Menekülés közben mellkason lőttek a rendőrök egy 13 éves "fiút" a New York állambeli Uticában péntek este. Később a rendőrség közölte, hogy a fegyver, amit a "fiú" a kezében tartott, valójában csak egy játékpisztoly volt – írja a BBC nyomán a Telex.

A rendőrség közlése szerint Nyah Mwayt és egy másik 13 éves fiút azért állították meg a rendőrök az utcán péntek este 10 óra körül, mert a párosra illett a közelmúltban Uticában elkövetett rablások miatt körözött gyanúsítottak leírása.

A rendőrök elkezdték kikérdezni a fiúkat, amikor azok hirtelen futni kezdtek, a rendőrök pedig üldözőbe vették őket. Mway ekkor vett elő a zsebéből egy kézifegyvernek tűnő tárgyat. A rendőrség szombat este közzétette az incidensről készített felvételeket, amelyeket a rendőrök testkamerái rögzítettek. Ezeken hallatszik, ahogy a rendőrök azt kiabálják, „fegyver!”, majd az egyik rendőr elkapja és a földre teperi a négert, a másik pedig mellkason lövi és elveszi tőle a pisztolyt. A tizenévest kórházba szállították, az életét viszont már nem tudták megmenteni.

A rendőrség szóvivője később az ügyben tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a járőrök azért nyitottak tüzet, mert azt hitték, hogy egy valódi kézifegyvert tartott a kezében a 13 éves. Később kiderült, hogy egy Glock 17-es utánzata volt, egy olyan játékpisztoly, amiből műanyag BB-lövedéket lehet kilőni.

A három rendőr azért járőrözött az utcán péntek este, mert az előző napon két rablást is jelentettek a környéken. Az egyik rablást a szemtanúk leírása szerint egy ázsiai és egy sötét bőrű, felfegyverzett férfi követte el, akik közül az egyik kerékpárral menekült el a helyszínről. A rendőrök szerint ez a leírás illett Mwaytra és bicikliző barátjára, ezért állították meg őket.

A lövöldözést a New York-i főügyészség és az uticai rendőrség is vizsgálja, a három rendőrt a vizsgálat idejére szabadságra küldték.