2025-ben nem indul újra a mandátumáért Karamba Diaby, Németország történetének első fekete képiselője. A szociáldemokrata színekben politizáló, szenegáli származású (nemcsak ott született, ott is nőtt fel) politikus 2013 óta tagja a Bundestagnak, a Der Spiegel közlése szerint bő tíz év után azért döntött a váltás mellett, mert a törvényhozásban egyre feszültebb a hangulat, és egyre több a rasszista felhangú megszólalás. Ehhez pedig nagy mértékben hozzájárul szerinte a "szélsőjobboldali" AfD jelenléte, amely 2017 óta képviselteti magát.



Fotó: Florian Gaertner / Photothek / DPA / AFP

"2017 óta keményebb a hangnem a Bundestagban, agresszívabb beszédeket hallunk az AfD-s kollégáktól. Lealacsonyító és bántó tartalmakat" – mondta Diaby, hozzátéve, hogy szerinte ez a fajta beszédmód nem marad meg a Bundestagban, hanem az átlagemberekhez is elér, és így "táptalajul szolgál a társadalmat megosztó erőszaknak és agressziónak, és végeredményben veszélyezteti a társadalom kohézióját".

A Spiegel szerint Diaby az utóbbi években többször vált rasszista támadások áldozatává, az irodáját is többször megtámadák, az utóbbi időben pedig halálos fenyegetéseket kap. Legutóbb az alkalmazottait kezdték el zsarolni ismeretlen elkövetők, akik arra próbálták rákényszeríteni őket, hogy mondjanak fel Diabynál. Ez jelentette a vörös vonalat a szenegáli származású politikusnál, ekkor döntötte el, hogy hátralép egyet.

A 62 éves politikus nem távozik a közéletből, ígérete szerint továbbra is hasznos és aktív tagja kíván lenni a szociáldemokratáknak, a törvényhozásba viszont nem ül be 2025-től.

(Der Spiegel - 24 nyomán)