Dél-Koreában tizenöt év börtönre ítélte egy bíróság pénteken azt a 67 éves férfit, aki januárban megkéselte az ellenzéki Demokrata Párt akkori vezetőjét - jelentette a Yonhap helyi hírügynökség.

A puszani kerületi bíróságon tartott ítélethirdetésen a bíró azt mondta, hogy az általános választások előtt történt bűncselekmény súlyos kihívás és a képviseleti demokrácia megsemmisítésére tett kísérlet volt.

Az ügyészek 20 év börtönbüntetést kértek a támadóra, akit a hírügynökség Kimként nevezett meg, de keresztnevét nem adta meg.

I Dzsemjongot, aki nemrég mondott le a Demokrata Párt vezetői tisztségéről, januárban sebesítették meg késsel a nyakán, amikor a déli Puszan városában tett látogatást. A videófelvételeken látható, amint egy férfi, aki I nevével ellátott papírkoronát viselt, odalépett a politikushoz, autogramot kért tőle, majd előre lendült és nyakon szúrta.

A támadást Jun Szogjol dél-koreai elnök elítélte, akárcsak a kormányzó és az ellenzéki pártok politikusai, akik terrorcselekménynek és a demokrácia elleni kihívásnak minősítették a történteket.

I pártja elsöprő győzelmet aratott az áprilisi parlamenti választásokon, és ezzel nagy csapást mért Junra és konzervatív pártjára, de nem jutott abszolút többséghez a törvényhozásban.

I Dzsemjong a 2022-es elnökválasztáson csak hajszál híján veszített, jelenleg vesztegetés vádjával bíróság előtt áll, de ártatlannak tartja magát.

(MTI)