Közel-keleti tűzszünetet szorgalmaztak az Európai Unió déli államait tömörítő Med9 országcsoport vezetői és II. Abdallah jordániai király pénteken Cipruson. A csúcstalálkozón Emmanuel Macron francia elnök kitartott az Izraelre történő nyomásgyakorlás mellett.

A francia elnök, az olasz és a spanyol miniszterelnök, Giorgia Meloni és Pedro Sánchez közös közleményben fejezte ki felháborodását amiatt, hogy négy ENSZ-békefenntartó sebesült meg csütörtökön és pénteken Dél-Libanonban.

A három ország vezetői, amely országok a legnagyobb kontingenssel vesznek részt az ENSZ libanoni missziójában (UNIFIL), elítélték, hogy az izraeli hadsereg az UNIFIL-re lőtt, és azonnali tűzszünetet követeltek.

A Med9 - amelynek tagja Portugália, Görögország, Szlovénia, Horvátország és Málta is, Cipruson találkoztak, hogy megvitassák a közel-keleti válságot, amellyel szemben a diplomácia a jelek szerint tehetetlen.

Egy éve - a Hamász Izrael elleni támadása óta - folyik pusztító háború a Gázai övezetben, de Izrael jelenleg a libanoni Hezbollah síita szervezettel is harcban áll, ami felveti a térség lángba borulásának a veszélyét.

A gázai és libanoni konfliktusok kapcsán a Med9 felszólította a feleket a harcok beszüntetésére és a tárgyalások újrakezdésére, hogy "igazságos és tartós megoldást találjanak a térségben" - közölte Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnök.

"A tűzszünetre szükség van Gázában és Libanonban egyaránt" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron. A francia elnök azonnali tűzszünetet szorgalmazott mind a Hamász által 2023. október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok, mind az erőszakot elszenvedő polgári lakosság érdekében, és azért, hogy elkerüljék az erőszak kiszélesedését a térségben.

"Ezért szorgalmazta Franciaország, hogy szüntessék be fegyverek szállítását ezen háborús helyszínekre" - hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy nem Izrael és baráti népe lefegyverzésére törekszik az őket fenyegető veszéllyel szemben.

A vezetők továbbá megvitatták a Gázai övezetbe küldött humanitárius segély növelését, amellyel kapcsolatban Jordánia egy újabb tervet mutatott be.

(MTI)