Az orosz jegybank igazgatótanácsa pénteki ülésén 100 bázisponttal, 19 százalékra emelte az irányadó rátát.

Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy az orosz jegybank változatlanul hagyja a kamatot, miután előző kamatdöntő ülésén, július 26-án a piaci várakozásoknak megfelelően 200 bázispontos kamatemelésről döntött.

Az orosz jegybank a döntés indoklásában kiemelte: a jelenlegi inflációs nyomás továbbra is magas; az év végére az éves infláció várhatóan meghaladja a júliusban prognosztizált 6,5–7,0 százalékos tartományt.

Az orosz jegybank hangsúlyozta: a belföldi kereslet növekedése még mindig jelentősen meghaladja az áru- és szolgáltatáskínálat bővítésének lehetőségeit, ezért a döntéshozók szerint a monetáris politika további szigorítása szükséges a dezinflációs folyamat újraindításához, az inflációs várakozások mérsékléséhez, valamint ahhoz, hogy az infláció 2025-ben elérje a jegybank inflációs célját.

A Bank of Russia úgy véli, hogy soron következő ülésén lehetséges az irányadó kamat emelése.

Az orosz jegybank előrejelzése szerint a monetáris politika irányvonalát figyelembe véve az éves infláció 2025-ben 4,0-4,5 százalékra csökken, a továbbiakban pedig 4 százalék közelében marad.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint Oroszországban július után augusztusban is 9,1 százalék volt az éves infláció. Az éves infláció ezzel már a 14. egymást követő hónapban állt a 4 százalékos jegybanki inflációs cél fölött.

(MTI)