Tömegek vettek részt szombaton a Varsó utcáin átvonuló meneten, amellyel Boldog Jerzy Popieluszko mártírhalálának 40. évfordulójáról emlékeztek meg.

A társadalmi megmozdulásként szervezett meneten a niezalezna.pl konzervatív hírportál szerint több tízezren, a TV Republika konzervatív hírtelevízió szerint 200 ezren vettek részt.

A felvonulást a "Győzd le a rosszat a jóval" mottóval tartották meg, felidézve a Jerzy Popieluszko lelkipásztori szolgálatát megalapozó szavakat.

A résztvevők lengyel zászlókat lengettek, a Szolidaritás szakszervezet lobogóit vitték. Látható volt több olyan transzparens is, amely Michal Olszewski katolikus pap szabadon bocsátását szorgalmazta. A papot március óta vizsgálati fogságban tartják az előző lengyel kormány által működtetett Igazságosság Alap ügyében.

A fővárosi Királyi Várnál kezdődő menet Jerzy Popieluszko sírjánál, a Zoliborz negyedben működő Kosztka Szent Szaniszló-templomnál ért véget a Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek által bemutatott szentmisével.

A mise előtt Andrzej Duda államfő mondott beszédet, aláhúzva: a mártírpap halálának napja Lengyelországban egyben „a rendíthetetlen papok”, vagyis a totalitárius rendszerek által üldözött lelkipásztorok napja. Az elnök egymástól elválaszthatatlannak nevezte Jerzy Popieluszko kultuszát és azt a bátorságot és elszántságot, amellyel a lengyel egyház a kommunizmus idején az Istent, az embereket és a szabadság eszméit szolgálta.

Boldog Jerzy Popieluszko papként 1980-tól szoros kapcsolatban állt a Szolidaritás mozgalommal, a hadiállapot 1981-es kihirdetése után nagy tömegeket vonzó, úgynevezett hazafias miséket tartott a Kosztka Szent Szaniszló-templomban.

1984. október 19-én a kommunista titkosszolgálat a 37 éves lelkészt elrabolta és meggyilkolta. 2010. június 6-án avatták boldoggá, jelenleg folyamatban van szentté avatási pere.

A mártírpap sírja zarándokhellyé vált, amelyhez varsói útjai során George Bush amerikai elnök, Margaret Thatcher brit kormányfő, Václav Havel cseh elnök, valamint Orbán Viktor miniszterelnök is ellátogatott. A templomban 2018-ban avatták fel Popieluszko atya magyar-lengyel nyelvű felirattal ellátott emléktábláját.

(MTI)