Megölt egy istenkáromlásért őrizetbe vett férfit egy rendőr Pakisztán déli részén - közölte csütörtökön a kvettai rendőrség.

A fogvatartott megölésével vádolt rendőrt letartóztatták - közölte Beludzsisztán tartomány székhelyének rendőrségi főfelügyelője. A rendőrség tájékoztatása szerint az áldozatot szerdán vették őrizetbe Kvetta városában, ahol az összegyűlt tömeg szerint becsmérlő szavakkal illette Mohamed prófétát.

A rendőr az istenkáromlással vádolt férfi rokonának adta ki magát, mielőtt a tüzet nyitott volna a fogvatartottra. Az áldozatot a hét elején szállították át egy megerősített rendőrőrs cellájába, mivel korábban egy kevésbé biztonságos helyszínen tartották fogva, ahol hatalmas tömeg gyűlt össze azt követelve, hogy adják át nekik a férfit.

Az istenkáromlást halálbüntetéssel sújtják Pakisztánban. Bár ilyen vád még egyszer sem vezetett állami kivégzéshez, a gyanúsítottakkal gyakran a dühöngő tömeg végez.

A múlt évben istenkáromlásra hivatkozva egy feldühödött tömeg keresztény negyedekre támadt a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartományban, ami több száz helyi lakos kitelepítéséhez vezetett. Júniusban Pakisztán északnyugati részén a tömeg elrabolt egy rendőri őrizetben tartott férfit, meglincselték, holttestét pedig felgyújtották. Júliusban Pakisztán északi részén a tömeg agyonvert egy férfit, akit a Korán lapjainak elégetésével vádoltak meg.

(MTI)