeztetett a fejleményekről Joáv Gallant izraeli védelmi miniszterrel, akinek megerősítette az Egyesült Államok "sziklaszilárd elkötelezettségét Izrael biztonsága és önvédeleméhez való joga mellett".

Világossá tette azt is, hogy Washington rendületlenül hozzájárul a térségben állomásozó amerikai katonák és létesítmények, valamint Izrael és más partnerállamok védelméhez Iránnal és a Teheránból támogatott terrorista csoportokkal szemben. Egyúttal eltökélt abban is, hogy "megakadályozza, hogy bármely szereplő kihasználja a feszültségeket vagy kiterjessze a konfliktust a régióban - fűzte hozzá.

A Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője az AP hírügynökségnek azt mondta, az amerikai kormány szerint a szombati izraeli műveletnek "le kell zárnia" az Izrael és Irán közötti katonai konfliktust. Teheránnak ugyanakkor számolnia kell a "következményekkel" abban az esetben, ha az izraeli légitámadásra válaszlépéseket tesz - tette hozzá. A tisztviselő emellett hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak nem volt köze az izraeli művelethez, amelyet átfogónak, célzottnak és precíznek nevezett.

A zsinagógajáró brit miniszterelnök is megszólalt

Szintén önmérsékletre szólította fel szombaton mindkét felet Keir Starmer brit miniszterelnök. A jelenleg az egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség szamoai csúcstalálkozóján tartózkodó kormányfő kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát az iráni agresszióval szemben, másfelől óva intette Teheránt a katonai válaszcsapástól.

A nemrég még USA-csatlós elítélte az izraeli támadást

Szaúd-Arábia elítélte, valamint Irán szuverenitásának és a nemzetközi törvények megsértésének minősítette a szombati izraeli katonai műveletet. Rijád maximális önmérsékletre szólított fel minden érintett felet, a nemzetközi közösséget pedig arra kérte, hogy tegyen mielőbb lépéseket a térségbeli konfliktusok de-eszkalációja érdekében.

4. frissítés: Iránnak joga és kötelessége megvédeni magát

Két iráni katona életét vesztette a szombat hajnalban Irán több területén katonai objektumok ellen végrehajtott izraeli légicsapásokban, a támadás ugyanakkor nem okozott jelentős károkat a katonai objektumokban - közölte a Tasnim iráni hírügynökség.

Teherán állítása szerint az integrált iráni légvédelmi rendszer sikeresen elhárította a több hullámban zajló hajnali támadássorozatot, amely így csak "korlátozott mértékben" okozott károkat Irán katonai infrastruktúrájában. A légitámadások két katona áldozata "harc közben" esett el - fűzték hozzá.

Az iráni külügyminisztérium közleményében a nemzetközi jog megsértésének nevezte a katonai célpontokra mért izraeli támadást és hangsúlyozta: "joga és kötelessége megvédeni magát a külső agresszív cselekményekkel szemben". Hozzátették ugyanakkor, hogy Teherán "elismeri a regionális békével és biztonsággal kapcsolatos felelősségét".

Az iráni állami média beszámolói szerint hajnalban robbanásokat és légvédelmi tevékenységet lehetett hallani Teherán közelében és a 15-20 millió lakosú főváros központjában is, felvételeket azonban nem mutattak a keletkezett károkról. A Farsz iráni hírügynökség szerint Teherántól délre és délnyugatra fekvő katonai támaszpontok voltak a támadások célpontjai.

Az iráni légügyi hatóság hajnalban lezárta az ország légterét, délelőtt - a légicsapásokat követően - azonban elrendelte a polgári légi közlekedés újraindítását - jelentette az IRNA állami hírügynökség.

JP: Izrael több mint 100 vadászgépet küldött

A Jerusalem Post közölte a támadás részleteit, amiből kitűnik, hogy nem csak „átlőtt” Izrael pár rakétát Iránba, hanem egy nagyszabású katonai akció keretében több mint 100 vadászgépet küldtek el egy 2.000 kilométeres útra, hogy lecsapjanak Iránra.

Ezt az IDF is megerősítette, szerintük a művelet szigorúan katonai célpontokra összpontosított, elkerülve a nukleáris és olajipari létesítményeket, hogy megakadályozzák a konfliktus szélesebb körű eszkalálódását.

A nagyszabású támadásban több mint 100 repülőgép, köztük F-35 „Adir” lopakodó vadászgépek vettek részt, mintegy 2000 kilométeres körzetben. Külföldi jelentések szerint a csapások Teheránra és Karajra összpontosítottak.

Egy ilyen méretű művelet valószínűleg a radar- és légvédelmi rendszereket támadó kezdeti hullámokkal kezdődött, amelyek megtisztították az utat a katonai támaszpontok elleni későbbi csapások előtt. Korábban egy összehangolt szíriai csapás semlegesítette a hasonló fenyegetéseket, megakadályozva Iránt abban, hogy helyzetismeretet szerezzen Izrael terveiről.

5. frissítés: Földrengés egy libanoni lőszerraktár felrobbantása nyomán

A polgári védelem földrengésre figyelmeztetett Észak-Izraelben egy libanoni lőszerraktár felrobbantása nyomán - jelentette a helyi média szombaton Izraelben.

Szombat reggel Észak-Izrael jelentős részén földrengést jeleztek a polgári védelem telefonos alkalmazásai, miután Izrael légicsapást mért egy libanoni lőszerraktárra hatalmas erejű másodlagos detonációt okozva.

Szombaton, az Irán elleni éjszakai légitámadás után is indítottak két támadó drónt Izrael területére Libanonból. Ezeket a légvédelem elfogta, az egyiket Észak-Izraelben, Galileában, a másikat pedig a Földközi tengerhez közelebb, Nyugat-Galileában, Jechiam kibucnál.

Rakétákat is lőttek Izraelre, mintegy tizenöt libanoni lövedéket fogott el az izraeli hadsereg (IDF) légvédelme szombat délelőtt. A Hezbollah Libanonban azt közölte, hogy egy észak-izraeli felderítőbázist vett célba rakétákkal.

Az Irán elleni válaszcsapások nyomán Avigdor Lieberman volt védelmi miniszter az X közösségi platformon méltatta az IDF légierejét. "A légierő iráni hadművelete napvilágra hozta az IDF lenyűgöző képességeit és pilótáink legmagasabb szakmai felkészültségét".

Nem mindenki elégedett

Emellett Jair Lapidhoz, a parlamenti ellenzéki vezetőjéhez hasonlóan Liberman is bírálta a kiválasztott iráni célpontokat: "A valódi ár behajtása helyett az izraeli kormány ismét megelégszik egy látványos akcióval és hírneve gondozásával. Egyértelmű döntés helyett nyugalmat vásárol”- vélekedett Liberman.

Az ellenzéki baloldali Demokraták Párt elnöke, Jaír Golan volt vezérkarifőnök-helyettes is üdvözölte az Irán elleni támadást. „A válasz anélkül rontotta Irán védekező és támadó képességeit, hogy Izrael biztonsági és nemzeti érdekeivel ellentétes felmorzsoló háborúba sodort volna bennünket" – írta Golan, és ő azért bírálta a kormányt, mert az "nem hajlandó a legfontosabbal, a túszok kiszabadításához vezető alkuval foglalkozni".

6. frissítés: Véget kell vetni az izraeli terrornak! - További reakciók

Törökország szombaton arra szólított fel, hogy vessenek véget az Izrael által a "térségben teremtett terrornak", és elítélte az Irán elleni izraeli csapásokat.

"A nemzetközi biztonság és béke megteremtéséhez történelmi feladattá vált, hogy véget vessünk a térségben Izrael által létrehozott terrornak" - áll a török külügyminisztérium közleményében.

"A lehető legnagyobb határozottsággal elítéljük az Irán elleni izraeli támadást. Izrael népirtást elkövetve Gázában, Ciszjordánia bekebelezésére készülve és Libanonban naponta polgári személyeket gyilkolva térségünket egy kiterjedtebb háború küszöbére taszította" - tette hozzá a tárca, amely felszólította a nemzetközi közösséget, hozzon azonnali intézkedéseket "a törvények betartatása és Netanjahu-kormány leállítása érdekében". A térség országait és a térségen kívüli politikusokat ugyanakkor arra kérte, hogy "tanúsítsanak észszerű és óvatos magatartást".

Az izraeli légitámadást több arab ország is élesen bírálta. A hétévi feszültség után újra baráti húrokat pengető Szaúd-Arábiáról fentebb írtunk. Katar szintén önmérsékletre szólított fel az izraeli támadás után, amelyet az iráni szuverenitás durva megsértésének nevezett, és Egyiptomhoz hasonlóan aggodalmának adott hangot a lehetséges következmények, illetve a konfliktus további eszkalációjának veszélye miatt.

Más arab országok - Irak, az Egyesült Arab Emírségek és Omán - mellett Pakisztán is elítélte az izraeli légitámadást.

7. frissítés: Az EU "önmérsékletre" intett - Izraelnek persze joga van az önvédelemhez

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) szombaton közleményben sürgette a feszültség csökkentését, nem sokkal azt követően, hogy Izrael légitámadást intézett iráni célpontok ellen, és "a lehető legnagyobb önmérsékletre" intett.

Az EEAS emlékeztetett arra, hogy az izraeli hadsereg műveletére súlyos régiós feszültség közepette került sor, amely félő, hogy kicsúszik az irányítás alól.

Bár a közleményben kiemelték, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, figyelmeztettek, hogy a további eszkaláció "egyik félnek sem áll érdekében".

"Az Európai Unió továbbra is teljes mértékben elkötelezett a feszültségcsökkentés mellett és ennek érdekében szoros kapcsolatban van a konfliktusban érintett összes szereplővel" - olvasható a közleményben.

Izrael szombat hajnalban intézett légicsapásokat iráni katonai célpontok ellen. Több ország óva intette Teheránt a válaszcsapástól.

(MTI - JP - Mandiner nyomán)