Egy olasz bíróság nem hagyta jóvá pénteken, hogy az Albániában létesített migránstáborokban helyezzék el az elsőként odaszállított 12 embert, bangladesi és egyiptomi férfiakat. Georgia Meloni miniszterelnök hétfőre kormányülést hívott össze a bírósági ítélet nyomán kialakult helyzet megvitatására.



Fotó: Riccardo ANtimiani / EPA

A Földközi-tengerről kimentett bevándorlók szerdán érkeztek egy olasz hajóval az Albániában működtetett két olasz befogadóközpont egyikébe.

A római törvényszék különleges bevándorlási tanácsa pénteken közölte: az Európai Bíróság állásfoglalása értelmében a férfiak nem biztonságos országból származnak, ezért nem felelnek meg az Albániában történő fogva tartás követelményeinek, és Olaszországba kell vinni őket.

Az olasz kormány migránskihelyezési programja értelmében csak 22, biztonságosnak minősített országból származó bevándorlót visznek Albániába. Banglades és Egyiptom is szerepel az olasz kormány ezen listáján, az Európai Bíróság azonban korábban egy Csehországot érintő migrációs ügyben úgy foglalt állást, hogy egy EU-n kívüli országot csak akkor lehet biztonságossá nyilvánítani, ha annak egész területe veszélytelen.

A pénteki döntéssel érintett bevándorlók szombaton indulnak Olaszországba az ANSA olasz hírügynökség szerint.

Giorgia Meloni miniszterelnök Olasz Testvérek nevű pártja bírálta a „politikailag elfogult bírákat”, az X mikroblogportálon hangsúlyozták, hogy az ítélet „lehetetlenné’ teszi az illegális bevándorlók visszaküldését.

Ez már a második csapás a vitatott eljárásra, miután az eredetileg odaküldött tizenhat bevándorló közül négyet már át kellett szállítani Olaszországba, mert "sérülékeny csoporthoz tartozónak" minősültek.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter közölte, hogy Róma fellebbezni fog a döntés ellen, míg Antonio Tajani külügyminiszter kijelentette, hogy nem a bírák dolga „megváltoztatni a törvényeket vagy akadályozni a kormányt a munkája végzésében”.

Elly Schlein ellenzéki vezető, a balközép Demokratikus Párt vezetője szerint a bírósági döntés előrelátható volt, „nem azért, mert látnokok vagyunk, hanem mert olvassuk a törvényeket”.

A zsidó politikus azt tanácsolta Giorgia Meloninak, hogy „bontson le mindent, és kérjen bocsánatot az olaszoktól”. Szerinte az Albániával a Meloni-kormány által megkötött megállapodás messze nem modellértékű, sőt sérti a nemzetközi, az európai és az olasz jogot.

(MTI nyomán)