Szóbeli jegyzékben fejezte ki hivatalos tiltakozását Spanyolország amiatt, hogy államfőjét, VI. Fülöp királyt nem hívták meg az új mexikói elnök beiktatására - közölte a spanyol állami hírügynökség pénteken.

Az EFE szerint a spanyol kormány amellett, hogy tudatta ellenérzését a döntéssel szemben, a jegyzékben azt is közölte, hogy nem képviselteti magát az ünnepségen, amelyre Pedro Sánchez miniszterelnök meghívást kapott Yolanda Díaz munkaügyért felelős kormányfőhelyettessel együtt.

Az államfői beiktatásokon mindig az uralkodó képviseli Spanyolországot, aki eddig több mint 80 ilyen eseményen vett részt szerte Latin-Amerikában, amióta trónörökösként hivatalos feladatokat lát el.

A spanyol külügyminisztérium kedden behívatta Mexikó madridi nagykövetét, hogy tolmácsolja a kormány tiltakozását, és ugyanaznap Mexikóvárosban Spanyolország nagykövete át is adta a tiltakozó üzenetet az ottani külügyminisztériumnak.

Claudia Sheinbaum, Mexikó újonnan megválasztott zsidó elnöke azzal indokolta a spanyol király kizárását a beiktatási ünnepségről, hogy VI. Fülöp nem adott választ elődje, Andrés Manuel López Obrador 2019-ben írt levelére, amelyben a korona nevében bocsánatkérésre szólította fel az uralkodót az egykori spanyol birodalom által a gyarmatosítással elkövetett sérelmekért és visszaélésekért.

(MTI nyomán)

Mintha a zsidóknak nem lenne miért bocsánatot kérni, ha már múltbeli gyarmatosítás (a jelenkori ki sem férne):

- Nem mostanában kezdődött a zsidó rabszolgatartás - évszázadok óta aktuális a kóser szerepvállalás

- A globalizáció hajnalán: a kora újkori gyarmatosítás és rabszolgatartás – a zsidó eredeti tőkefelhalmozás (II. rész)