Kínai hackerek egy globális akció részeként több mint 2700 okoskészüléket törtek fel Hollandiában - közölte a holland kiberbiztonsági központ (NCSC) az amerikai és a brit hatóságok figyelmeztetését követően.

A hackerek feltehetőleg a kínai állammal állnak kapcsolatban, és az általuk feltört több ezer okoskészüléket nagyszabású kibertámadásokhoz akarják felhasználni.

"A hackerek kisebb irodai és otthoni használatra szánt, internethez csatlakozó eszközöket (SOHO) törtek fel, például modemeket, routereket, webkamerákat. Értesítettük az érintett berendezések tulajdonosait, de ez csak a Hollandiában található összes érintett eszköz egy részét érinti" - közölte az NSCS.

A központ felszólította a hollandiai lakosokat, ellenőrizzék, hogy a SOHO-berendezéseikre telepítették-e a legújabb kibervédelmi frissítéseket.

"Az internetre közvetlenül csatlakozó berendezések sajnos ki vannak téve a visszaéléseknek. Az ilyen típusú eszközök esetében különösen fontos az alapvető védelem fenntartása" - hívta fel a figyelmet az NSCS.

Hollandiát többek között az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) és a brit Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) figyelmeztette a kínai hackertámadásokra.

A hatóságok a hackert a Beijing Integrity Technology Group nevű, tőzsdén jegyzett kiberbiztonsági céggel hozták összefüggésbe, amely vélhetően kapcsolatban áll a kínai kormánnyal.

Idén februárban a holland katonai biztonsági szolgálat (MIVD) figyelmeztetett, hogy a kínai hatóságoknak tavaly sikerült hozzáférniük a védelmi minisztérium bizonyos belső számítógépes hálózataihoz. Peking tagadja az állításokat.

(MTI)