Ezrek vonultak az utcákra vasárnap a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken a tömegturizmus ellen, amely a tüntetés résztvevői szerint kiszorítja a helybélieket a lakáspiacról.

A Kanári-szigeteknek megvannak a korlátai jeligével megrendezett megmozduláson Gran Canaria, Tenerife, La Palma, Fuerteventura, Lanzarote és El Hierro szigetek lakói tüntettek változásért a turizmusban.

A tenerifei Playa de las Américas óceánparti üdülőhelyen a tiltakozók a parton napozó turisták közvetlen közelében skandálták, hogy "ez a strand a mienk". Az aktivisták állítása szerint évente a látogatók milliói kimerítik a szigetek természeti erőforrásait, mint például az ivóvíz, és környezetvédelmi károkat is okoznak.

A spanyol kormány közlése szerint legalább nyolcezren vettek részt a megmozduláson.

Januártól szeptemberig mintegy 9,9 millió turista érkezett a Kanári-szigetekre a spanyol statisztikai hivatal szerint. Ez 10,3 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Összehasonlításul: a szigeteken tavalyi adatok szerint 2,2 millióan laktak.

Az idén a Kanári-szigetekhez hasonló tüntetéseket tartottak már a szintén népszerű idegenforgalmi úti célnak számító Barcelonában, Malagában, illetve Mallorcán is. A tiltakozók szerint a turisták "felkergetik" az ingatlanárakat, és ellehetetlenítik a helybéliek megélhetését a városközpontokban.

(MTI)