Romániában vizsgálati fogságba helyeztek egy szexuális zaklatással vádolt egyetemi tanárt, a médiában is gyakran szereplő Alfred Bulai szociológust, politikai elemzőt – közölte a bukaresti első kerületi ügyészség tájékoztatása alapján az Agerpres hírügynökség.

A bukaresti Politikatudományi és Közigazgatási Egyetem (SNSPA) tanszékvezető tanárának 30 napos vizsgálati fogságba helyezéséről szóló döntést a bukaresti első kerületi bíróság hozta meg, és Daniel Nedela, a fővárosi első kerületi ügyészség főügyésze jelentette be. A döntés nem jogerős, a News.ro szerint a szociológus pénteken megóvta.

A hírportál – más román sajtóorgánumokkal egyetemben - ügyészségi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az egyetemi oktató pénteken este rosszul lett a fogságban. Az orvosok gyanúja szerint szívinfarktust szenvedett, de eszméleténél volt, amikor a fővárosi katonai kórházba szállították.

A volt egyetemi oktató ellen a hivatali tisztség szexuális visszaélésre való felhasználása és szexuális agresszió bűncselekményének gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Szerdán vették őrizetbe, miután házkutatást tartottak a lakásán. A rendőrségi kihallgatáson a hallgatás jogára hivatkozva nem válaszolt a nyomozók kérdéseire.

A szociológusról és politikai elemzőről július végén a Snoop.ro tényfeltáró portál írta meg, hogy több tanítványát hosszú ideje szexuálisan zaklatta. Az ellene felhozott vádak országos visszhangot váltottak ki. Az ügyben hivatalból indított bűnvádi eljárást az ügyészség a sajtóban megjelent információkra hivatkozva, melyek szerint a professzor szexuális jellegű "szívességeket" követelt egyes diáklányaitól.

Az ügyészség felhívást tett közzé, amelyben arra biztatott mindenkit, aki erre vonatkozó adatokkal rendelkezik, hogy ossza meg ezeket az információkat a hatóságokkal.

A G4Media hírportál pénteken este ügyészségi forrásokra hivatkozva azt írta: Bulai ellen a közelmúltban, 2023 decembere és 2024 májusa között elkövetett bűncselekmények vádja is felmerült: egyik mostani tanítványa, egy diáklány vádolta meg szexuális zaklatással a tényfeltáró riport megjelenése után.

A SNSPA szenátusa a cikk megjelenése után felfüggesztette Alfred Bulai oktatói tevékenységét, és ideiglenesen az összes tisztségétől megfosztotta.

(MTI)