Japán csütörtökön kilencedik alkalommal kezdte meg a kezelt hűtővíz kibocsátását a Csendes-óceánba a meghibásodott Fukusima Daiicsi atomerőműből.

Az előző alkalmakhoz hasonlóan október 14-ig mintegy 7800 tonna szennyvizet bocsátanak az óceánba egy víz alatti alagúton keresztül Fukusima prefektúra partjaitól mintegy egy kilométerre - közölte az erőmű üzemeltetője, a TEPCO.

A 2011-es földrengés és szökőár következtében a fukusimai atomerőmű súlyosan megrongálódott. Az erőműben hatalmas mennyiségű radioaktív anyagokkal szennyezett víz keletkezett a reaktorépületekben lévő nukleáris üzemanyag hűtése miatt. A kezelés után a hűtővízben lévő radioaktív anyagok mennyisége jelentősen csökken, ugyanakkor a tríciumtartalom nem szüntethető meg teljesen. A szennyezett vizet tartályokban tárolják az atomerőműben.

2023 augusztusában a helyi halászok, a lakosság és több külföldi ország, köztük Kína tiltakozása ellenére, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jóváhagyásával megkezdődött a szennyezett víz óceánba engedése.

A tervek szerint 2024-ben mintegy 54 600 tonna kezelt hűtővizet engednek az óceánba. A TEPCO mintegy harminc év alatt akarja az óceánba önteni a több mint 1000 tartályban tárolt 1,34 millió tonnányi hűtővizet.

(MTI)