Beismerő vallomást tett az a 19 éves fiatal férfi, akit amiatt vettek őrizetbe Ausztriában, mert a hatóságok szerint hűségesküt tett az Iszlám Állam terrorszervezetnek, és támadásra készült Taylor Swift bécsi koncertjén - közölte csütörtökön az osztrák biztonsági szolgálat magas rangú tisztségviselője.

A bejelentés szerint a 19 éves, észak-macedóniai származású fiatal pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni Taylor Swift bécsi koncertjén - tudatta Omar Haijawi-Pirchner, az állambiztonsági szolgálat vezetője.

Egy X-felhasználó szerint róla van szó, bár az IÁ-s valláskárosultak elsöprő többsége így néz ki, kitakarva pedig tényleg nem nagy infó:

BREAKING: This is the picture of an Albanian islamist Beran A. (19) who planned the Taylor Swift terror attack in Austria.

During the police interrogation he said that he planned to kill "non-believers in Vienna". pic.twitter.com/BixMbSoSMs

— Global Dissident (@GlobalDiss) August 8, 2024

Franz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági ügyekért felelős főigazgatója az ORF osztrák közrádióban elmondta, hogy a fő gyanúsítottnál tartott házkutatás során talált vegyi anyagok arra utalnak, hogy a 19 éves férfi konkrét lépéseket tett a terrortámadás előkészítéséhez.

A gyanúsítottnak nem volt koncertjegye, és az Ernst Happel stadion közelében készült támadásra. Már korábban rendőri megfigyelés alatt állt, mivel szoros szálak fűzték egy iszlamista hálózathoz. A gyanúsított az interneten tanulmányozta a pokolgépkészítést, és a nyomozóknak tett vallomásában elmondta, hogy aznap vagy a következő nap akart végezni magával a tömegben.

"Egy tragédiát sikerült megakadályozni" - mondta bécsi sajtótájékoztatóján Gerhard Karner osztrák belügyminiszter.

A 19 éves fiatalt és egy 15, valamint egy 17 éves gyanúsítottat szerdán vették őrizetbe terrorcselekmény kitervelésének gyanújával.

Swift csütörtökön, pénteken és szombaton adott volna koncertet a bécsi arénában, de szerda este mindhárom fellépést lemondták. Az amerikai énekes a jövő héten Londonban öt alkalommal áll színpadra. Az ottani rendőrség tájékoztatása szerint a bécsi események nincsenek hatással a londoni koncertekre.

Frissítés: egy irakit is őrizetbe vettek

Az osztrák hatóságok őrizetbe vettek egy 18 éves iraki állampolgárságú férfit is Bécsben a Taylor Swift koncertje elleni merénylettervvel kapcsolatban a korábbi három őrizetbe vétel után – jelentette be pénteken az osztrák belügyminisztérium.

Az illető a fő gyanúsítottnak, vagyis a 19 éves, észak-macedóniai származású osztrák állampolgárnak az ismeretségi körébe tartozik – tették hozzá.

A 19 éves fő gyanúsított csütörtökön beismerő vallomást tett. Mint kiderült, a csütörtöki vagy a pénteki koncert után a stadionon kívül pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni. Már korábban rendőri megfigyelés alatt állt, mert szoros szálak fűzték egy iszlamista hálózathoz

(MTI nyomán)