Nagy kiterjedésű erdőtüzek pusztítanak Oroszország távol-keleti részén, Jakutföldön - hivatalos nevén a Szaha Köztársaságban -, ami miatt rendkívüli állapotot hirdetett a térségben a moszkvai illetékes hatóság.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint több mint 331 ezer hektáron ég az erdő, körülbelül 1500 tűzoltót vezényeltek ki több mint száz tűzfészek oltására.

Ajszen Nyikolajev, Szaha Köztársaság vezetője a Telegramon azt írta, hogy a rendkívüli állapotot Moszkva a jakutföldi vezetés kérésére vezette be. Meggyőződését fejezte ki, hogy ennek köszönhetően hatékonyabban tudnak az erdőtüzek ellen küzdeni.

Dmitrij Szadovnyikov jakutföldi kormányfőhelyettes kiemelte, hogy vasárnap még 138 tűzeset volt Jakutföldön 510 ezer hektáron, hétfőre ezek száma 107-re csökkent, és 331 ezer hektárt érintett. Jelezte, hogy a tüzek túlnyomó többsége nehezen megközelíthető, egyben távoli területeken lángol, így a jakutföldi lakosokat egyelőre nem veszélyeztetik.

Korábbi közlések szerint Oroszországban tüzek keletkeztek a kínai határnál lévő amuri területen és a Bajkál-tó térségében, továbbá az ország középső része is érintett. Az Északi-sarkvidéken keletkezett tüzek hatalmas füstfelhőt okoztak az elmúlt hetekben, ez sok várost is beborított. Jelenleg a legtöbb tűz az északkeleti országrészben pusztít, ahol nagy kiterjedésű erdős területek vannak.

Az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatának (CAMS) múlt csütörtöki jelentése szerint a mostani jakutföldi tüzek magasabb hőmérsékletűek a korábbiaknál, ezenfelül a helyzetet súlyosbítja, hogy a szokásosnál kevesebb csapadék hullott a területen. A CAMS adatai szerint a hőmérséklet jelenleg hét fokkal a hosszú távú átlag felett van a szokatlanul száraz időjárás mellett.

Az orosz légi erdővédelmi szolgálat (Avialeszoohrana) előrejelzése szerint az erdőtüzek továbbterjedhetnek az erős szél és a szárazság miatt.

(MTI)