Egy szövetségi bíró arra kötelezte Indiana állam büntetésvégrehajtási szervezetét, hogy biztosítsa egy elítélt "nemváltó műtétét", mert annak megtagadása "az amerikai alkotmányba ütközik".



Láthatóan elmebeteg és gyerekgyilkos is, természetes hát, hogy teljesíteni kell az óhajait (fotó: Indiana Department of Corrections/Getty Images)

A bíróság múlt heti döntéséről hétfőn számolt be az amerikai média. A gyermekgyilkosságért elítélt Jonathan C. Richardson, felvett nevén Autumn Cordellioné ügyében az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) indított pert az állami hatóság ellen. A 2023 augusztusában keltezett periratban azzal érveltek, hogy a "nemváltó műtét" megtagadása az elítélttől sérti az amerikai alkotmány nyolcadik kiegészítését a "kegyetlen és szükségtelen büntetés" tilalmáról.



Ken Falk, ACLU indianai részlegének fajtajelleges vezetője

Indiana állam törvénye tiltja, hogy az adófizetők pénzét elítéltek "nemváltoztató" sebészeti beavatkozására fordítsák. A szövetségi bíró szerint ugyanakkor "Autumn Cordellioné nemi identitászavara súlyos egészségi problémát takar, és a nemváltó műtéttel lehet megelőzni egy súlyos testi és pszichológiai károsodást".



A bíró, aki a gyerekgyilkos újabb beteg vágyainak kielégítését szeretné - az adófizetők pénzén, természetesen

Indiana állam főügyésze a közösségi médiában úgy reagált, hogy egyelőre tanulmányozza a bírói határozatot, de mindenképp várható, hogy fellebbeznek.

"Autumn Cordellionét" Jonathan C. Richardsonként ítélték el gondatlan emberölés miatt 55 év börtönre, mert 2001-ben 11 hónapos nevelt gyermekének fulladásos halálát okozta (pontosabban megfojtotta a gyermeket - a szerk.).

(MTI nyomán)