Ferenc pápa szűkszavúan annyit közölt a hétvégén, hogy nem megy Párizsba, pedig december 8-án ő celebrálta volna az első misét az újranyitott Notre Dame-ban. Az egyházfő nyilatkozata után több elmélet is szárnyra kapott, egyesek szerint az olimpia nyitóünnepsége miatt fordult el Franciaországtól a pápa, mások szerint a másfél évtizeddel ezelőtt, Pierre abbés szexbotrány készteti arra Ferenc pápát, hogy kerülje az országot.

A felújított párizsi Notre-Dame-székesegyházban az első misét nem Ferenc pápa fogja celebrálni, ugyanis az egyházfő indoklás nélkül lemondta a december 8-i ünnepi misére szóló meghívást, csupán annyit mondott a hétvégén, hogy "nem megyek Párizsba".

A Bild írása szerint "szomorú ez a francia katolikusok számára, de mindenekelőtt Emmanuel Macron francia elnök számára, aki határozottan számított Ferenc pápa részvételére."

Közvetlenül a távolmaradás után szárnyra kaptak az elméletek a lemondás lehetséges okairól. Az egyik nyilvánvaló ok a pápa rossz egészségi állapota lehet. Azonban ahogy Németországban – amelyet Ferenc pápa egész pontifikátusa alatt elkerült –, úgy Franciaországban is gondosan számon tartják, hogy a pápa hivatali ideje alatt csak kétszer lépett rövid időre francia földre – a strassburgi Európai Parlamentben és Marseille-ben.

Viszont gyengélkedése ellenére most utazott Indonéziába, Pápua Új-Guineába, Kelet-Timorba és Szingapúrba. Így tehát elég sok francia azt gyanítja, hogy az egyházfő valamiféle ellenszenvet táplál Franciaországgal szemben, amelynek keresztény gyökerei az ötödik századig nyúlnak vissza. Franciaország "hidegen hagyja" – kommentálta a Le Figaro című újság.

Vatikán: a párizsi olimpiai megnyitó bűncselekmény volt

Valószínűbb azonban több más ok keveréke. A francia katolikus egyház a hagyományok és a reformok küzdelmében hasonlóan megosztott, mint a német. A visszaélési botrányok sorozata után nemrég újabb vádak merültek fel a nőkkel, köztük kiskorúakkal szembeni szexuális erőszakról Pierre abbé, a "szegények papja" ellen, aki hosszú évek óta népszerű volt. A Vatikán "ördögi" szexuális bűncselekményekként ítélte el.

A Vatikán azonban mindenekelőtt élesen reagált a párizsi olimpiai játékok megnyitó ünnepségére, ahol a "furcsa" Az utolsó vacsora sok hívő körében felháborodást keltett.

A pápa kijelentette, hogy "elszomorították" a megnyitó ünnepség bizonyos jelenetei, és "csak csatlakozni tud azokhoz a hangokhoz, amelyek az elmúlt napokban felemelték a hangjukat, hogy sajnálkoznak a sok keresztényt és más vallások híveit ért sérelem miatt."

Ferenc pápa jelenleg éppen arra buzdítja az amerikai állampolgárokat, hogy "válasszák a kisebbik rosszat" a novemberi elnökválasztáson.

(Index nyomán)