Augusztusban öt hónapja a legkisebb mértékben nőtt az ipari termelés Kínában, a vártnál kisebb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a munkanélküliségi ráta pedig meghaladta a várakozásokat, az országba irányuló közvetlen külföldi tőkebefektetések pedig az év eleje óta a harmadával csökkentek a pekingi statisztikai hivatal hét végi jelentései alapján.

Kína ipari termelése 2024 augusztusában 4,5 százalékkal nőtt, ami elmaradt a 4,8 százalékos piaci előrejelzéstől, és lassult a júliusi 5,1 százalékos növekedéshez képest. Március óta ez volt az ipari termelés leggyengébb bővülése.

Kína ipari termelése a negyedik egymást követő hónapban mutat lassuló éves növekedést a nyári szélsőséges időjárás okozta zavarok miatt. Az év első nyolc hónapjában az ipari termelés 5,8 százalékkal nőtt.

A kibocsátás növekedési üteme főként a feldolgozóiparban (4,3 százalék a júliusi 5,3 százalékkal szemben) és a bányászatban (3,7 százalék a júliusi 4,6 százalékkal szemben) mérséklődött.

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom 2,1 százalékkal bővült az előző havi 2,7 százalékos éves növekedés után, kevésbé a 2,5 százalékos piaci konszenzusnál. A januártól augusztusig tartó időszakban a kiskereskedelmi forgalom 3,9 százalékkal nőtt.

A munkanélküliségi ráta augusztusban 5,3 százalék volt, február óta a legmagasabb, szemben a piaci várakozásokkal és a júliusi 5,2 százalékos értékkel. Tavaly augusztusban a munkanélküliségi ráta 5,2 százalék volt.

A Kínába irányuló közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) a január-augusztus közötti időszakban az előző év azonos időszakához képest 31,5 százalékkal 580,19 milliárd jüanra (81,80 milliárd USD) csökkentek. Az első hét hónapban 29,6 százalékos volt az elmaradás. A teljes összeg mintegy 12,4 százaléka ment a csúcstechnológiai feldolgozóiparba, ami 1,9 százalékponttal több, mint az előző év azonos időszakában. A külföldi befektetések az orvosi berendezések és műszerek gyártásában, valamint a professzionális műszaki szolgáltatásokban 77,8 százalékkal, illetve 43,4 százalékkal nőttek. A számítógép- és irodai berendezések gyártásában 33,9 százalékkal nőttek a külföldi befektetések.

(MTI)