Japán, Olaszország és Nagy-Britannia védelmi miniszterei a harci repülőgépek következő nemzedéke közös fejlesztésének felgyorsításában állapodott meg, s bejelentették egy, a gyártást felügyelő háromoldalú kormányközi szervezet létrehozását az év végéig - közölték vasárnap japán tisztségviselők.

A három ország 2022-ben állapodott meg új harci repülőgép kifejlesztéséről, amely 2035-ben állhatna hadrendbe a Global Combat Air Program (GCAP) keretében. A lopakodó technológiát alkalmazó harci repülőgépek új nemzedéke váltaná fel Japán Egyesült Államokkal közösen kifejlesztett F-2-es gépparkját, valamint az Eurofighter Typhoon típust, amelyet Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország és Németország közösen gyárt.

Nakatani Gen japán védelmi miniszter brit és olasz hivatali partnereivel, John Healeyvel és Guido Crosettóval tartott vasárnapi megbeszéléseit követően jelentette be a GCAP International Government Organization (GIGO) nevű kormányközi szervezet megalakulását az év végéig. A tájékoztatás szerint a GIGO székhelye az Egyesült Királyságban lesz, élén egy japán tisztségviselővel.

A projektben a magánszektor számos vállalata, köztük a japán Mitsubishi Heavy Industries, a brit BAE Systems és az olasz Leonardo is részt vesz.

A Mitsubishi Heavy Industries, illetve brit és olasz partnerei már elkészítették a tervezett harci repülő 1:10-es arányú kicsinyített mását, amelyet a tokiói repülőgépipari kiállításon mutattak be a múlt héten.

(MTI)