Több mint 370 millió lányt és fiatal nőt erőszakoltak meg vagy bántalmaztak szexuálisan világszerte 18 éves kora előtt - közölte csütörtökön az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF.

A gyermekek elleni szexuális erőszakról szóló első ilyen globális becslés adatait az alap a leánygyermekek világnapja előtt tette közzé, amely október 11-én van.

Ezek szerint minden nyolcadik lányt érint az erőszak ezen formája. A szexuális jellegű erőszak egyéb, nem fizikai formáit, például az online vagy szóbeli bántalmazást beleszámítva az érintett lányok és fiatal nők száma világszerte 650 millióra emelkedik, vagyis minden ötödik fiatal nő és lány érintett - számolt be az UNICEF.

A jelentés szerint az átlagosnál rosszabb a helyzet azok esetében, akik bizonytalan helyzetbe kerülnek, ahol gyenge az intézményi háttér, a terület az ENSZ békefenntartó erői felügyelete áll, vagy tele van az erőszak és a bizonytalanság elől menekülő emberekkel. Ilyen helyzetekben a gyermekek ellen elkövetett nemi erőszak és szexuális erőszak előfordulása valamivel magasabb, és minden negyedik nő vagy lány érintett ebben a körben.

A szexuális erőszak a fiúkat és a fiatal férfiakat is érinti - írta az ügynökség. Becslések szerint 240-310 millió fiú - körülbelül minden tizenegyedik - tapasztalt már gyermekkorában nemi erőszakot vagy szexuális erőszakot. Az adatok szerint a kiskorúak elleni szexuális erőszak legnagyobb része serdülőkorban történik, és jelentősen megnő 14 és 17 éves kor között.

Az ügynökség szerint a gyermekek elleni szexuális erőszak minden földrajzi, kulturális és gazdasági határon átnyúlóan elterjedt. A legtöbben a Szaharától délre fekvő Afrikában válnak áldozattá, ahol ez 79 millió lányt és nőt (22 százalék) érint. A felsorolásban Kelet- és Délkelet-Ázsia következik 75 millió áldozattal (8 százalék), míg Közép- és Dél-Ázsiában 73 millió az áldozatok száma (9 százalék). Európa és Észak-Amerika szerepel a felsorolás végén 68 millió áldozattal (14 százalék).

Az adatok 120 országban és területen 2010 és 2022 között végzett, nemzeti reprezentatív felmérésekből származnak - közölte az UNICEF.

A kimutatásban azonban vannak hiányosságok, különösen azon a téren, amit a fiatal fiúk tapasztalnak, továbbá a szexuális erőszak nem fizikai formáit tekintve.

"A gyermekek elleni szexuális erőszak foltot ejt erkölcsi lelkiismeretünkön. Mély és maradandó traumát okoz, gyakran olyasvalaki által, akit a gyermek ismer és akiben megbízik, olyan helyeken, ahol biztonságban kellene érezniük magukat" - mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

A túlélők gyakran felnőttkorukban is magukkal hordozzák a traumát - derült ki a jelentésből.

(MTI)