A geopolitikai kockázatok, a kialakult helyzeti hátrányok és a lassuló termelési volumen miatt minden korábbinál borúlátóbb hangulat alakult ki a németországi gép- és berendezésgyártó ágazat vállalatai körében a PwC könyvvizsgáló és tanácsadó cég legfrissebb felmérése szerint.

A felmérésben megkérdezett döntéshozók közel 60 százaléka szerint a német gazdaság teljesítménye gyengül a következő egy évben, ami negatív rekord a felmérések 2014-es kezdete óta. A pesszimisták aránya az elmúlt három hónapban több mint 20 százalékponttal emelkedett.

"Az olyan globális kockázatok, mint a büntetővámok, a blokkok és krízisgócok kialakulásának veszélye valószínűleg nagy szerepet játszanak ebben" - kommentálta Bernd Jung, a PwC iparági szakértője a felmérés megállapításait. Hozzátette: az azonban, hogy a cégvezetők jelenleg borúlátóbbak a következő hónapokkal kapcsolatban, mint a koronavírus-járvány idején voltak, aligha magyarázható pusztán az általános geopolitikai helyzettel.

A felmérés szerint az iparágnak most sokkal inkább strukturális problémái vannak. Ezek közé tartozik a telephelyi költségek növekedése, a termelés visszaesése és az innováció akadályai az olyan jövőbeli témákban, mint a fenntarthatóság és a digitalizáció.

Jung elmondta, hogy a felmérés szerint az innováció akadálya a jövőtől való aggodalom is a vállalatok körében, ami főként az emelkedő energia- és munkaerőköltségekre, valamint a szabályozási környezet alakulására vezethető vissza.

Sok vállalat aggodalmát támasztja alá az átlag alatti, mindössze 84,1 százalékos kapacitáskihasználtság is - mondta. Ez az arány csak a koronavírus világjárvány lezárási szakaszában volt alacsonyabb. A megkérdezett vállalatok csak kevesebb mint egyharmada működik még mindig kapacitási határa közelében.

A német gépipari ágazat teljesítménye már jó ideje gyengül. A VDMA ágazati szövetség október elején közzétett adatai szerint augusztusban nőttek ugyan a megrendelések, amit azonban Olaf Wortmann, a VDMA gazdasági szakértője bázishatásnak minősített a rendkívül gyenge előző évi adat miatt. Szerinte a megrendelések beérkezésének mélypontját még nem érték el.

A PwC negyedévente végez hangulati felmérést a német gép- és berendezésgyártó ipar vezetői körében.

(MTI)