Szlovákiában terrortámadássá minősítették át a vádakat a Robert Fico kormányfő elleni májusban elkövetett merénylet ügyében - közölte szerdán Maros Zilinka főügyész a Facebookon.

Azt írta: "A beszerzett bizonyítékok alapján a vád alá helyezett cselekmény a jövőben különösen súlyos bűncselekménynek, terrortámadásnak minősül".

A szlovák büntetőtörvénykönyv alapján egy terrorcselekmény elkövetője 20-25 év börtönbüntetésre vagy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhető.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. A 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg életveszélyesen a miniszterelnököt, a bazini székhelyű különleges bíróság eredetileg előre megfontolt gyilkosság kísérletének vádjával helyezte letartóztatásba.

Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a szlovák köztelevízió egyik politikai vitaműsorában vasárnap azt mondta, hogy a kormányfő a következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt, és fokozatosan visszatérhet feladatai ellátásához.

(MTI nyomán)