Jóváhagyta péntek este a lengyel parlamenti alsóház (szejm) azt a törvényt, mely nagyobb fegyverhasználati szabadságot és jogi támogatást biztosít a lengyel fegyveres erőknek, ha Lengyelország területén keletkező rendkívüli helyzetekre, ezen belül határsértési kísérletekre kell reagálniuk.

A parlamenti felsőház (szenátus) csütörtökön több módosítással küldte vissza a szejmbe az ott már július 12-én megszavazott törvényt. A szejm pénteken elfogadta a szenátusi módosítások egy részét. A törvény most az államfő elé kerül aláírásra.

Az új előírások lehetővé teszik, hogy béke idején a Lengyelország területén keletkező biztonsági veszélyhelyzetek esetén a hadsereg önállóan, vagy a rendészeti szerveket (rendőrség, határőrség) támogatva kevesebb korlátozással cselekedjen, mint eddig. Rendkívüli biztonsági helyzetekben a szabálytalan fegyverhasználat nem számít majd bűntettnek. A katonák és a rendvédelmisek jogi támogatást kapnak, amennyiben a fegyverhasználat kapcsán hatósági eljárás indulna ellenük.

A törvény tervezetét a kormány azt követően terjesztette elő, hogy júniusban meghalt egy lengyel katona, akit előtte késsel megsebesített egy, a fehérorosz-lengyel határon átjutni próbáló illegális bevándorló. A tragikus balesettel egyidőben nyilvánosságra került, hogy március végén egy másik határvédelmi akció során leadott figyelmeztető lövések miatt a lengyel hatóságok őrizetbe vettek két, a fehérorosz határ védelmét segítő katonát, akiket egyebek mellett mások életének veszélyeztetésével gyanúsítottak meg. A katonák jelenleg szabadlábon védekeznek.
Az új törvény "nagyobb biztonságérzetet ad a katonáknak, mint eddig" - jelentette ki a pénteki szavazások után Wladysław Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter. Hozzátette: az előírások lehetőséget adnak egy békefenntartó művelet végrehajtására is, amire - mint mondta - "jelenleg nagy szükség van".

A fegyverhasználati büntetlenségről szóló előírásokat a kormánykoalíciót képező Baloldal frakció nem támogatta, és "gyilkossági jogosítványnak" nevezte őket.

A fehérorosz határszakasz védelmét segítő katonák nagyobb jogi biztonságát a fő ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselői követelték csütörtöki sajtóértekezletükön. Ismételten szorgalmazták azt is, hogy szüntessék meg azt az áprilisban létrehozott ügyészségi különleges csoportot, amely a határt védő tisztviselők által esetleg elkövetett "hatásköri visszaéléseket" vizsgálja. A PiS szerint az ügyészégi csoport munkája dermesztő hatással van a határvédelemre.

(MTI)