Állami kitüntetést vett át a Kremlben a nyugati politikusok sorának megtévesztéséről ismertté vált két orosz komikus, Vovan (Vlagyimir Kuznyecov) és Lexus (Alekszej Sztoljarov) - közölte csütörtökön a RIA Novosztyi hírügynökség.

Kuznyecov és Sztoljarov legutóbb szerdán került országos reflektorfénybe Oroszországban, amikor egy olyan beszélgetést tettek közzé, amelyet Petro Porosenko volt ukrán államfőt megszemélyesítve rögzítettek Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszterrel és demokrata párti elnökjelölttel. Clinton a beszélgetés során egyebek között elfogadta az ál-Porosenko arra vonatkozó ajánlatát, hogy az amerikai elnökválasztás előtt "találjanak valamit" Donald Trump republikánus jelöltről, és "támadják őt oldalról".

"Rendben. Én mindenben benne vagyok, amit meg lehet tenni, hogy szembeszálljunk vele, mert ő nagyon veszélyes ember" - mondta Clinton a Vovan és Lexus által közzétett felvétel szerint.

Hangot adott véleményének, hogy egykori legyőzőjének újraválasztása "nagyon rossz" tenne az Egyesült Államoknak és a világ többi részének is, beleértve Ukrajnát is. "Ha megtörténik a legrosszabb, ha Trump nyer, mindannyiunknak el kell döntenünk, hogy mit tegyünk. De nem hiszem, hogy ez megtörténik" - hangoztatta Hillary Clinton.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az üggyel kapcsolatban szerdán kijelentette: "ha előkerülne egy hasonló felvétel, amelyen nem Hillary Clinton, hanem valaki a republikánusok közül szerepel - ugyanilyen tartalommal -, azt akarom mondani, hogy az Egyesült Államokban rájuk kennék a külföldiekkel való összejátszás ügyét. Először. Másodszor, rájuk kennék, hogy csapást mérnek az amerikai demokráciára azzal, hogy beavatkoznak egy másik, külföldi állam belügyeibe".

Zaharova megjegyezte, hogy a Clintonnal folytatott beszélgetéssel az ál-Porosenko voltaképpen beavatkozott az Egyesült Államok belügyeibe, de az ő esetében van egy különbség - az hogy ezt a liberális demokraták javára tette.

"Számukra, ahogy mondani szokás, minden eszköz jó, és sajátjuk szagát ebben az esetben nem érzik. Legyen szó akár (Joe) Biden (elnök) korrupciójáról vagy egy másik ország beavatkozásáról a választásukba. Bármi megteszi az önző érdekeiknek. Senki másnak nem engednék meg, hogy ilyesmit tegyen, még ezred- vagy milliárdodrészben sem" - hangoztatta Zaharova.

Clinton arról is beszélt az ál-Porosenkónak, hogy Ukrajnának Biden újraválasztása érdekében harci sikereket kell felmutatnia és támadásba kell lendülnie Washington támogatásával. Mint mondta, "az állóképesség bizonyítása" erős üzenetet fog küldeni Kijevből a világnak. "Önöknek tudniuk kell, mire van szükségük ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban haladjanak előre, mi mindent megteszünk, ami csak lehetséges ahhoz, hogy folytassuk az önök és Biden elnök támogatását" - mondta a volt amerikai külügyminiszter.

Állami kitüntetést kapott Zahar Prilepin író, az Igazságos Oroszország párt társelnöke, aki az előző évtizedben önkéntesként a szakadárok oldalán harcolt a Donyec-medencében. A Prilepint szállító gépkocsit tavaly májusban Nyizsnyij Novgorodban megpróbálták felrobbantani az ukrán titkosszolgálatok. Az író súlyosan megsebesült, a jármű vezetője életét vesztette. Szintén kitüntetést kapott Irina Rodnina háromszoros olimpiai bajnok műkorcsolyázó, parlamenti képviselő, Szergej Bezrukov színművész, és Szargisz Mirzakhanyjan producer és médiatechnológus is.

(MTI)