Először boncoltak fel egy jégkorszakból származó, mintegy 44 ezer évvel ezelőtt elpusztult farkast - számoltak be a kutatást végző jakutföldi tudósok.

A farkas tetemét még 2021-ben találták Oroszország északkeleti részén, Jakutföld Abijszkij kerületében, de a tudósok csak most tudták alaposan megvizsgálni. A boncolást a Jakutszkban működő Észak-keleti Szövetségi Egyetem laboratóriumában végezték el június második felében.

Albert Protopopov, a Jakut Tudományos Akadémia őskori faunát tanulmányozó osztályának vezetője kiemelte, hogy először találtak a világon egy ilyen késői pleisztocén korszakból származó ragadozót. "A kora mintegy 44 ezer éves, és korábban még sohasem találtak ilyen leletet" - fűzte hozzá.

Az Atlanti-óceán és Oroszország északi-sarkköri, távolkeleti része között fekvő Jakutföldön nagy kiterjedésű erdőségek és mocsarak húzódnak, a terület mintegy 95 százalékát borítja permafroszt. A régióban a téli hőmérséklet alkalmanként akár mínusz 64 Celsius-fokra is süllyed.

"A növényevő állatokat, amelyek elpusztulnak, általában elnyeli a mocsár, megfagynak, és egészben találjuk meg őket. De ez az első alkalom, hogy egy nagy ragadozó került elő" - mondta el Protopopov.

Nem ritka, hogy akár ezer éves állatok permafrosztba fagyott teteme kerül elő a klímaváltozás okozta olvadás miatt, de a tudós szerint a farkas esete különleges, mert egy "nagyon aktív ragadozóról van szó, a nagyobb testű ragadozók egyikéről" - hangsúlyozta. "A farkas az egykori barlangi oroszlánoknál vagy medvéknél csak kicsit volt kisebb, és fürge ragadozó, valamint dögevő volt" - fűzte hozzá.

A ritka lelet a tudósok szerint betekintést engedhet a térség pleisztocénkori történetébe, emellett a vizsgálat megállapíthatja, hogy a farkas mivel táplálkozott, és milyen rokoni kapcsolatban állt az Eurázsia északkeleti részét benépesítő egykori farkasokkal.

(MTI)