Tiltja a tartózkodási engedély nélküli bevándorlók SIM-kártya-vásárlását, szigorítja a befogadóközpontokban rendbontást elkövetők büntetését, és bűncselekménnyé nyilvánítja az üres épületek elfoglalását az olasz kormány új nemzetbiztonsági törvénycsomagja, melynek vitája kedden kezdődött meg a képviselőházban.

A Giorgia Meloni vezette jobbközép kormány rendelkezései mindenekelőtt a bevándorlókhoz köthető biztonsági problémákra akarnak megoldást találni. A törvénycsomag más részei azonban az országban gyakori tüntetések, tiltakozó megmozdulások, más bűncselekmények okozta feszültségek kezelésére vonatkoznak.

A belügyi, védelmi és igazságügyi tárca közösen kidolgozott intézkedései között szerepel, hogy SIM-kártya vásárlásakor nem európai uniós állampolgároknak kötelező lesz a tartózkodási engedély felmutatása, nem elegendő többé csak az útlevél vagy személyi igazolvány. A rendelkezés egyértelműen a bevándorlókra vonatkozik, akik a jelenlegi gyakorlat szerint bármilyen személyi dokumentummal vásárolhatnak SIM-kártyát. A baloldali ellenzék az intézkedést persze alkotmányellenesnek, az emberi jogokat sértőnek nevezte.

Az előírást megszegő mobilüzleteket 5-től 30 napig terjedő elzárással büntethetik. Azok, akik saját tartózkodási engedélyükkel mások számára vásárolnak kártyát, hat hónaptól két évig terjedő börtönt kockáztatnak.

Bűncselekménnyé nyilvánítják rendbontás, tüntetések ösztönzését, szervezését, irányítását a befogadóközpontokban, amiért egytől hat évig terjedő börtönt szabhatnak ki. A rendbontásban való részvételért egytől négy évig terjedő börtönt. A büntetés súlyosbítható, ha a tiltakozó akciók során hatósági személyt ér bántalmazás vagy támadás.

A javaslat értelmében a jövőben a terrorizmus vagy államellenes bűncselekmény miatt elítélt kettős állampogárok megfoszthatók lesznek olasz állampolgárságuktól.

Szigorítják a szabad téren zajló demonstrációkon elkövetett visszaélések büntetését is; forgalmi útvonalak, vasútvonalak, hidak elfoglalása hat hónaptól két évig terjedő büntetést és 300 eurós pénzbírságot vonhat maga után. Súlyosbító körülmény, ha a tüntetés olyan építési területen zajlik, mint például az észak-olaszországi nagysebességű vasútvonal elleni tiltakozások esetében.

Középület, emlékmű megrongálása vagy más károkozás esetén egytől öt évig terjedő börtön és akár 15 ezer eurós bírság járhat.

Súlyosbító körülménynek számít az is, ha a bűncselekmény metró- vagy vasúti állomáson, szerelvényen történik, amivel a nagyvárosok tömegközlekedési eszközein és a pályaudvarokon elterjedt zsebtolvajlást akarják megfékezni.

Bűncselekménnyé nyilvánítanák az üres épületek, lakások elfoglalását. Szigorítják a büntetést a fegyenclázadás szervezése és az abban való részvétel esetén, még ha passzív ellenállásról van is szó. Az idén nyáron egymást követő fegyenclázadások során többször előfordult, hogy a rabok nem engedelmeskedtek az utasításoknak, például a börtönudvarról nem mentek vissza celláikba.

A törvénycsomag felfüggeszti azt a korábbi joggyakorlatot, miszerint várandós vagy egy évesnél kisebb gyermeket nevelő nő börtön helyett szabadlábon töltheti le büntetését.

A törvénytervezet betiltja a 0,2 százalék THC érték alatti kannabisztermékek termelését, előállítását, kereskedelmét, ami a kannabiszboltok bezárásához vezethet, amelyek működését 2019-ben engedélyezték. Olaszországban tízezer körüli a kannabiszboltok száma, nem számítva az internetes kereskedelmet.

A csomag erősíti a védelmet a szervezett bűnözés igazságszolgáltatással együttműködő tagjai, valamint a maffia áldozatai családtagjai számára. Újdonságnak számít a testkamera bevezetése a rendőröknél.

A képviselőházi szavazást követően a törvénytervezet a parlament felsőháza elé kerül.

(MTI nyomán)