Kubában a lakosság csaknem ötöde számára szombat estére helyreállt az áramszolgáltatás a kormány közlése szerint. A helyzetet viszont nehezíti, hogy újabb hurrikán várható a térségben.

Pénteken leállt a legnagyobb és leghatékonyabb áramtermelő közmű, az Antonio Guiteras hőerőmű, emiatt teljesen összeomlott az áramszolgáltatás a tízmillió lakosú országban, amire még nem volt példa. Ez alól csak néhány olyan hely volt kivétel, ahol generátort tudtak működtetni.

Manuel Marrero miniszterelnök a fűtőanyaghiányt okolta az elmúlt hetek ismétlődő áramszüneteiért. Külföldi adatok szerint az ország fő olajszállítója, Venezuela az év eddig eltelt részében csak feleannyi kőolajat szállított Kubának, mint tavaly. A kubai illetékesek szerint a múlt heti Milton hurrikán is nehezítette az importált fűtőanyag eljutását Kubába. De a kubai erőművek működése a hiányos karbantartás miatt is akadozik.

Az áramhiány csak tetézi a lakosság nélkülözését, ugyanis élelmiszerből és gyógyszerből is általános hiány van.

A főváros, Havanna nagy része szombat este még azon helyek közé tartozott, ahol nem állt helyre az áramszolgáltatás. A helyzetet nehezíti, hogy a következő egy-két napban várják egy újabb hurrikán, az Oscar érkezését, és ez is hátráltatni fogja az áramszolgáltatás helyreállítását.

(MTI)