A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalékra emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósság-ráta. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.

A brit statisztikai hivatal (ONS) havi összegzésében kimutatta, hogy augusztus végén a nettó államadósság 2768 milliárd font volt. Az ONS előzetes becslése szerint ez éppen 100 százalékos GDP-arányos nettó államadósság-rátának felel meg.

Az ONS visszatekintő adatsora szerint a brit közszféra adósságterhe a hazai össztermék arányában mérve legutóbb 1961 márciusában volt ennél magasabb: akkor 102,5 százalékos nettó államadósság-rátát mértek.

A statisztikai hivatal pénteki beszámolója szerint a GDP-arányos államadósság-ráta a múlt hónap végén 4,3 százalékponttal haladta meg a tavaly augusztusi szintet.

A közfinanszírozási szektor havi nettó piaci hiteligénye - az állami bankrészesedések finanszírozási igénye nélkül - augusztusban 13,7 milliárd font volt, 3,3 milliárd fonttal több, mint a tavalyi azonos hónapban.

Az ONS kiemeli: ez volt a harmadik legnagyobb összegű augusztusi kormányzati hitelfelvétel azóta, hogy 1993-ban megkezdődtek a közfinanszírozás havi nettó hiteligényéről szóló rendszeres adatközlések a jelenlegi módszertannal, és csak a koronavírusjárvány legintenzívebb időszakában, 2020-ban és 2021-ben volt az ideinél magasabb az augusztusi közfinanszírozási hiteligény.

A brit kormány számára hivatalos makrogazdasági és közfinanszírozási előrejelzéseket készítő független elemzőműhely (Office for Budget Responsibility, OBR) legfrissebb tanulmánya szerint az államháztartást terhelő jelenlegi folyamatok - köztük a lakosság elöregedése, a klímaváltozás hatásai, valamint a geopolitikai feszültségek, amelyek nyomán a brit kormány 2,5 százalékra kívánja emelni a GDP-arányos védelmi kiadásokat - hosszú távon fenntarthatatlan pályára állítják a brit közfinanszírozási rendszert.

Az OBR modellszámításai alapján a következő 50 évben a hazai össztermékhez mért költségvetési kiadások 60 százalék fölé emelkednek, miközben a GDP-arányos bevételek nem haladják meg a 40 százalékot.

A cég alapeseti forgatókönyve azt valószínűsíti, hogy ebben a környezetben - jelentős korrekció nélkül - a brit államadósság-ráta már a következő évtized végére eléri a hazai össztermék 274 százalékát, és az utána következő időszakban 300 százalék fölé emelkedik.

A júliusi parlamenti választások után hivatalba lépett munkáspárti brit kormány október végén terjeszti elő első költségvetési tervezetét. Sir Keir Starmer miniszterelnök többször is leszögezte, hogy "fájdalmas" intézkedésekre lesz szükség az előző, konzervatív párti kormánytól örökölt több tízmilliárd fontos finanszírozási hiány felszámolására.

(MTI)