Több ezren, főként az igazságügyi közigazgatás alkalmazottai és joghallgatók tüntettek vasárnap Mexikóvárosban az igazságügyi reform ellen, amelynek értelmében az ország bíróit népszavazással választanák meg.

A reform bírálói, köztük az Egyesült Államok és emberi jogi szervezetek, úgy vélik, hogy a reform aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét, mivel politizálná azt, és a szervezett bűnbandák könnyebben irányíthatnák a bírákat, ha beavatkoznának a megválasztásukba.

A tüntetést néhány órával azelőtt szervezték, hogy a szenátus megvitatta Andrés Manuel López Obrador leköszönő elnök kezdeményezését.

A szöveget már szerdán elfogadta a képviselőház, ahol az elnök pártjának és szövetségeseinek többségük van.

"Az igazságszolgáltatás nem fog elbukni" - skandálták a tüntetők.

A leköszönő államfő, akinek népszerűsége megközelíti a 70 százalékot, azzal vádolja a bírókat, hogy a korrupciót és a bűnözői csoportokat részesítik előnyben, és civil szervezetek szerint ők felelősek az elkövetett bűncselekmények több mint 90 százalékának büntetlenségéért.

López Obrador, aki október 1-jén adja át a hatalmat Claudia Sheinbaumnak, azzal is megvádolta a legfelsőbb bíróság tagjait, hogy az ellenzék szövetségeseivé váltak, így például a legfelsőbb bíróság akadályozta az elnök által javasolt reformok egy részét olyan területeken, mint az energia és a biztonság.

A bíróság elnöke vasárnap a közösségi oldalakon és a bíróság honlapján közzétett beszédében elítélte az "igazságszolgáltatás lerombolására" irányuló kísérletet, és a vita folytatására szólított fel. Elmondása szerint a reform részeként benyújtott két javaslatot az igazságszolgáltatásban dolgozók "közvetlen tapasztalatai" alapján fogalmazták meg.

"Mitől félnek, hiszen azt akarjuk, hogy véget vessenek a korrupciónak?" - tette fel a kérdést López Obrador a kelet-mexikói Tulumban, azzal vádolva ellenfeleit, hogy ők próbálják meg elhitetni az emberekkel, hogy a reform bizonytalanságot okozna.

(MTI)